hawranek Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Witajcie mam problem ze sprawdzeniem czy aparatura RC 2.4GHz działa. Po włączeniu całości nic się nie dzieje serwa bez ruchu. Być może TX padł a może RX. Jak sprawdzić nadajnik czy antena wysyła sygnał, zrobiłem prosty miernik pomiaru pola ale być może jest taka mała moc że wskaźnik nawet nie wykonuje minimalnego ruchu. Te 2.4GHz to dość ciężko sprawdzić.Bindowanie kilka razy robiłem co jest zalecane aby TX zgrał się z RX. Podejrzewam po tej operacji że to wina TX-a. Możecie mi coś podpowie
Bodzioch Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Pokaż jakieś zdjęcia tego co masz. Aparatura działała i przestała czy nigdy nie działała. Zawsze najlepiej mieć inny sprawny odbiornik i sprawdzić czy się zbinduje.
TomTech Opublikowano 24 Marca Opublikowano 24 Marca Czy odbiornik się zbindował? W większości odbiorników dioda led po zbindowaniu zapala się ciągłym światłem.
hawranek Opublikowano 4 Kwietnia Autor Opublikowano 4 Kwietnia Witam. Wszystko działało. Cały sprzęt chciałem przerobić do drona i do helikoptera. Tak się stało że zaprotestował. Jestem w trakcie robienia elektroniki do badania sygnału ale tylko. Ten projekt oczywiście posiada więcej możliwości i być może jak będzie potrzeba to go rozbuduje. Jestem za tym aby spraowdzać sam sygnał nadajnika i jego parametry.
hawranek Opublikowano 4 Kwietnia Autor Opublikowano 4 Kwietnia http://inforadio.free.fr/antwifi.htm Jeżeli ktoś zainteresowany to proszę link i tekst. Końcówka linku. Oto prosty i niedrogi miernik natężenia pola. który może być również używany jako przyrząd pomiarowy za dowolną sondą: sprzęgaczem kierunkowym, falomierzem, miernikiem ROS itp. Zakres użytecznych częstotliwości zależy od rodzaju zastosowanych diod, w tym przypadku 1N23 dla SHF. Uwaga: Diody nie są w stanie obsłużyć sygnałów o zbyt wysokim poziomie. W karcie katalogowej producenta podano, że normalna moc robocza wynosi 1 mW przy 50 omach lub napięciu 0,223607 wolta. Dlatego też rozsądne jest umieszczenie szeregowo między sondą lub anteną a urządzeniem tłumika dostosowanego do częstotliwości i mierzonego prądu. Zespół „diod, kondensatora całkującego” musi być zamontowany w przestrzeni ekranowanej w celu uniknięcia promieniowania pasożytniczego innego niż badana częstotliwość. Podobnie, ponieważ zespół ten jest całkowicie aperiodyczny, pasmo częstotliwości rozciąga się od kilku kiloherców do kilku gigaherców. Jeśli chcesz uniknąć promieniowania otoczenia, które mogłoby zakłócić pomiar, musisz zastosować filtr, ponieważ urządzenie jest bardzo czułe. Przedstawiony poniżej schemat nie wymaga podawania żadnych szczegółowych informacji. Obecny wzmacniacz zbudowano w oparciu o bardzo powszechny wzmacniacz operacyjny typu 741 (każdy inny odpowiednik spełni swoje zadanie). Galwanometr ma całkowite wychylenie wynoszące od 50 do 200 µA. Zasilanie stanowią dwie małe baterie 9V (zasilanie symetryczne). Należy pamiętać, że diody 1N23 są przestarzałe, ale stosunkowo łatwo je znaleźć w sklepach z artykułami z drugiej ręki:
hawranek Opublikowano 4 Kwietnia Autor Opublikowano 4 Kwietnia Ryszardzie podaj link gdzie to kupiłeś chociaż ja lubię swoje projekty raczej wykonastwo swoimi rękoma. Może zmaacie uniwersalny odbiornik który da się zbindować z większością nadajników.
Ryszard_I Opublikowano 4 Kwietnia Opublikowano 4 Kwietnia https://www.immersionrc.com/fpv-products/rfpwrv2/
rkrzysztof Opublikowano 5 Kwietnia Opublikowano 5 Kwietnia Wiele współczesnych nadajników posiada funkcję monitorowania pasma częstotliwości. Poproś któregoś z kolegów w okolicy z nadajnikiem, który posiada tę funkcję o pomoc.
hawranek Opublikowano 5 Kwietnia Autor Opublikowano 5 Kwietnia Witam Krzysztofie.Oklolice mojego miasta. Raczej na lotnisku jak jestem to nikogo nie ma. Używam radia 35MHz. 2.4GHz tylko do dronów helusiów. Jak potrzeba to zastępuje uszkodzone radia. Zależy co odmówiło posłuszeństwa, dlatego zaczynam badać elektronikę w TX i RX. Możliwe że te uszkodzenia się usunie lub zastąpi czymś lepszym i dostępnymi elementami. Monitorowanie pasma żaden problem ale odczytanie ukrytych kodów nie zawsze daje się zbindować TX i RX gdyż w programie są wprowadzone kody. Więcej się zakopie w temat .
Rekomendowane odpowiedzi