Grzesiek Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Witam Mam pytanie do znawców tematu. Mianowicie chodzi o druk z podporami, wychodzi mi takie duże sklejenie podpór z detalem ze nie idzie tego oddzielić.Jak to poustawiać?Drukarka to ender 3v3se a slicker prusa.
japim Opublikowano 15 Sierpnia Opublikowano 15 Sierpnia Pokaz zdjecie. Skleja Ci sie druk leżący na podporze? Czy podpora przywiera bokiem do głównego obiektu? I jakie masz obecnie ustawienia podpór- wklej screen.
Grzesiek Opublikowano 15 Sierpnia Autor Opublikowano 15 Sierpnia Daje podpory na stole np dla rurki lerzącej na stole ,i wszystko tak przywiera ze nie idzie tego oddzielić.Fotek nie dam bo musiał bym druknąć.Ale jutro to uczynie w imię nauki.
japim Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia W "normalnym" slicerze jak Prusa są parametry do ustawiania jak daleko od obiektu ma być podpora (1) - ja ustawiam minimum 0.5mm bo wiem ze jak dam mniej to sie sklei. Można wydrukować test tostera aby zrozumieć jakie najmniejsze odstępy nasza drukarka moze drukowac bez sklejania. Jak ma być skonstruowana warstwa podporowa (2) czyli tak która bezpośrednio jest pod wydrukiem - ja ustawiam odstępy co 1 - 1.5mm I grubość tej warstwy przejściowej na 2 warstwy. A same podpory aby oszczędzić na materiale sa drukowane z rozstawem wewnętrznym 5mm. I na samym końcu odstęp pomiędzy podporą a obiektem w osi Z (3) - domyślnie jest 0.2mm (czyli 1 warstwa). Dla rozpuszczalnych filamentow podporowych ustawia sie 0.
japim Opublikowano Sobota o 04:18 Opublikowano Sobota o 04:18 Ps. Zmien tez tytul na bardziej konkretny - np podpory w druku 3d. Inaczej poziom clickbajtowy.
Grzesiek Opublikowano Sobota o 06:45 Autor Opublikowano Sobota o 06:45 Przemek a mógł byś wskazać te parametry na screenach z prusy? Tak to wygląda jak na poniższym zdięciu. Nie do usunięcia, w otworze też były są podpory.
japim Opublikowano Sobota o 08:17 Opublikowano Sobota o 08:17 Nie wrzuciłeś swojego screena wiec nie wiem jakie masz obecnie ustawianie. Znalazłem w sieci taki screen gdzie zaznaczylem co trzeba zmienić. Aha. I jeszcze pytanie. Jaką masz prędkość i przepływ przy mostach (te które będą kładzione nad podporami - te same co zwykle mosty /bridge) i Jaką masz prędkość druku i szerokość sciezki dla podpór?
japim Opublikowano Sobota o 09:01 Opublikowano Sobota o 09:01 Niestety muszę z przykrością zalecić zmiane na angielski. Inaczej nigdy nie doszukasz sie żadnej konkretnej pomocy. Widzę ze odpowiadają okna temu samemu parametrowi. Masz w tej chwili odstęp z 0.12 - czyli grubość kartki. Pozmieniaj resztę i puść jakas prosta bryle. Zeby potestowac. Takie coś 1
Grzesiek Opublikowano Środa o 13:29 Autor Opublikowano Środa o 13:29 Przemek jest bardzo dużo lepiej za co serdeczne Ci dziękuję.Ale czy można jeszcze coś poprawić,aby nie kleiło jeszcze.Miejsce szlifowane skleiło.
japim Opublikowano Środa o 13:59 Opublikowano Środa o 13:59 Hmm. Ja za wszelką cenę jak drukuje to tak ustawiam model aby nie bylo podpór. Jaka masz przeplyw i prędkość dla mostów? Bambusy drukuja szybko i cieniej niż normalny przeplyw - moze musisz sie tutaj pobawić. A dodatkowo to druk okręgów/ walców w tej orientacji to zawsze będzie porażka. Ja ostatnio jak drukuje kołki to obcinam pierwszy 1mm - i tak jest dobre pasowanie a oszczedzam sobie wszystkich nieprzyjemności z prawie zerowym kontaktem ze stolem, z nawisami, z mostami, z podporami. 1
Rekomendowane odpowiedzi