Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zastanawiam się, czy to byłoby możliwe. Wolałbym silnik o wolniejszych obrotach, bo jazgot znacznie milszy. Musiałby by to być benzyniak o dość sporej pojemności (15ccm- mniejszych do samochodów nie widziałem), więc pytanie do kolegów, którzy znają ten model - czy taki silnik by się tam dało "upchać" w miejsce silnika 3.3 nie licząc koniecznych przeróbek adaptacyjnych... 

• Zmieszany 1
Opublikowano

Kiedyś udało mi się upchać silnik od kosy/dmuchawy spalinowej do modelu truggy 1:8 . Konwersja kompletnie nie opłacalna. Wyrzuciłem wtedy dyfer centralny i przedni napęd. Środek ciężkości modelu zachwiany, brak mocy nawet z napędem na jedną oś czyli sztuka dla sztuki. 

Opublikowano

Do takich samych wniosków doszedłem. Mój model jest nowy, nie odpalany ani raz, więc będę próbował się z kimś zamienić na model  z fabrycznie zamontowanym silnikiem benzynowym np. Savage XL Octane RTR, lub coś podobnego.

Opublikowano

Na pewno musi brać pod uwagę, że model benzynowy tak czy siak będzie sporo słabszy, chyba że kupisz jakąś zmodowaną baje lub coś tego pokroju z innym silnikiem i dyfuzorem. Ogólnie ciężki temat. Co jak co ale elektryk to jednak jest rozwiązanie. Kiedyś sam dojdziesz do tej konkluzji. A model spalinowy tylko do wiecznego grzebania i pogłębiania studni dla pieniędzy.  

Opublikowano

Model może być słabszy. Nie zależy mi na wyczynowych osiągach, natomiast mam wielki sentyment do silników spalinowych (swój pierwszy silnik lotniczy miałem jakieś 60 lat temu). Benzynowe silniki mają o dwadzieścia kilka tysięcy obrotów mniej, a więc "grają" zupełnie inaczej. Obecnie to dla mnie ważniejsze niż osiągi. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.