f-150 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2010 .ale był jeszcze Ak-20 AK był klejem nitrocelulozowym i do tego słoikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 .ale był jeszcze Ak-20 AK był klejem nitrocelulozowym i do tego słoikach. Oczywiście. Podobny do cellonu i często zamiast niego stosowany. Był również w tubkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 W tubkach to pamiętam Hermol i "ruski" Ago czy Aro całkiem zacny klej. AK-20 kojarzy mi się tylko w słoiczkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Masz rację z tym w tubce... Skleroza :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Właśnie miałem pisać o Hermolu.Nitrocelulozowy ,szybko wiążący.Szkoda że już nie produkowany.Świetnie kleił drewno,papier i niektóre plastiki.Używałem do klejenia Małego Modelarza. Jak nie było czym kleić to roztapialiśmy styropian w benzenie.Też świetnie klei.Tyle że smród niesamowity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Ja rozpuszczałem styropian w nitro , taka namiastka AK-20. Capiło bardziej niż kleiło, ale w tamtym czasie to było coś :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Bo używałeś zwykłego styropianu.Najlepszy klej wychodził z płatków używanych jako wypełniacz do pakowania przesyłek na zgniłym zachodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Fakt - używałem zwykłego, komunistycznego styropianu. Do płatków ze zgniłego zachodu nie miałem dostępu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Ze względu na kancerogenność czyli udowodnioną przyczynę powstawania raka w kontaktach z chemią nitrocelulozową jest ona wycofywana całkowicie z produkcji . Dlatego coraz trudniej kupić zwykłą farbę nitro , klej czy rozpuszczalnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 ...no to już mam ich z pięć.... :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.