Skocz do zawartości

[p] poszukuje planów F1G

gasiorek0092

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie wiem co to znaczy f1g ale plany zawodniczych modeli gumowych są w starszych modelarzach, mam ich trochę mógłbyś sobie poszperać. Ale te modele to wbrew pozorom całkiem wyrafinowana technika.

Opublikowano

F1G>> model swobodnie latający z napędem gumowym. Technicznie dużo trudniejsze niż nie jedno RC. Plany od czasu do czasu były w modelarzu. Jeśli już to spróbuj na forum www.mlik.pl

Opublikowano

F1G nie jest takie trudne, chyba, że mówić by o F1B. F1G to modele rozpiętości ~ 90cm. Mam troche planów zeskanuje wrzuce na jakis serwer i dam linka.

Opublikowano

wiem że kiedyś były plany w MODELARZU ale teraz do nich nie dotrę.

Nawet jak będę miał jeden to nic bo zazwyczaj są podzielone na 3 czy ileś także wiecie

jak by to było...

Michau jak wrzucił byś jakieś plany lub podał byś link to będę bardzo wdzięczny z góry dzięki

Opublikowano
F1G nie jest takie trudne, chyba, że mówić by o F1B. F1G to modele rozpiętości ~ 90cm.

Niestety zrobienie, samemu śmigła i piasty to nie jest tak prosta sprawa, poza tym większość planów to tylko geometria płatowca, bez rozrysowania szczegółowego śmigła i piasty.

Opublikowano

NO ok piaste i śmigło kupie w sklepie tylko chce mięć plany...

chyba wystarzczy nawet jak ktoś poda pare nazw tych modeli , na początku zakładki plany

jest w waznych tematach gdzie szukać planów pewnie coć by sie znalazło..

Opublikowano
NO ok piaste i śmigło kupie w sklepie tylko chce mięć plany...

Chetnie sie dowiem gdzie takowe smiglo mozna kupic i jaki sklep je sprzedaje :rotfl:

Opublikowano

Gasiorek0092, napisałem że mam Modelarze (będzie tego z 10 kilo) a Ty piszesz że teraz nie dotrzesz. No i w Łodzi nie ma bibliotek ani BUŁ, ani PŁ, ani miejskiej żadnej i w żadnej z nich nie ma ani roczników Modelarza, ani ksero.

Opublikowano

Fakt wygięcie śmigła może sprawić problem i piasta ale nie jest to nie do pokonania. Plany będą niestety dopiero jutro bo dziś nie miałem czasu.

Opublikowano
Fakt wygięcie śmigła może sprawić problem i piasta ale nie jest to nie do pokonania. Plany będą niestety dopiero jutro bo dziś nie miałem czasu.

Jakie wyginanie śmigła? Śmigło struga się z balsy. Wygięte z deski nie zda egzaminu.

A może wy o"orzeszkach" mówicie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć.

Sorry, że zapomniałem o planach i przesyłam link dopiero teraz.

http://michal-13.fotosik.pl/albumy/629814.html

Jakie wyginanie śmigła? Śmigło struga się z balsy. Wygięte z deski nie zda egzaminu.

A może wy o"orzeszkach" mówicie?

Nie, nie mówimy o orzeszkach.

Śmigła wygina się na szablonie (z rury) uprzednio wycięte na kształt (i namoczone), po ok. 1-2 tyg. zdejmuje się je z szablonu i czyści papierkiem na grubość (aby brzegi były cienkie itd.) potem maluje się je cellonem kilkanaście razy czyszcząc po każdym malowaniu ( to aby je utwardzić)

Opublikowano

No nie jestem przekonany, że tak się to robi. Zrobiłem parę gumówek w swoim życiu i widziałem wiele różnych gumówek ale żadna z nich nie miała takich śmigieł. Wszystkie były strugane z klocków balsowych.

Opublikowano

Spotkałem się z tą technologią w którejś z książek z "białej biblioteki", ale nie pamiętam, czy była ona o F1G, czy F1L

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.