dlmtb Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Oglądałem, na YouTube starty z wyciągarek elektrycznych i jak mi się wydaje jest to lepsza, bezpieczniejsza i bardziej efektywne metoda startu. Następnie przejrzałem sieć i znalazłem ledwie kilku producentów wyciągarek. Ceny raczej kosmiczne a wszyscy daleko najbliżej, ale i najdrożej w Niemczech. http://www.fluehs-winden.de/ Zastanawiam się czy jest to tak niepopularna metoda startu szybowca, że tak niewiele firm oferuje wyciągarki, a może to wysoka cena jest powodem ich małej popularności. :roll: W Polsce w ogóle nikt nie oferuje takich urządzeń. Co o tym myślicie? Tak drogo, że nie warto czy niewiele lepiej niż zwykły hol gumowy, więc, po co komplikować życie ?
Rafal B. Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Nie każdy model wytrzyma start za wciągarką. W Polsce wciągarek używają piloci F3J i F3B. I na koniec warto wspomnieć że do wciągarki trzeba mieć jednak znacznej wielkości pole a u nas gdzie nie ma zorganizowanych klubów z własnymi lotniskami to ciężko o taki kawał pola (skoszonego i dobrze utrzymanego).
krisabc Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Co prawda nie elektryczna ale za to tania i ekologiczna wyciągarka. http://www.rcm-gummersbach.de/verein/jugendgruppe.php http://www.das-nurfluegelteam.de/nf_treffen/nf_treffen_bilder/fahrradwinde.jpg Dokładny opis jest w FMT 8/2002
malinn Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Wyciągarka - już prawie to przeżytek. Potrzeba ciężkiego aku. na zasilanie , kupę żyłki no i sporo miejsca do startu. Wyciągarka też sporo droższa od holu. W dobie tanich napędów 3f i tanich holi coraz mniej widzimy wyciągarki. Szczerze to nie widziałem z wyciągarką nikogo od 3 lat.
kuba r. Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Szczerze to nie widziałem z wyciągarką nikogo od 3 lat. może czas się wybrać na zawody F3B ?
Ragi Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Ta rowerowa wyciągarka ładnie się prezentuje Jakby się uprzeć można ją obsługiwać samemu Żeby nie było całkiem OT; zamierzam kupić Tzagiego z allegro i zastanawiam się na kupnem holu z perfecthobby. Zagi będzie wzmocniony prętami węglowymi fi 3mm, po nim planuje szybowca o rozpiętości ok 2m i nie wiem czy opłaca się kupić hol Mini, czy może od razu ten średni (czy Tzagi wytrzyma mocniejszą gumę) Wymiary Tzagiego: rozpiętość ok. 1m, profil 12%, przewidywana masa ok. 400g.
khertal Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Mogę ci powiedzieć tyle,że mam hol maxi z tej strony i jest on w sam raz dla mojego 2m szybowca waga około 700g.Myślę że na zagiego może być ciut za mocny ale jeśli w niedalekiej przyszłości masz zamiar zrobić/kupić jakiegoś 2m szybowca to polecałbym maxi.To co piszą na stronie,że hol maxi jest przeznaczony dla modeli o masie 1800 g i rozpiętości 3 m to trochę przesada bo naprawdę nie był w stanie wyholować szybowca 2,6m wadze około 1200 g na więcej niż 30-40 m ale było to przy prawie bezwietrznej pogodzie.
Ragi Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Jak będzie dostępny to go zamówię, będę najwyżej go słabiej naciągała. Dzięki za odpowiedz.
instruktor Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Opublikowano 3 Kwietnia 2009 ten kto nie rozkładał elektrycznej wyciagarki to nie wie ile to roboty
motyl Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 instruktor, nie jest tak tragicznie PS, masz może rolkę do wyciągarki lub jesteś w stanie zrobić ? bo moja sie spsuła sie :/
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Oferuje, oferuje....Popytaj w Poznaniu. Cena porównywalna z gumą w Szwajcarii. - Jurek
Arek Morawski Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Miejsca wystarczy tyle samo co do holu gumowego. malinn dlaczego windy to przeżytek? powiedziałbym, że wracają do łask, na pewno jest mniej chodzenia po lotnisku i naciągania niż przy holu gumowym. Wyrwij się z Bydgoszczy i przyjedź na zawody do Nowego Targu, 25-26.04 ruszamy z Pucharem Polski F3B. Co do produkcji w Polsce, to wyciągarki robią w Poznaniu i Warszawie. A poza tym, chłopaki nie widziałem jeszcze takiej gumy która by dawała taki strzał jak z windy pozdrawiam Arek
dlmtb Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Co do produkcji w Polsce, to wyciągarki robią w Poznaniu i Warszawie. A mógłbyś podać jakiś link do producenta?
Pawel_W Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Opublikowano 7 Kwietnia 2009 Jeśli można, ja też poprosiłbym o namiar na producenta
kazmod Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Chyba w ostatnim numerze modelarza ukazal sie pomysl na wyciagarke. Wszystkiego nie zalatwia, ale sporo pracy chyba oszczedza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.