Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jakub Baran Opublikowano 12 Października Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 12 Października Cześć wszystkim, Fakt, że zbudowałem już 2 takie modele, którymi latam od 2 lat, ale nie zrobiłem z tego relacji. Jestem właśnie w trakcie budowy trzeciego modelu Slick X360 od Model Power, więc przedstawię krótką relację. Zakupiliśmy model w wersji "Kit - ready to foiling" - jedna z wersji jaką można zakupić w Model Power. W związku z tym czekało mnie malowanie kadłuba laminatowego razem z maską oraz oklejenie folią skrzydeł, poziomów i kierunku. Poniżej przedstawiam jak wyglądała wersja, którą odebrałem od producenta, a dalej będę przedstawiać krok po kroku co było w nim robione 🙃 4 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jakub Baran Opublikowano Niedziela o 11:50 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano Niedziela o 11:50 Na pierwszy ogień poszedł spód skrzydeł. W tym modelu będzie spód biały z czerwonymi pasami, aby model był dobrze widoczny. Do oklejania wybrałem jak zawsze najwyższej jakości folie Oracover. Przed rozpoczęciem oklejania cała powierzchnia skrzydła została odpowiednio przygotowana - odkurzenie z drobinek balsy oraz odtłuszczenie powierzchni. 6
kamillo Opublikowano Niedziela o 16:29 Opublikowano Niedziela o 16:29 Zsiadam na widownię i kibicuje! Dobra robota! 2
samolocik Opublikowano Niedziela o 17:03 Opublikowano Niedziela o 17:03 5 godzin temu, Jakub Baran napisał: Przed rozpoczęciem oklejania cała powierzchnia skrzydła została odpowiednio przygotowana - odkurzenie z drobinek balsy oraz odtłuszczenie powierzchni. Przepraszam, czym odtłuszczasz balsę? Pozdrawiam Piotr 2
Ares Opublikowano Niedziela o 21:49 Opublikowano Niedziela o 21:49 9 godzin temu, Jakub Baran napisał: Do oklejania wybrałem jak zawsze najwyższej jakości folie Oracover. Piękna staranna modelarska robota. Szacun. Umieszczaj jak najwiecej takich relacji bo fajnie się czyta i ogląda a i nauczyć się czegoś można. Powodzenia👍 2
Jakub Baran Opublikowano wczoraj o 17:58 Autor Opublikowano wczoraj o 17:58 W dniu 26.10.2025 o 18:03, samolocik napisał: Przepraszam, czym odtłuszczasz balsę? Pozdrawiam Piotr Delikatnie nawilżam ściereczkę benzyną ekstrakcyjną i przejeżdżam po balsie. Pytaliśmy szefa firmy Lanitz Prena Folien Facotry inaczej Oracover czy posiadają coś do odłuszczenia balsy, ale niestety nie posiadają nic takiego. Najważniejsza rzecz to praca w rękawiczkach po przygotowaniu balsy do oklejania. Każde dotknięcie balsy dłonią bez rękawiczki ponownie natłuszcza balse, a po oklejeniu i wystawieniu modelu na słońce mogą pojawić się bąbelki. 😉 W dniu 26.10.2025 o 22:49, Ares napisał: Piękna staranna modelarska robota. Szacun. Umieszczaj jak najwiecej takich relacji bo fajnie się czyta i ogląda a i nauczyć się czegoś można. Powodzenia👍 W dniu 26.10.2025 o 17:29, kamillo napisał: Zsiadam na widownię i kibicuje! Dobra robota! Dzięki ! Postaramy się powrzucać jak najwięcej 2 1
Ares Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Godzinę temu, Jakub Baran napisał: Dzięki ! Postaramy się powrzucać jak najwięcej Pomimo ,że nie latam wyczynowo to zawsze staram się podglądać najlepszych zarówno jeśli chodzi o pilotowanie jak i budowanie modeli. Twoje latanie oglądałem nie raz : mamy nawet wspólnych znajomych bo jestem przyjacielem Radka i Amadeusza którym pomagasz w IMACU. Natomiast jako wielki entuzjasta budowania modeli będę stosował twoje patenty: rękawiczki to dobry pomysł , muszę przyznać ,że nie wpadłem na to i zawsze robiłem bez. Folia na moich modelach się trzyma co nie znaczy ,że lepiej dmuchać na zimne, szczególnie jeśli chodzi o napędy spalinowe gdzie wszędobylski olej lubi podciekać na łączeniach .
Rekomendowane odpowiedzi