Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. 

Mam łódkę zanętowa na płycie mosfet, silnikami wraz z regulatorami, i echosonda, do tego światła obrysowe, i sterowane klapy zrzutowe, wszystko podpięte pod płytę i zasilane z pakietów Li-on. Osobno łódka i osobno echosonda, z aparaturą Radiolink at10II i rd12ds i prm-01.

Czy da się zrobić GPS i żeby zapisywać pkt z poziomu aparatury i później do nich płynąć. 

Co muszę kupić i jak to podpiąć i skonfigurować. 

Pomożecie? 

Dzięki wielkie. 

Opublikowano

Potrzebujesz jakiegos mikrokomputera (kontroler, FC) ktory ogarnie nawigacje z GPS. Z aparatury da sie potem ogarnac sterowanie do nastepnego punktu GPS, ale bedzie troche zabawy w programowanie przelacznikow. Przydalaby sie jakas telemetria z autpilota abys wiedzial do ktorego punktu plynie.

• Dzięki 1
Opublikowano
Godzinę temu, japim napisał:

Potrzebujesz jakiegos mikrokomputera (kontroler, FC) ktory ogarnie nawigacje z GPS. Z aparatury da sie potem ogarnac sterowanie do nastepnego punktu GPS, ale bedzie troche zabawy w programowanie przelacznikow. Przydalaby sie jakas telemetria z autpilota abys wiedzial do ktorego punktu plynie.

Możesz coś polecić? Z czym nie będzie później trudności, problemów? 

Z tego co czytałem to myślałem żeby dokupić:

Radiolink CrossFlight Mini Kontroler Lotu - Autopilot

RadioLink Mini M8N GPS TS100 dla MINI PIXHAWK

RadioLink PRM-03 Moduł telemetrii OSD

Tylko jak to podłączyć i skonfigurować. 

Czy lepiej coś innego? 

Opublikowano

Jak masz w odbiorniku pwm lub ppm to zazwyczaj wystarczy stary apm plus ublox 6m z kompasem. Jest do niego gotowe oprogramowanie i wiele tutoriali w sieci . Jak dołożysz telemetrię i tablet to bedziesz miał fulwypas na wodzie.  Jak kpisz tanio pixa to nawet carp pilot bedzie obsługiwał wszystkie funkcje. Przy apm ma problemy z serwami. 

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
Opublikowano
W dniu 1.05.2026 o 13:10, maxiiii napisał:

Jak masz w odbiorniku pwm lub ppm to zazwyczaj wystarczy stary apm plus ublox 6m z kompasem. Jest do niego gotowe oprogramowanie i wiele tutoriali w sieci . Jak dołożysz telemetrię i tablet to bedziesz miał fulwypas na wodzie.  Jak kpisz tanio pixa to nawet carp pilot bedzie obsługiwał wszystkie funkcje. Przy apm ma problemy z serwami. 

Możesz cos doradzić, jak to ogarnąć i co kupić? 

Opublikowano

Można zrobić tanio i można dobrze. 

Proponuję pixhawk1, gps z kompasem - dowolny może być nawet 6n. 

Dodatkowo moduł zasilania - będziesz miał wgląd ile prądu zostało ci w akumulatorach. 

Ewentalnie regulatory jeżeli nie masz osobnych.  jak dodasz 2 x esp32 to ci nawet nie będzie potrzebne radio. wszystko zrobisz w tablecie na androidzie. 

Powodzenia.

• Dzięki 1
Opublikowano
5 godzin temu, maxiiii napisał:

Dodatkowo moduł zasilania - będziesz miał wgląd ile prądu zostało ci w akumulatorach. 

Ewentalnie regulatory jeżeli nie masz osobnych.  jak dodasz 2 x esp32 to ci nawet nie będzie potrzebne radio. wszystko zrobisz w tablecie na androidzie. 

Powodzenia.

Chcę żeby dobrze to było zrobione, regulatory są założone. 

Powodzenia.

Możesz zerknąć i pod linkowac z Ali  zestaw lub z jakiegoś sklepu rc bo różne są warianty pixhawka i nie wiem który zamówić. 

Jest jakiś pro itp, nie wiem czym to się różni konkretnie. 

Obecnie mam wpięte w łódkę:

2 silniki z regulatorami

2x akumulator Li-on do zasilania

Serwo od klap spustowy ch zanęty

Oświetlenie obrysowe + dodatkowy mocniejszy LED na przód

Echosonde z dodatkowym akumulatorem Li-on który ja zasila żeby nie było zakłócenia

Ona jest na częstotliwości 443mhz więc chyba dobrze żeby się nie gryzła z częstotliwością gps. 

Klapy zwalnianie z joystika lewego w lewo i prawo i do przodu mam auto gaz. 

Echosonda załączana z przełącznika na aparaturze

Oświetlenie regulowane i załączane z potencjometru 

Dodatkowe oświetlenie przednie z przełącznika 

I prawy joystick to sterowanie pływania. 

Moduł zasilania masz na myśli prm-02 lub prm-03? Bo to on teraz przesyła dane o napięciu do aparatury. Tylko ze mam wersję prm-01 która nie obsługuje danych gps, i musiałbym zmienić albo na 2 albo na 3

Czy jakiegoś podzespołu porobić co zdjęcia? 

Możesz odezwać się do mnie na msg? Szybciej i łatwiej się dogadamy. 

Wysłałem Ci dane na pw. 

IMG_20260504_134820.jpg

IMG_20260504_134939.jpg

IMG_20260504_135014.jpg

IMG_20260504_135134.jpg

IMG_20260504_135227.jpg

IMG_20260504_135312.jpg

Opublikowano

Połączenie z pixem będziesz miał na na sbus.  

Jak na ali wpiszesz pixhawk to dostaniesz linki. wszystkie są właściwie takie same różnią się ceną i promocjami. 

Podstawa dla ciebie została już określona. może być jeszcz jakaś telemetria ale sporo dodatkowo kosztuje jak na swoje parametry. na 2 x stm32 zrobisz doś dobry link telemetryczny. ale to wszystko zależy od twoich umiejętności w elektronice.

Jeżeli jesteś zielony to niestety ale sam sobie nie poradzisz. 

poniżej daję przykładowy zestaw który potrzebujesz. 

https://pl.aliexpress.com/item/1005009104739225.html

Pamiętaj to tylko przykład. nie znam sprzedawcy. 

wersja PRO Standard Set to podstawa nie ma telemetri. 

dodatkowo moższ kupić telemetrię lub zaprogramować samemu np z esp32 dronebridge. Będziesz miał pełne sterowanie z carp pilot. Aparatura  będzie nepotrzebna.

Opublikowano
Godzinę temu, maxiiii napisał:

Połączenie z pixem będziesz miał na na sbus.  

Jak na ali wpiszesz pixhawk to dostaniesz linki. wszystkie są właściwie takie same różnią się ceną i promocjami. 

Podstawa dla ciebie została już określona. może być jeszcz jakaś telemetria ale sporo dodatkowo kosztuje jak na swoje parametry. na 2 x stm32 zrobisz doś dobry link telemetryczny. ale to wszystko zależy od twoich umiejętności w elektronice.

Jeżeli jesteś zielony to niestety ale sam sobie nie poradzisz. 

poniżej daję przykładowy zestaw który potrzebujesz. 

https://pl.aliexpress.com/item/1005009104739225.html

Pamiętaj to tylko przykład. nie znam sprzedawcy. 

wersja PRO Standard Set to podstawa nie ma telemetri. 

dodatkowo moższ kupić telemetrię lub zaprogramować samemu np z esp32 dronebridge. Będziesz miał pełne sterowanie z carp pilot. Aparatura  będzie nepotrzebna.

Jestem zielony 😢 nie znasz kogoś z Krakowa lub okolic który by pomógł to ogarnąć? 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.