Tomek Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zamieszczam opis modelu o którym była mowa tu: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=13184&postdays=0&postorder=asc&highlight=b-25&start=15 Model dotarł do mnie z niemal 2 miesięcznym opóźnieniem, w sam szczyt moich robót modelarskich i nie modelarskich . Z tego powodu przeleżał w kartonie kolejne 3 tygodnie . I zbierały się nad nim ciężkie chmury , myślałem o odesłaniu go z powrotem. Jednak z pomocą przyszedł kolega Piotr i powoli ruszyły prace nad modelem. Zdjęcia dochodzą do mnie z sporym opóźnieniem ,ale postaram się na bieżąco zdawać relację z postępów prac. A na wstępie kilka zdjęć jak to wygląda na surowo, a zapowiada się bardzo fajnie: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Dlatego bardzo lubię czytać opisyTomka, bo zawsze robię wielkie oczy i pod nosem "wow". Jakie jest planowane wyposażenie ?? Model naprawdę się zapowiada b. fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2009 2 silniki dualskie 3530. 2 regle 30A serwa 9 g na lotki i na kierunek serwo 20 g na wysokość. Śmigła GWS lewe i prawe odbiornik 6 kanałowy elektron. Reszta wyjdzie w praniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 postaram się na bieżąco zdawać relację z postępów prac. jakieś postępy ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Tomek,nie czujesz na karku oddechu Motylastego? No może nie na karku, bo już cię wyprzedził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Chyba nie będzie tak źle, w sobotę będę miał aparat , to wrzucę fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Fotki dopiero dziś . W tej chwili model czeka na oklejenie papierem śniadaniowym. Sama budowa modelu jest dość prosta , dla mnie nawet bardzo. Jednak po tym co przyniósł do mnie Piotrek raczej nie jest to model na pierwszy raz . Mam nadzieje , że się na mnie nie pogniewa , ale po tym jak zrobił przepiękną Katanaę to z B-25 zrobił masakrę, więcej czasu przywracałem co się dało do życia niż budowałem na nowo. Jak zwykle problemem dla nowicjuszy są przezroczyste wytłoczki i ich klejenie na "przezroczysto" No i szlifowania , to już niezależnie od wprawy jest bardzo dużo. Całe szczęście , że ja poprosiłem o kadłub sytrodurowy, to szlifuje sie bezboleśnie , zaś miękki styropian skrzydła - beznadzieja. Albo powoli albo z całymi gródkami styropianu- masakra. Po oklejeniu zostanie mi mocowanie silników ,ale tu się wstrzymam , aż do samego końca bo mam 2 zestawy silników w zależności od masy końcowej , mocowane w różny sposób. A jak już jesteśmy przy masie , to model robię ciężko (ok 1500g) , ale spokojnie można zrobić w stylu ESA i wyjdzie w granicach ok 900-1100g . Oczywiście i przy 1500g będzie fajnie latał (przynajmniej patrząc na stosunek masy do rozpiętości) Dla miłośników 2-silnikowców - bardzo fajny model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Po przerwie wakacyjnej ruszyłem dalej z budową. Niestety odpuściłem sobie drogę w stronę mini makiety , bo czasu mam nie za dużo i muszę go poświęcić na dokończenie Ultimata ,a potem Łosia. Więc kadłub nie został oklejony a jedynie przeszlifowany na mat. Trochę się obawiałem jak się to będzie malować ,ale w praniu wyszło , że nie jest tak źle, a nawet całkiem nieźle , bo styrodur w odróżnieniu od styropianu ma bardzo małą strukturę kulek i już z 40 cm nie widać czy to jest powierzchnia pianki czy też matowa gładka powierzchnia papieru. Skrzydło jest 2 razy pomalowane (na gotowo) a kadłub będzie malowany jeszcze raz . Farby to zwykłe jakieś ze składu budowlanego z mieszalnika . Tak to wygląda na dziś. Dziś domaluje kadłub 2 raz , gondole silników i lotki sterów wysokości (zapomniałem o nich i pomalowałem stery bez nich. ) Oraz domalować podziały i zabrudzenia. Wydaje się to nie możliwe na jeden dzień ,ale ta farba pod wpływem suszarki zasycha w ciągu 20 minut i można śmiało dalej się bawić. Potem założyć silniki, popychacze , przykleić kabinki i wio na lotnisko Podobno w niedzielę ma być ładna pogoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 będzie niezły kawał maszyny! w podobnej technice i tymi samymi farbami popełniłem niedawno Piperka (ten z mojego zdjecia). skrzydla pomalowalem bezp na styrodur. po drobnych poprawkch szpachlowych - wyszlo b. przyzwoicie kadlub natomiast -poniewaz byl ze styro wzmacnianego listwami - obkleilem gruba japonka na wikol. hmm.. jak do niedzieli -to pewnie temat oznaczen etc raczej odpada? trzymam kciuki za oblot... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Oznaczenia dojdą, jak okaże się, że dobrze lata. W tej chwili zostało mi przymocować silniki , zrobić mocowanie osłon silników i połączyć lotki z serwami. A tak to teraz wygląda. Jutro jeszcze jakieś 2-3 godzinki i będzie gotowy do lotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Chyba troche przesadziłeś z cieniowaniem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Mi właśnie o taki klimat chodziło. Mam dużego czyściutkiego Oponiarza , więc teraz chciałem uzyskać efekt totalnie zdezelowanego samolotu , takiego co się ledwo uchował po kolejnej misji. Domaluje jeszcze miejsca ostrzału i będzie GIT. Jednak nie miałem srebrnej ani szarej farby. Taki mroczny B-25 Mitchell bardzo mi się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 takiego co się ledwo uchował po kolejnej misji. Oderwana gondola poglebi efekt A na powaznie to mnie tez sie tak podoba, choc ta czarna kratka na oknach troche taka za hmmm swiecaca jest - ja bym zmatowil (ale to moje prywatne zdanie - jak zwykle inne ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Krata się świeci ,bo malowana jest od środka, po udanym oblocie ,przejdę się po spary srebrny i dorobię trochę efektów odrapania farby z blachy, powinno wtedy być o.k. (No i ślady po serii z BF-a lub ZEO, na skrzydle -koniecznie musi być) :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 o cholera! ale klimatyczna maszyna się zrobiła! gratulacje! super pomysł z tym spatynowaniem poszycia;) może tylko trochę przesadziłęs na kadłubie - odymione łaczenia segmentów trochę zadziwiają -ale ogólnie BOMBA! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 http://mgc1511842.googlepages.com/B25Mitchell03.JPG/B25Mitchell03-full.jpg http://www.hyperscale.com/2009/galleries/p7hg_img_11/fullsize/IMG_9246_fs.jpg W wiekszości modeli plastikowych ramki oszklenia sa koloru kadłuba. Przejedz to jeszcze raz bazowym kolorem, potem wycieniuj dodajac kilka kropel białej http://www.youtube.com/profile?user=florymodels&view=videos&start=20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Ale to nie jest malowanie makietowe. Nawet linie podziału są totalnie z głowy. Dlatego nic nie będę zmieniał . Na takie malowanie miałem ochotę. Po za tym , że miałem ochotę , taki "ostry kamuflaż" odciąga uwagę od innych mankamentów modelu, choćby to że jest to gołe styro. Krótko mówiąc , ostro i wyraźnie , do bólu ,tak miało być i tak zostanie . :faja: A pod spodem czyściutki golas, tylko lekkie linie podziału i dodatkowo pas jak w mustangu ,aby się w locie dobrze orientować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Tomek jak dla mnie to bomba, materiał groszowy a efekt powalający. Och..., żebym ja miał takie zdolności. Teraz tylko nie zepsuj efektu pomarańczowymi śmigłami z GWSa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Wygląda, jak z filmu Mad Max xD. Bomba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Śmigła to pewnie te z zestawu Spita. Może ciąg mają denny ,ale za to wyglądają super. Mam też czarne GWS-y, ale tu historia dokładnie odwrotne , wygląd do bani ,ale za to w zadanym zakresie bardzo przyzwoita praca. Właśnie idę na dół zakładać silniki. Przy okazji zważę model , bo w końcu muszę się na coś zdecydować. Czy silniki 45 g pod pakiet 2 cele czy te dualskie od Łosia na 3 cele. Ale to się okaże po zważeniu modelu z pełnym wyposażeniem. Edit: Ty Mirku nie masz zdolności , no mało ze śmiechu nie spadłem z krzesła. :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.