Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
5 godzin temu, Jakub Baran napisał:

Przed rozpoczęciem oklejania cała powierzchnia skrzydła została odpowiednio przygotowana - odkurzenie z drobinek balsy oraz odtłuszczenie powierzchni. 

Przepraszam, czym odtłuszczasz balsę?

Pozdrawiam

Piotr

• Lubię to 2
Opublikowano
9 godzin temu, Jakub Baran napisał:

Do oklejania wybrałem jak zawsze najwyższej jakości folie Oracover. 

Piękna staranna modelarska robota.

Szacun.

Umieszczaj jak najwiecej takich relacji bo fajnie się czyta i ogląda a i nauczyć się czegoś można.

Powodzenia👍

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 26.10.2025 o 18:03, samolocik napisał:

Przepraszam, czym odtłuszczasz balsę?

Pozdrawiam

Piotr

Delikatnie nawilżam ściereczkę benzyną ekstrakcyjną i przejeżdżam po balsie. 
Pytaliśmy szefa firmy Lanitz Prena Folien Facotry inaczej Oracover czy posiadają coś do odłuszczenia balsy, ale niestety nie posiadają nic takiego. 

Najważniejsza rzecz to praca w rękawiczkach po przygotowaniu balsy do oklejania. Każde dotknięcie balsy dłonią bez rękawiczki ponownie natłuszcza balse, a po oklejeniu i wystawieniu modelu na słońce mogą pojawić się bąbelki. 😉

W dniu 26.10.2025 o 22:49, Ares napisał:

Piękna staranna modelarska robota.

Szacun.

Umieszczaj jak najwiecej takich relacji bo fajnie się czyta i ogląda a i nauczyć się czegoś można.

Powodzenia👍

W dniu 26.10.2025 o 17:29, kamillo napisał:

Zsiadam na widownię i kibicuje! Dobra robota! :)

Dzięki ! Postaramy się powrzucać jak najwięcej :) 

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
Opublikowano
Godzinę temu, Jakub Baran napisał:

Dzięki ! Postaramy się powrzucać jak najwięcej :) 

Pomimo ,że nie latam wyczynowo to zawsze staram się podglądać najlepszych zarówno jeśli chodzi o  pilotowanie jak i budowanie modeli.

Twoje latanie oglądałem nie raz : mamy nawet wspólnych znajomych bo jestem przyjacielem Radka i Amadeusza którym pomagasz w IMACU.

Natomiast jako wielki entuzjasta budowania modeli będę stosował twoje patenty: rękawiczki to dobry pomysł , muszę przyznać ,że nie wpadłem na to i zawsze robiłem bez. Folia na moich modelach się trzyma co nie znaczy ,że lepiej dmuchać na zimne, szczególnie jeśli chodzi o napędy spalinowe gdzie wszędobylski olej lubi podciekać na łączeniach .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.