Senti636 Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia Witajcie. Mam łódkę zanętowa na płycie mosfet, silnikami wraz z regulatorami, i echosonda, do tego światła obrysowe, i sterowane klapy zrzutowe, wszystko podpięte pod płytę i zasilane z pakietów Li-on. Osobno łódka i osobno echosonda, z aparaturą Radiolink at10II i rd12ds i prm-01. Czy da się zrobić GPS i żeby zapisywać pkt z poziomu aparatury i później do nich płynąć. Co muszę kupić i jak to podpiąć i skonfigurować. Pomożecie? Dzięki wielkie.
japim Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia Potrzebujesz jakiegos mikrokomputera (kontroler, FC) ktory ogarnie nawigacje z GPS. Z aparatury da sie potem ogarnac sterowanie do nastepnego punktu GPS, ale bedzie troche zabawy w programowanie przelacznikow. Przydalaby sie jakas telemetria z autpilota abys wiedzial do ktorego punktu plynie. 1
Senti636 Opublikowano 30 Kwietnia Autor Opublikowano 30 Kwietnia Godzinę temu, japim napisał: Potrzebujesz jakiegos mikrokomputera (kontroler, FC) ktory ogarnie nawigacje z GPS. Z aparatury da sie potem ogarnac sterowanie do nastepnego punktu GPS, ale bedzie troche zabawy w programowanie przelacznikow. Przydalaby sie jakas telemetria z autpilota abys wiedzial do ktorego punktu plynie. Możesz coś polecić? Z czym nie będzie później trudności, problemów? Z tego co czytałem to myślałem żeby dokupić: Radiolink CrossFlight Mini Kontroler Lotu - Autopilot RadioLink Mini M8N GPS TS100 dla MINI PIXHAWK RadioLink PRM-03 Moduł telemetrii OSD Tylko jak to podłączyć i skonfigurować. Czy lepiej coś innego?
maxiiii Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja Jak masz w odbiorniku pwm lub ppm to zazwyczaj wystarczy stary apm plus ublox 6m z kompasem. Jest do niego gotowe oprogramowanie i wiele tutoriali w sieci . Jak dołożysz telemetrię i tablet to bedziesz miał fulwypas na wodzie. Jak kpisz tanio pixa to nawet carp pilot bedzie obsługiwał wszystkie funkcje. Przy apm ma problemy z serwami. 1 1
Senti636 Opublikowano 2 Maja Autor Opublikowano 2 Maja W dniu 1.05.2026 o 13:10, maxiiii napisał: Jak masz w odbiorniku pwm lub ppm to zazwyczaj wystarczy stary apm plus ublox 6m z kompasem. Jest do niego gotowe oprogramowanie i wiele tutoriali w sieci . Jak dołożysz telemetrię i tablet to bedziesz miał fulwypas na wodzie. Jak kpisz tanio pixa to nawet carp pilot bedzie obsługiwał wszystkie funkcje. Przy apm ma problemy z serwami. Możesz cos doradzić, jak to ogarnąć i co kupić?
maxiiii Opublikowano 4 Maja Opublikowano 4 Maja Można zrobić tanio i można dobrze. Proponuję pixhawk1, gps z kompasem - dowolny może być nawet 6n. Dodatkowo moduł zasilania - będziesz miał wgląd ile prądu zostało ci w akumulatorach. Ewentalnie regulatory jeżeli nie masz osobnych. jak dodasz 2 x esp32 to ci nawet nie będzie potrzebne radio. wszystko zrobisz w tablecie na androidzie. Powodzenia. 1
Senti636 Opublikowano 4 Maja Autor Opublikowano 4 Maja 5 godzin temu, maxiiii napisał: Można zrobić tanio i można dobrze. Proponuję pixhawk1, gps z kompasem - dowolny może być nawet 6n. Dodatkowo moduł zasilania - będziesz miał wgląd ile prądu zostało ci w akumulatorach. Ewentalnie regulatory jeżeli nie masz osobnych. jak dodasz 2 x esp32 to ci nawet nie będzie potrzebne radio. wszystko zrobisz w tablecie na androidzie. Powodzenia. Chcę żeby dobrze to było zrobione, regulatory są założone. 5 godzin temu, maxiiii napisał: Można zrobić tanio i można dobrze. Proponuję pixhawk1, gps z kompasem - dowolny może być nawet 6n. Dodatkowo moduł zasilania - będziesz miał wgląd ile prądu zostało ci w akumulatorach. Ewentalnie regulatory jeżeli nie masz osobnych. jak dodasz 2 x esp32 to ci nawet nie będzie potrzebne radio. wszystko zrobisz w tablecie na androidzie. Powodzenia. Możesz zerknąć i pod linkowac z Ali zestaw lub z jakiegoś sklepu rc bo różne są warianty pixhawka i nie wiem który zamówić. Jest jakiś pro itp, nie wiem czym to się różni konkretnie. Obecnie mam wpięte w łódkę: 2 silniki z regulatorami 2x akumulator Li-on do zasilania Serwo od klap spustowy ch zanęty Oświetlenie obrysowe + dodatkowy mocniejszy LED na przód Echosonde z dodatkowym akumulatorem Li-on który ja zasila żeby nie było zakłócenia Ona jest na częstotliwości 443mhz więc chyba dobrze żeby się nie gryzła z częstotliwością gps. Klapy zwalnianie z joystika lewego w lewo i prawo i do przodu mam auto gaz. Echosonda załączana z przełącznika na aparaturze Oświetlenie regulowane i załączane z potencjometru Dodatkowe oświetlenie przednie z przełącznika I prawy joystick to sterowanie pływania. Moduł zasilania masz na myśli prm-02 lub prm-03? Bo to on teraz przesyła dane o napięciu do aparatury. Tylko ze mam wersję prm-01 która nie obsługuje danych gps, i musiałbym zmienić albo na 2 albo na 3 Czy jakiegoś podzespołu porobić co zdjęcia? Możesz odezwać się do mnie na msg? Szybciej i łatwiej się dogadamy. Wysłałem Ci dane na pw. 5 godzin temu, maxiiii napisał:
maxiiii Opublikowano Wtorek o 17:16 Opublikowano Wtorek o 17:16 Połączenie z pixem będziesz miał na na sbus. Jak na ali wpiszesz pixhawk to dostaniesz linki. wszystkie są właściwie takie same różnią się ceną i promocjami. Podstawa dla ciebie została już określona. może być jeszcz jakaś telemetria ale sporo dodatkowo kosztuje jak na swoje parametry. na 2 x stm32 zrobisz doś dobry link telemetryczny. ale to wszystko zależy od twoich umiejętności w elektronice. Jeżeli jesteś zielony to niestety ale sam sobie nie poradzisz. poniżej daję przykładowy zestaw który potrzebujesz. https://pl.aliexpress.com/item/1005009104739225.html Pamiętaj to tylko przykład. nie znam sprzedawcy. wersja PRO Standard Set to podstawa nie ma telemetri. dodatkowo moższ kupić telemetrię lub zaprogramować samemu np z esp32 dronebridge. Będziesz miał pełne sterowanie z carp pilot. Aparatura będzie nepotrzebna.
Senti636 Opublikowano Wtorek o 18:30 Autor Opublikowano Wtorek o 18:30 Godzinę temu, maxiiii napisał: Połączenie z pixem będziesz miał na na sbus. Jak na ali wpiszesz pixhawk to dostaniesz linki. wszystkie są właściwie takie same różnią się ceną i promocjami. Podstawa dla ciebie została już określona. może być jeszcz jakaś telemetria ale sporo dodatkowo kosztuje jak na swoje parametry. na 2 x stm32 zrobisz doś dobry link telemetryczny. ale to wszystko zależy od twoich umiejętności w elektronice. Jeżeli jesteś zielony to niestety ale sam sobie nie poradzisz. poniżej daję przykładowy zestaw który potrzebujesz. https://pl.aliexpress.com/item/1005009104739225.html Pamiętaj to tylko przykład. nie znam sprzedawcy. wersja PRO Standard Set to podstawa nie ma telemetri. dodatkowo moższ kupić telemetrię lub zaprogramować samemu np z esp32 dronebridge. Będziesz miał pełne sterowanie z carp pilot. Aparatura będzie nepotrzebna. Jestem zielony 😢 nie znasz kogoś z Krakowa lub okolic który by pomógł to ogarnąć?
Rekomendowane odpowiedzi