Andrzej68IX Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Jeszcze kilka dni temu nie miałem pojęcia że taki zbitek liter jak Łatwogang i Bedoes istnieją. Wczoraj gruchnęło, że nazbierali 260 baniek dla chorych dzieci. Ilekroć w ciągu ostatnich kliku dni pokazywali ICH to albo przewracali pudełka albo się strzygli, albo coś konsumowali albo strzelali konfetti w ich żargonie było to: stream , dissu, zwiekszanie zasięgu i jeszcze kilka czegoś tam. Do tej pory nie wiem co robili i jak i gdzie miał bym znaleźć podobne akcje w przyszłości. Rozumiem , że w stremie. OK. Przejdę to tego co mnie naprawdę niepokoi. Odkładamy na bok lans i olbrzymie wpłaty niektórych – odpiszą sobie to i zyskają wielokrotnie. Najbardziej mnie niepokoi nazwałem to średnia fundacji. Dane zaczerpnięte z Internetu - Fundacje z 1 zł darowizny przeznaczają na chore dzieci 26 groszy! Proszę przeliczcie to na procenty i podajcie ile kasy pójdzie dla prezesów, na nagrody, premie z 260 milionów nazbieranych pieniędzy. I teraz pytanie czy nie lepiej /taniej/ korzystniej dla chorych przekazać te pieniądze do NFZ-u Fundacja czy NFZ – oczywiście zupełnie teoretycznie 1 1
RomanJ4 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu A NFZ via ZUS ile z naszych składek przejada?* Płacimy coraz więcej składki, a dostajemy coraz mniej -> vide: stop finansowaniu profilaktyki (a tak wszyscy święci namawiają by się badać... sic!) np chcesz zrobić kolonoskopię to zapłać od 1tys. do dwóch, bo na NFZ już nie ma..... * - Cytat W ciągu 5 lat koszty administracyjne centrali Narodowego Funduszu Zdrowia wraz z oddziałami wojewódzkimi wzrosły o ponad 126 mln zł. I tak, koszty administracyjne NFZ (Centrala NFZ + OW NFZ) wynoszą: 2015 - 634 247 360 zł 2016 - 631 813 150 zł 2017 - 658 126 650 zł 2018 - 684 525 370 zł 2019 - 764 459 230 zł do XI 2020 - 760 762 600 zł. Danych obecnych nie mam. https://www.rynekaptek.pl/marketing-i-zarzadzanie/ile-kosztuje-nas-utrzymanie-nfz,42250.html
Andrzej Klos Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 3 godziny temu, Andrzej68IX napisał: Jeszcze kilka dni temu nie miałem pojęcia że taki zbitek liter jak Łatwogang i Bedoes istnieją. Wczoraj gruchnęło, że nazbierali 260 baniek dla chorych dzieci. Ilekroć w ciągu ostatnich kliku dni pokazywali ICH to albo przewracali pudełka albo się strzygli, albo coś konsumowali albo strzelali konfetti w ich żargonie było to: stream , dissu, zwiekszanie zasięgu i jeszcze kilka czegoś tam. Do tej pory nie wiem co robili i jak i gdzie miał bym znaleźć podobne akcje w przyszłości. Rozumiem , że w stremie. OK. Przejdę to tego co mnie naprawdę niepokoi. Odkładamy na bok lans i olbrzymie wpłaty niektórych – odpiszą sobie to i zyskają wielokrotnie. Najbardziej mnie niepokoi nazwałem to średnia fundacji. Dane zaczerpnięte z Internetu - Fundacje z 1 zł darowizny przeznaczają na chore dzieci 26 groszy! Proszę przeliczcie to na procenty i podajcie ile kasy pójdzie dla prezesów, na nagrody, premie z 260 milionów nazbieranych pieniędzy. I teraz pytanie czy nie lepiej /taniej/ korzystniej dla chorych przekazać te pieniądze do NFZ-u Fundacja czy NFZ – oczywiście zupełnie teoretycznie Tak jest obecnie na calym swiecie. Juz dawno nie place na zadne cele charytatywne bo jest to jeden wielki przekret: - Artysci wystepujacy w charytatywnych koncertach nie robia tego za darmo. - Prezydent "najsilnieszego" mocarstwa na swiecie, zamiast rzadzic zarabia miliardy na kryptowalutach zapisanych na swoja zone i dzieci. Na rozmowy pokojowe wysyla dwoch agentow nieruchomosci (jeden z nich jest jego zieciem a drugi kolega z dawnych lat), ktorzy nie sa czlonkami rzadu i nie maja "secuity clearance" (poswiadczenie bezpieczenstwa??). Otwarcie przyjmuje lapowki w postaci duzych business jet od krajow Arabskich etc etc - Bilet kolejowy na 3km przejazd na mecze pilki noznej w USA bedzie kosztowal U$200. - Szefowa EU mowi, ze macie zacisnac pasa i nie jechac na wakacje a sama podrozuje private jet. Jest to wszystko "legalna korupcja". Artykul o podobnych przekretach z Australijskich media: https://www.abc.net.au/news/2026-04-27/wild-west-of-rewards-clubs-operating-on-fringe-of-regulation/106577042
Rekomendowane odpowiedzi