Skocz do zawartości

Kolejny TOTO 0

Paweł R

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Jak miałem zabytkową aparaturę Simprop to silnik zachowywał się podobnie. Ale wariował nie tylko silnik więc nie miałem wątpliwości. Może trzeba sprawdzić wtyczkę kabla sterującego gazem (między regulatorem a odbiornikiem). A przy jakim napięciu regulator odcina silnik?

Opublikowano

Aparatura działa poprawnie odbioernik też podpinałem serwo pod kanał throttle było ok wszystki połącznie sprawdzone a pakiet 3s naładowany może to wina uzwojenia?

Opublikowano

Jak nie ma jednej fazy to silnik w ogóle nie pracuje. A może to jednak regulator? Może masz szansę pożyczyć silnik i regulator i podłączyć raz inny silnik i sprawdzić. Tak samo z regulatorem. Wtedy by się coś wyeliminowało :wink:

Opublikowano

Objaw jest też podobny do padającego tranzystora w reglu.Nie przeciążyłeś wcześniej silnika lub podłączyłeś coś odwrotnie?

Opublikowano

Nie. Dla mnie się wydaje ze to coś z silnikiem na niskich sie wogle nie kreci potem więcej gazy kręci się i przestaje tak jakby go coś zablokowało piszczy i sie robi gorący

Opublikowano
A może to wina łożysk. Sprawdź czy wyłączony silnik ze śmiglem kręci się bez żadnego oporu.
kręci się beż żadnych oporów nie zważając na skoki przy magnesach. (czy jak tam to nazywać wiecie o co chodzi :P)

Fotki tutaj :

dsc00060bkc.jpgdsc00061r.jpgdsc00059z.jpg

Sfajczone zwoje?

Opublikowano

mi się wydaje ze jednak spalił się silnik, jeśli zdjęcie oddaje rzeczywiste kolory uzwojenia, a zwieranie przewodów raczej nie wskaże zwarcia pomiędzy uzwojeniami, według mnie czeka Cię przezwajanie silnika, jak nabierzesz wprawy to taki silniczek w 20minut uzwoisz :D

Opublikowano

Więc dziękuję jutro się go przewinie :)

EDIT :Silnik odwinięty tylko problem nastąpił... proszę kogoś o narysowanie schematu choćby w paincie żeby zobaczyć jak go przewinąć niby narysowałem sobie na kartce jak to było ale po 4h już nic z tego nie rozumiem :/

12 zwoi 14 magnesów

EDIT2: Już wiem dzięki Meteorowi :)

1 faza na 1,4,7,10

2na 2,5,8,11

3 na 3,6,9,12 jakby ktoś potrzebował :)

Opublikowano
Kiedy sprawdzisz ten silniczek?
Dziś przewijałem go z 4 razy raz ruszał raz wogóle jutro oddam dla osoby która przerabiała silniki cd rom na 3f i chyba będzie ona kolejnym modelarzem w naszym gronie po dłuższej przerwie :D Na widok jego sprzętów szczena mi opadła :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.