Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 5.10.2025 o 18:39, witold_pi napisał:

F15 jest starym drogim gniotem

Witek, ta nowa wersja  F-15, to ma tylko nazwe taka jak stary. To jest zupelnie inny samolot! Nie mnie oceniac, czy on nam sie przyda, ale wypada pisac"prawde". Zgoda, ze Grippeny (Grippen znaczy GRYF) bylyby duzo tansze i od sasiadfa (pewnie z mozliwoscia skladania, lub produkcji jakichs komponentow) w Polsce. Tani w zakupie i eksploatacji. Laduje na autostradach. 

F-35 to jest jedna z gorszych decyzji w naszych zakupach. 

Opublikowano

Jarku nawet jakbym malucha zrobił z blachy alu i kompozytów dalej by nim pozostał. Wój sam chce opchnąć kolejne gnioty i tyle. Patrząc na to co sie dzieje za granicą na Ch nam potrzebne samoloty szturmowe, które o ile wystartują, nie zostaną zestrzelone to już raczej nie będą miały gdzie wylądować. Przejeżdżałem w tym tygodniu jakieś 30 km od łasku i widziałem dłuuuuuuugie proste odcinki drogi w lesie :-). Ale saab nie dał się przelecieć generalicji  i pewnie nie da nic pod stołem bo to nie ich mentalność. Więc w PL nie mają czego szukać. Dostaniemy za miliardy do spłaty przez następne pokolenia coś co nam do niczego nie jest potrzebne. JASMy (o ile się je ma) można zrzucać z transportowców i lądować w polu kartofli jak nie będzie gdzie. Niestety PL to chory kraj, a najlepiej (od czasów PRLu) kradło się niczyje, a zamówienia pod przetargi  pod jeden model samochodu np. niemieckiej limuzyny mamy opanowane do perfekcji. Przykładem takich dziwnych polskich działań jest szpital, gdzie po 2 dniach wolnego żona była zaskoczona nowymi aparatami do znieczulenia (zakupionymi). Nie była bynajmniej przeszkolona tak jak większość lekarzy do pracy na nich.... Dobrze , że były na innych salach stare.... Wracając do tematu lepiej kupić 2 mniejsze niż jeden większy którego nie ma gdzie ukryć. 

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.