Grzesiek Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Problem powstał taki ze podajnik podaje filament a nie leci przez dyszę.Sama dysza jest gorąca ale drut sie blokuje w laczniku miedzy grzalką a radiatorwm powyżej.Rozbieralem to dzisiaj z 4 razy i kur...mnie już z tym bierze, niby dobrze a źle.Ręcznie też nie mogę przepchać filamentu na rozgrzanej dyszy,tak jak by sie blokował przed nią. W tym guwnie na drugim zdięciu sie blokuje.
japim Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 1. Czy po rozebraniu wyczyściłeś wszystko? I jak? Czym? 2. Tam do środka wchodzi kawałek rurki teflonowej. Jeżeli masz przerwę między teflonem a tzw gardzielą to bedzie Ci sie blokować. 3. Czy wentylator chłodzący radiator działa? Bo jak nie to powstaje tzw heat creep i gardziel robi sie zbyt gorąca i tam blokuję sie filament. 4. Radiator nie moze dotykać bloku grzejnego. Radiator ma byc zimny a blok gorący.u Ciebie dotyka i się grzeje za wysoko. O tak 1
pjk11 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu https://reprapy.pl/viewtopic.php?t=3805 1
Grzesiek Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu Dopatrzylem sie na filmie ze w tym elemencie zaznaczonym powinna być wkładka teflonowa.U mnie jej niema. Niewiem co sie z nią stało.Zamowilem rurkę teflonową i zobaczymy
japim Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 36 minut temu, Grzesiek napisał: Dopatrzylem sie na filmie ze w tym elemencie zaznaczonym powinna być wkładka teflonowa.U mnie jej niema. Niewiem co sie z nią stało.Zamowilem rurkę teflonową i zobaczymy Sa różne wersje gardziel. W przypadku allmetal nie będzie żadnego teflonu. Jaka średnicę ma obecnie otwor na koncu? Pytałem jak i czym czyściłes elementy. Mechanicznie? Wiertłem? Tylko przedmuchales? Dysze wymieniłeś? Czy ja chociaż odkręciłes i dokreciles na gorąco?
Grzesiek Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu 16 minut temu, japim napisał: Sa różne wersje gardziel. W przypadku allmetal nie będzie żadnego teflonu. Jaka średnicę ma obecnie otwor na koncu? Pytałem jak i czym czyściłes elementy. Mechanicznie? Wiertłem? Tylko przedmuchales? Dysze wymieniłeś? Czy ja chociaż odkręciłes i dokreciles na gorąco? Ad 1 W tym lączniku od strony dyszy jest 4mm a od strony radiatora ok 2.2mm Ad2 Czyscilem wiertłem Dysze zakladalem nową na gorąco. Tak jak pisalem ten lącznik jest podejrzany bo to w nim robi mi sie czop z filamentu.A jeszcze jedna sprawa w miejscu styku grzałki z radiatorem o ktorym pisaleś wylewał mi sie wczesniej filament dlatego owinolem taśma teflonową ten łącznik i dokrecilem do czoła. A pytaleś czy wentylator działa odp.TAK U mnie ten łacznik wogole jest na gwincie wkręcany w grzałke ,na zdięciu wyglada jak sztyft wkładany.
Rekomendowane odpowiedzi