bzik4 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Było to prawie rok temu, zachciało mi się mieć jakiegoś górnopłata wybór padł na Piperka oczywiście z depronu, wydrukowałem plany zakasałem rękawy i do roboty a wyglądało to mniej więcej tak: więcej zdjęć z budowy nie mam ale wszystko zostało oklejone papierem do pieczenia i pomalowane farbą ftalową. Jeśli chodzi o elektrykę to za chwile pewnie usłyszę że za słabe albo za małe więc od razu mówię że takie miałem i takie wsadziłem :ble: serwa 3x HXT SG90 1x hs-55 silnik e-max 2822 regiel 30A pakiet 1500mAh. Samolot ma ok 1500g razem z 200g balastu, rozpiętość ok 180cm, startuje z asfaltu po ok 10m rozbiegu. niestety ze względu na bardzo słaby napęd latać można tylko przy bezwietrznej pogodzie takiej jak dziś to pod mordką to balast 8 sztuk starych accu AA i bardzo duża nakrętka :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Eee, za słabe to wyposazenie.. żart oczywiście. Modelik bardzo fajny, no podoba mi się. C hyba dobry do nauki latania. Podeślesz plany? mikolajsuszek@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 plany są tu: http://www.aviationshoppe.com/airplane-plans/download.php?id=204 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daan Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Pierwsza klasa modelik, precyzyjnie zrobiony i czyściutko. Aż miło popatrzeć na tak dokładnie wykonane dzieło. Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Witam. Modelik świetny. Przy tej wielkości i z depronu to świadczy o dobrej robocie. Gratuluję. Zaintrygowało mnie słowo ,,balast,, czy to wyważenie? Nigdy bym nie pomyślał że ten mały e-max 2822 pociągnie taaki model. Jakie śmigło założyłeś? Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Adam, balast jest niezbędny do wyważenia tego modelu, przy tak krótkim nosie i małym silniku żeby SC znajdował się w odpowiednim miejscu musiałem mu dodać trochę wagi żeby chciał poprawnie latać, a co do śmigła to na początku założyłem GWS 10x4,7 ale po pierwszym locie okazało się że silnik jest baaardzo gorący więc zmieniłem je na 9x5 i teraz już jest OK. Dziękuję za słowa uznania że robota taka czysta i precyzyjna a to po prostu dobre zdjęcia są :mrgreen: W modelu brakuje jeszcze maski na silnik i oznaczeń. jak znajdę chwilę to w tym tygodniu dokończę maszynę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Z czego są wykonane skrzydła ? I jak takie wykonać? Dużo na wadze przybrał model po oklejeniu i pomalowaniu? Ogólnie, bardzo ładny i staranny model Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Jak zdjęcia tylko ładne to zapewne Photo Shop :mrgreen: (zart) Kuba skrzydła jeśli się nie mylę to różowy styrdur. Do nabyci w budowlanym. Cięty termicznie. Wykonac, najlepiej zamówić cięcie CNC w jakieś firmie. Nie wiem jak zareaguje na ramkę do ciecia styropianu. Jutro to mogę sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Witam. Po swoich doświadczeniach z e-maxem metodą prób i błędów również stwierdziłem że do tego silnika najlepsze jest śmigło GWS 9x5. Linux zadał pytanie które również zamierzałem zadać. Jestem ciekawy odpowiedzi. Pozdrawiam Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Ładnie zrobiony model. Wydłuż trochę nos modelu, tak, by pozbyć się balastu, będzie latał dużo lepiej. 200G to dużo. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Oczywiście skrzydła są wykonane ze styroduru, nazwa handlowa to Austrotherm troszkę wyższej teperatury niż styropian wymaga przy cięciu ale niewątpliwą zaletą jest fakt że doskonale się szlifuje papierem ściernym, po oklejeniu i pomalowaniu sporo przybrał na wadze bo malowałem wałkiem bez rozpuszczalnika i malowanie jest pancerne Jak mi się uda to jutro wrzucę film z lotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Czyli taki styrodur dostępny w np. Castoramie ? Skrzydło było cięte czymś, czy wyszlifowane to takiego kształtu ? (jak cięte w jakimś zakładzie, czy jakąś maszyną to jakie były tego koszy?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 ja kupowałem w składzie budowlanym ale widziałem też w "Liroju" a wycinam tak jak rdzenie styro gorącym drutem (szlifowanie z płyty profilu to bylo by lekkie nieporozumienie ) EDIT oczywiście nie jest on zawsze różowy, widziałem już niebieski i zielony, nie pytaj w sklepie o styrodur bo nie będą wiedzieli o czym mówisz, zapytaj o piankę albo styropian do ocieplania fundamentów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Hmm, ciekawe to skrzydło. Czym je wzmocniłeś? Podasz wymiary modelu? Czekam z zniecierpliwieniem na filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Ciekawie wygląda z tą wielkością skrzydeł, bo one najbardziej się rzucają mi w oczy . Oczywiście piękna robota, gratuluję. Również czekam na film z lotów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Bardzo proszę też o dokładny opis jak zostało wykonane skrzydło, jak zrobić to do cięcia, jak wyciąć itd. ? Il się wykonuje takie skrzydło, i jaka jest cena styroduru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shin Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Ja mam chyba ten sam profil skrzydeł w moim Piperze epp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcus Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 też mi się tak wydaje. Ciekaw jestem, jaka jest rozpiętość tych skrzydeł ze styroduru, może pasowały by te od Pipera z Cyber fly, choć szczerze w to wątpię ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shin Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Pasowałyby. Gdyby się zrobiło mniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linux Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 rozpiętość ok 180cm, :] Też wątpię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.