Skocz do zawartości

Ładowarka Imax B6.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od około tygodnia moja ładowarka ładuje accu LiPol tylko do 1000mAh (dokładnie 999) następnie muszę ją rozłączyć i ponownie doładowuje jeszcze powiedzmy 400 czy 500mAh. Dzieje się tak z różnymi akumulatorami. Mam ją już wiele, wiele lat – instrukcja dawno poszła spać. Rodzi się pytanie czy ta ładowarka już się kończy że tak świruje czy coś niechcący nacisnąłem (nie mam pojęcia co). Z elektroniki jestem totalny lajkonik.

Pomóżcie!

Opublikowano

Ładowarka ma ustawiany limit czasu , pojemność aku  i napięcie końcowe ładowania na celle. Spełnienie jednego z warunków kończy ładowanie.

Opublikowano

Andrzeju jak w to wejść (lajkonik) jak to zmienić, instrukcji już nie mam.

Od lat niczego nie zmieniałem/ustawiałem/regulowałem. 

Dla mnie kluczowym słowem jest AUTOMATYCZNIE i tak było przez wiele lat. Ładuję nią tylko Lipole do Ni-Cd  mam inną ładowarkę.

Opublikowano

No niestety.

Próbowałem dzisiaj podładować accu 4S i nadal to samo - dochodzi do 1000mAh i rozłącza.

Ustawienia takie jak na zdjęciach. Ale powtarzam jeszcze raz: od wielu, wielu lat niczego nie zmieniałem w ustawieniach.

20260311_152302 (Kopiowanie).jpg

20260311_152458 (Kopiowanie).jpg

20260311_152520 (Kopiowanie).jpg

20260311_152540 (Kopiowanie).jpg

Opublikowano

Przypominam sobie teraz- też miałem podobnie , po dobrych 9-10-ciu latach używania . Ale znalazłem sposób- zamówiłem nową i znowu mam jak wcześniej, ładuje bez problemu. To najprostsze i skuteczne wyjście.

Opublikowano

Z pierwszego zdjęcia wynika że masz włączone ograniczenie czasu ładowania na 120min a ładujesz pewnie prądem 500mA

i wszystko się zgadza przy takim prądzie ładowarka zakończy ładowanie przy około 1000mAh.

Albo wyłącz ograniczenie czasowe ładowania albo zwiększ prąd ładowania do 1c pojemności i będzie po problemie.

Można jeszcze zwiększyć czas ładowani np do 240min.

Do obsługi ładowarki tak samo jak do telewizora, ekspresu do kawy czy kuchenki  nie musisz znać się na elektronice

wystarczy zapoznać się z instrukcją obsługi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.