gasiorek0092 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 witam wszystkich dziś postanowiłem zrobić małą gumówkę f1g czy ktoś mógł by podać link lub wrzucić fote tych planów z góry dzięki :wink:
Slawek_9000 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 nie wiem co to znaczy f1g ale plany zawodniczych modeli gumowych są w starszych modelarzach, mam ich trochę mógłbyś sobie poszperać. Ale te modele to wbrew pozorom całkiem wyrafinowana technika.
Rafal B. Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 F1G>> model swobodnie latający z napędem gumowym. Technicznie dużo trudniejsze niż nie jedno RC. Plany od czasu do czasu były w modelarzu. Jeśli już to spróbuj na forum www.mlik.pl
Michau Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 F1G nie jest takie trudne, chyba, że mówić by o F1B. F1G to modele rozpiętości ~ 90cm. Mam troche planów zeskanuje wrzuce na jakis serwer i dam linka.
gasiorek0092 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2009 wiem że kiedyś były plany w MODELARZU ale teraz do nich nie dotrę. Nawet jak będę miał jeden to nic bo zazwyczaj są podzielone na 3 czy ileś także wiecie jak by to było... Michau jak wrzucił byś jakieś plany lub podał byś link to będę bardzo wdzięczny z góry dzięki
Rafal B. Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 F1G nie jest takie trudne, chyba, że mówić by o F1B. F1G to modele rozpiętości ~ 90cm. Niestety zrobienie, samemu śmigła i piasty to nie jest tak prosta sprawa, poza tym większość planów to tylko geometria płatowca, bez rozrysowania szczegółowego śmigła i piasty.
gasiorek0092 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2009 NO ok piaste i śmigło kupie w sklepie tylko chce mięć plany... chyba wystarzczy nawet jak ktoś poda pare nazw tych modeli , na początku zakładki plany jest w waznych tematach gdzie szukać planów pewnie coć by sie znalazło..
rapier Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 NO ok piaste i śmigło kupie w sklepie tylko chce mięć plany... Chetnie sie dowiem gdzie takowe smiglo mozna kupic i jaki sklep je sprzedaje :rotfl:
Rafal B. Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 http://www.w-hobby.com/?p=News http://home.pacbell.net/andriuko/ProductIndex.htm Tak to w Polsce nie ma żadnych sklepów.
Slawek_9000 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Gasiorek0092, napisałem że mam Modelarze (będzie tego z 10 kilo) a Ty piszesz że teraz nie dotrzesz. No i w Łodzi nie ma bibliotek ani BUŁ, ani PŁ, ani miejskiej żadnej i w żadnej z nich nie ma ani roczników Modelarza, ani ksero.
Michau Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Fakt wygięcie śmigła może sprawić problem i piasta ale nie jest to nie do pokonania. Plany będą niestety dopiero jutro bo dziś nie miałem czasu.
Rafal B. Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Fakt wygięcie śmigła może sprawić problem i piasta ale nie jest to nie do pokonania. Plany będą niestety dopiero jutro bo dziś nie miałem czasu. Jakie wyginanie śmigła? Śmigło struga się z balsy. Wygięte z deski nie zda egzaminu. A może wy o"orzeszkach" mówicie?
gasiorek0092 Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Michau jak wrzucisz jakieś plany to będę bardzo wdzięczny
Michau Opublikowano 6 Maja 2009 Opublikowano 6 Maja 2009 Cześć. Sorry, że zapomniałem o planach i przesyłam link dopiero teraz. http://michal-13.fotosik.pl/albumy/629814.html Fakt wygięcie śmigła może sprawić problem i piasta ale nie jest to nie do pokonania. Plany będą niestety dopiero jutro bo dziś nie miałem czasu. Jakie wyginanie śmigła? Śmigło struga się z balsy. Wygięte z deski nie zda egzaminu. A może wy o"orzeszkach" mówicie? Nie, nie mówimy o orzeszkach. Śmigła wygina się na szablonie (z rury) uprzednio wycięte na kształt (i namoczone), po ok. 1-2 tyg. zdejmuje się je z szablonu i czyści papierkiem na grubość (aby brzegi były cienkie itd.) potem maluje się je cellonem kilkanaście razy czyszcząc po każdym malowaniu ( to aby je utwardzić)
Rafal B. Opublikowano 6 Maja 2009 Opublikowano 6 Maja 2009 No nie jestem przekonany, że tak się to robi. Zrobiłem parę gumówek w swoim życiu i widziałem wiele różnych gumówek ale żadna z nich nie miała takich śmigieł. Wszystkie były strugane z klocków balsowych.
Michau Opublikowano 6 Maja 2009 Opublikowano 6 Maja 2009 Na tym planie jest rysunek wyginania profilu śmigła właśnie na wzorcu z rury.
Czaro Opublikowano 8 Maja 2009 Opublikowano 8 Maja 2009 Spotkałem się z tą technologią w którejś z książek z "białej biblioteki", ale nie pamiętam, czy była ona o F1G, czy F1L
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.