Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze kilka dni temu nie miałem pojęcia że taki zbitek liter jak Łatwogang i Bedoes istnieją. Wczoraj gruchnęło, że nazbierali 260 baniek dla chorych dzieci. Ilekroć w ciągu ostatnich kliku dni pokazywali ICH to albo przewracali pudełka albo się strzygli, albo coś konsumowali albo strzelali konfetti w ich żargonie było to: stream , dissu, zwiekszanie zasięgu i jeszcze kilka czegoś tam. Do tej pory nie wiem co robili i jak i gdzie miał bym znaleźć podobne akcje w przyszłości. Rozumiem , że w stremie. OK.

Przejdę to tego co mnie naprawdę niepokoi. Odkładamy na bok lans i olbrzymie wpłaty niektórych – odpiszą sobie to i zyskają wielokrotnie.

Najbardziej mnie niepokoi nazwałem to średnia fundacji. Dane zaczerpnięte z Internetu - Fundacje z 1 zł darowizny przeznaczają na chore dzieci 26 groszy! Proszę przeliczcie to na procenty i podajcie ile kasy pójdzie dla prezesów, na nagrody, premie z 260 milionów nazbieranych pieniędzy.

I teraz pytanie czy nie lepiej /taniej/ korzystniej dla chorych przekazać te pieniądze do NFZ-u

Fundacja czy NFZ – oczywiście zupełnie teoretycznie

• Zmieszany 1
  • Dzięki 1
Opublikowano

A NFZ via ZUS ile z naszych składek przejada?*

Płacimy coraz więcej składki, a dostajemy coraz mniej ->  vide: stop finansowaniu profilaktyki (a tak wszyscy święci namawiają by się badać... sic!) np chcesz zrobić kolonoskopię to zapłać od 1tys. do dwóch, bo na NFZ już nie ma..... :P

* - 

Cytat

W ciągu 5 lat koszty administracyjne centrali Narodowego Funduszu Zdrowia wraz z oddziałami wojewódzkimi wzrosły o ponad 126 mln zł.

I tak, koszty administracyjne NFZ (Centrala NFZ + OW NFZ) wynoszą:

2015 - 634 247 360 zł

2016 - 631 813 150 zł

2017 - 658 126 650 zł

2018 - 684 525 370 zł

2019 - 764 459 230 zł

do XI 2020 - 760 762 600 zł.

Danych obecnych nie mam.

https://www.rynekaptek.pl/marketing-i-zarzadzanie/ile-kosztuje-nas-utrzymanie-nfz,42250.html

Opublikowano
3 godziny temu, Andrzej68IX napisał:

Jeszcze kilka dni temu nie miałem pojęcia że taki zbitek liter jak Łatwogang i Bedoes istnieją. Wczoraj gruchnęło, że nazbierali 260 baniek dla chorych dzieci. Ilekroć w ciągu ostatnich kliku dni pokazywali ICH to albo przewracali pudełka albo się strzygli, albo coś konsumowali albo strzelali konfetti w ich żargonie było to: stream , dissu, zwiekszanie zasięgu i jeszcze kilka czegoś tam. Do tej pory nie wiem co robili i jak i gdzie miał bym znaleźć podobne akcje w przyszłości. Rozumiem , że w stremie. OK.

Przejdę to tego co mnie naprawdę niepokoi. Odkładamy na bok lans i olbrzymie wpłaty niektórych – odpiszą sobie to i zyskają wielokrotnie.

Najbardziej mnie niepokoi nazwałem to średnia fundacji. Dane zaczerpnięte z Internetu - Fundacje z 1 zł darowizny przeznaczają na chore dzieci 26 groszy! Proszę przeliczcie to na procenty i podajcie ile kasy pójdzie dla prezesów, na nagrody, premie z 260 milionów nazbieranych pieniędzy.

I teraz pytanie czy nie lepiej /taniej/ korzystniej dla chorych przekazać te pieniądze do NFZ-u

Fundacja czy NFZ – oczywiście zupełnie teoretycznie

Tak jest obecnie na calym swiecie.  Juz dawno nie place na zadne cele charytatywne bo jest to jeden wielki przekret:

- Artysci wystepujacy w charytatywnych koncertach nie robia tego za darmo.

- Prezydent "najsilnieszego" mocarstwa na swiecie, zamiast rzadzic zarabia miliardy na kryptowalutach zapisanych na swoja zone i dzieci.  Na rozmowy pokojowe wysyla dwoch agentow nieruchomosci (jeden z nich jest jego zieciem a drugi kolega z dawnych lat), ktorzy nie sa czlonkami rzadu i nie maja "secuity clearance" (poswiadczenie bezpieczenstwa??).  Otwarcie przyjmuje lapowki w postaci duzych business jet od krajow Arabskich etc etc

- Bilet kolejowy na 3km przejazd na mecze pilki noznej w USA bedzie kosztowal U$200.

- Szefowa EU mowi, ze macie zacisnac pasa i nie jechac na wakacje a sama podrozuje private jet.

Jest to wszystko "legalna korupcja".

Artykul o podobnych przekretach z Australijskich media:

https://www.abc.net.au/news/2026-04-27/wild-west-of-rewards-clubs-operating-on-fringe-of-regulation/106577042

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.