uve Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Witam Składam właśnie model 3D. I pojawił się problem. Mianowicie jak oprócz zastosowanie najdłuższego orczyka serwa uzyskać największe wychylenie lotek ? W przypadku takiej dźwigni http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=928 popychacz umieszczać w dolnej czy górnej dziurce ? Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khertal Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Jeżeli chcesz mieć duże wychylenia to umieszczasz w najniższej dziurce,da ci to duże wychylenie lotki przy stosunkowo małym wychyleniu orczyka serva oczywiście jeżeli będzie długi,ale wtedy nie będziesz mógł aż tak precyzyjnie kierować wychyleniami ponieważ tak jak pisałem wyżej małe wychylenie drążka,będzie powodowało duże wychylenie lotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uve Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 A np. opis 7x przy dźwigni, co on oznacza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khertal Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Sam nie wiem czy to oznacza coś konkretnego wyglądają podobnie jak inne,różnią się tylko wymiarami,a jedyny związek nazwy orczyka z "parametrami" to jego waga :crazy:.Orczyk którego nazwa zawiera "7x" waży 0,7 grama,a "6x" 0,6 grama.Może ktoś kto je kupował coś więcej ci powie. P.S.dzięki za "pomógł". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 A np. opis 7x przy dźwigni, co on oznacza ? Możesz cały opis wkleić? Bo to albo że 7 sztuk w paczce albo coś podobnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uve Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Możesz cały opis wkleić? Bo to albo że 7 sztuk w paczce albo coś podobnego. Na przykład http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=2480 Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Po mojemu znaczy to tyle co 6 sztuk w paczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alansiu123 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Jak dla mnie to za niska cena na 6 szt., jak zawsze kupowałem takie dźwigienki to płaciłem ok 1 zł za sztukę - ździerstwo :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 W paczce jest 6 sztuk a cena jednej sztuki 60 groszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uve Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 A czy kształt dźwigni ma jakieś znaczenie na sposób wychylania lotki ? Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Teoretycznie nie. Ważne jest to, aby dźwignia była jak najbliżej krawędzi zawiasu, na serwie wsadzić do wysokiej dziurki a na dżwigni do najniższej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alansiu123 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Ważne jest to, aby dźwignia była jak najbliżej krawędzi zawiasu Dokładnie to powinno być tak że otwór dźwigni powinien znajdować się dokładnie nad osią obrotu lotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 na serwie wsadzić do wysokiej dziurki a na dżwigni do najniższej Niekoniecznie - najwazniejsze jest aby serwo pracowalo w pelnym zakresie, a reszte ustawiasz w zaleznosci od potrzeb wychylen lotki (czy tez innego ustrojstwa jakie tam umiescisz ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 ustawienie w nadajniku max. wychleń (EPA) np. domyślnie 100% ustawić na 150%. Sanwa ma taką możliwość od 0% do 150% nie wiem jak inne Tx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 ....na serwie wsadzić do wysokiej dziurki a na dżwigni do najniższej. Należy jednak pamiętać o minusach takich przełożeń. - luz na orczyk-popychać na dźwigni lotki będzie znacznie przekładał się na wychylenia steru. Będzie widoczny i uciążliwy. Obciążenia w tym miejscu będą wyższe i ten sam luz będzie szybko powstawał. - Przełożenie tego typu zwiększa szybkość wychyleń lecz zmniejsza moc serwa. Działa to w ten sposób gdyby większe koło zębate napędzało mniejsze. Jednym słowem - to zła praktyka przysparzająca kłopotów szczególnie w większych modelach. W małych modelach pewnie i do zastosowania. Jeśli masz prawidłowo zamocowaną dźwignię lotki, twoja aparatura posiada EPA takie "kucki" są całkowicie zbędne, tym bardziej że tyczy to lotek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uve Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 np. domyślnie 100% ustawić na 150%. Sanwa ma taką możliwość od 0% do 150% nie wiem jak inne Tx. Posiadam DX6i i mam możliwość ustawienia do 125%. Czy takie ustawienie nie 'męczy' zbytnio serwa ? Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 [Czy takie ustawienie nie 'męczy' zbytnio serwa ? Dlaczego miałoby męczyć serwo? 100% to nie całe możliwości serwa. Oczywiście trzeba zadbać aby serwo w pełnych wychyleniach poruszało się w swoim przedziale roboczym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.