Skocz do zawartości

Wyciągarka elektryczna dlaczego tak mało popularna?

dlmtb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oglądałem, na YouTube starty z wyciągarek elektrycznych i jak mi się wydaje jest to lepsza, bezpieczniejsza i bardziej efektywne metoda startu. Następnie przejrzałem sieć i znalazłem ledwie kilku producentów wyciągarek. Ceny raczej kosmiczne a wszyscy daleko najbliżej, ale i najdrożej w Niemczech. http://www.fluehs-winden.de/

Zastanawiam się czy jest to tak niepopularna metoda startu szybowca, że tak niewiele firm oferuje wyciągarki, a może to wysoka cena jest powodem ich małej popularności. :roll:

W Polsce w ogóle nikt nie oferuje takich urządzeń.

Co o tym myślicie? Tak drogo, że nie warto czy niewiele lepiej niż zwykły hol gumowy, więc, po co komplikować życie ?

Opublikowano

Nie każdy model wytrzyma start za wciągarką. W Polsce wciągarek używają piloci F3J i F3B. I na koniec warto wspomnieć że do wciągarki trzeba mieć jednak znacznej wielkości pole a u nas gdzie nie ma zorganizowanych klubów z własnymi lotniskami to ciężko o taki kawał pola (skoszonego i dobrze utrzymanego).

Opublikowano

Wyciągarka - już prawie to przeżytek.

Potrzeba ciężkiego aku. na zasilanie , kupę żyłki no i sporo miejsca do startu.

Wyciągarka też sporo droższa od holu.

W dobie tanich napędów 3f i tanich holi coraz mniej widzimy wyciągarki. Szczerze to nie widziałem z wyciągarką nikogo od 3 lat.

Opublikowano

Ta rowerowa wyciągarka ładnie się prezentuje ;) Jakby się uprzeć można ją obsługiwać samemu :lol: Żeby nie było całkiem OT; zamierzam kupić Tzagiego z allegro i zastanawiam się na kupnem holu z perfecthobby. Zagi będzie wzmocniony prętami węglowymi fi 3mm, po nim planuje szybowca o rozpiętości ok 2m i nie wiem czy opłaca się kupić hol Mini, czy może od razu ten średni (czy Tzagi wytrzyma mocniejszą gumę) Wymiary Tzagiego: rozpiętość ok. 1m, profil 12%, przewidywana masa ok. 400g.

Opublikowano

Mogę ci powiedzieć tyle,że mam hol maxi z tej strony i jest on w sam raz dla mojego 2m szybowca waga około 700g.Myślę że na zagiego może być ciut za mocny ale jeśli w niedalekiej przyszłości masz zamiar zrobić/kupić jakiegoś 2m szybowca to polecałbym maxi.To co piszą na stronie,że hol maxi jest przeznaczony dla modeli o masie 1800 g i rozpiętości 3 m to trochę przesada bo naprawdę nie był w stanie wyholować szybowca 2,6m wadze około 1200 g na więcej niż 30-40 m ale było to przy prawie bezwietrznej pogodzie.

Opublikowano

instruktor, nie jest tak tragicznie :)

PS, masz może rolkę do wyciągarki lub jesteś w stanie zrobić ? bo moja sie spsuła sie :/

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Oferuje, oferuje....Popytaj w Poznaniu. Cena porównywalna z gumą w Szwajcarii.

- Jurek

Opublikowano

Miejsca wystarczy tyle samo co do holu gumowego.

malinn dlaczego windy to przeżytek? powiedziałbym, że wracają do łask, na pewno jest mniej chodzenia po lotnisku i naciągania niż przy holu gumowym. Wyrwij się z Bydgoszczy i przyjedź na zawody do Nowego Targu, 25-26.04 ruszamy z Pucharem Polski F3B.

Co do produkcji w Polsce, to wyciągarki robią w Poznaniu i Warszawie.

A poza tym, chłopaki nie widziałem jeszcze takiej gumy która by dawała taki strzał jak z windy :):)

pozdrawiam

Arek

Opublikowano
Co do produkcji w Polsce, to wyciągarki robią w Poznaniu i Warszawie.

A mógłbyś podać jakiś link do producenta? :D

• 4 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.