eptita Opublikowano 1 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2010 Witam właśnie czytam wasze wypowiedzi i nie wiem czy wstrzeliłem się w temat, ale chciałbym zasięgnąć rady. Kupilem taki kabel z wymiennymi końcówkami, do mojej jest jack, a aparature posiadam Turnigy 9X mode1, moduł Corona. O to moja aparatura. Dalej problem polega na połączeniu lub jego częściowym braku, aparatura ta steruje moją Toyotą Hilux high lift i działa wyśmienicie, ani razu nie miałem z nią negatywnych przygod, ale z symulatorami kilka rodzai różne konfiguracje, a wzasadzie już z samym Windowsem Vista jest problem. Opis: 1. W żadnym przypadku nie mogę w modelach latających ustawić na lewym drążku sterowania kierunkiem lotu i lotkami. Lewy drag( lewo/prawo) jest niewidzialny dla symulatorow i dla Windowsa Vista. a w realu odpowiada za kierunek jazdy mojego samochodu RC, więc wizycznie jest OK. 2. W samym panelu sterowania w opcji kontrolera do gier nie widać żadnych oznak żeby moje ruchy tym drążkiem na lewo i prawo powodowały jakeś różnice w wartościach kóre tam sa wyświetlane. 3.Samo podłaczenie kabla pod port USB powoduje ciągłe świecenie czerwonej diody, do momentu kiedy podepnę aparaturę i ponownie wepnę kabel w port USB. Dalej świeci już bardzo nie regularnie. Tak jakby połączenie było nie stabilne. Podsłyłam fotki wtyczki kótra była zaplombowana i raczej u nas w Polsce nikt przy niej nie majstrował. Może kóryś z kolegów wie gdzie leży błąd. może jakiś miły pan lub pani w Chinach żle polutowała te dwa nieszczęsne kabelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolin101 Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Witam. Dzisiaj przypadkiem podlaczylem regulator odwrotnie biegunami i sie niestety spalil ;/ troche szkoda ale strata jednak nie tak duzo bo to regiel za 35 zł. Problem tkwi w tym ze mialem podlaczone wszystko do odbiornika itp i teraz nawet na dobrym reglu dioda w odbiorniku sie nie pali i nie dziala ogolnie (nie lapie sygnalow z nadajnika). Czy jezeli sie spalil mozna go uratowac ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 Witam. Dzisiaj przypadkiem podlaczylem regulator odwrotnie biegunami i sie niestety spalil ;/ troche szkoda ale strata jednak nie tak duzo bo to regiel za 35 zł. Problem tkwi w tym ze mialem podlaczone wszystko do odbiornika itp i teraz nawet na dobrym reglu dioda w odbiorniku sie nie pali i nie dziala ogolnie (nie lapie sygnalow z nadajnika). Czy jezeli sie spalil mozna go uratowac ? Po krótce naprawa polega na wymianie jakiegoś typu diod na wejściu do odbiornika. pytałem, ale cena jest porównywalna z zakupem nowego odbiornika w HK. 60zł, bez gwarancji że coś jeszcze się nie spaliło. Mi zależało kupiłem w Polsce dostałem rabat bo kupiłem dwa na raz 200zł. stary spalony leży i czeka na lepsze czasy. Chcesz to daj do naprawy w serwisie RC, ale jeśli coś jeszcze to kup sobie nowy i nie przemieniaj już więcej biegunów. Mnie wprowadził w błąd Pan sprzedawca w sklepie RC W-wie który po obejrzeniu mojej aparatury dał mi oryginalny regulator Tamiya na 7,2V i zapewniał że już takie rzeczy były kompletowane, przez niego dla klientów z racji wieku tego Pana i zważywszy na jego doświadczenie, o którym tak często nadmieniał w naszej rozmowie. Wróciłem do domu podpiąłem to do kupy i zrobiło mi się Fioletowo w oczach i było już po odbiorniku. Takie były mojego modelarstwa RC początki. Poszedłem do sklepu z taka informacją że mój odbiornik zaliczył śmierć kliniczną, Pan powiedział że mi UBEC-a zapomniał sprzedać i taki z racji mojej szkody może mi dać teraz gratis :evil: Uważajcie na doświadczonych dziadków którzy twierdzą że za okupacji działało to i teraz musi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolin101 Opublikowano 2 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2010 te bieguny sam nie wiem jak zle zlaczylem. Zawsze sprawdzam wszytsko czy jest ok. dzis naprwilem model bo byla ladna pogoda i jak chcialem sprawdzic czy nie ma smigglo bicia na propsaverze podwlaczalem no i wiadomo co bylo... Zaniose to do sąsiada elektryka moze cos zdziala jak nie to 60 zł w du*e... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Zasilaj z pakietu przez złącze XT60 to nie będzie pomyłek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Posiadam tą apke , i mam jednopytanie w jaki sposób ustawić żeby działał ten przełącznik 3 poziomowy AUX 3 ? Wszystko już mi sie udało zrobić oprócz z tym przełącznikiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 te bieguny sam nie wiem jak zle zlaczylem. Zawsze sprawdzam wszytsko czy jest ok. dzis naprwilem model bo byla ladna pogoda i jak chcialem sprawdzic czy nie ma smigglo bicia na propsaverze podwlaczalem no i wiadomo co bylo... Zaniose to do sąsiada elektryka moze cos zdziala jak nie to 60 zł w du*e... Witam, po pierwsze to do złącza XT60 w stu procentach racja, mowa tu o złączu pakiet-regulator, a problem z paleniem odbiorników polega tez na połączeniu zasilania z regulatora z odbiornikiem(Często po ostrej jeździe w terenie trzeba było Toyotę rozebrać kompletnie i umyć) mój regulator miał pin na dwa kabelki i sam musiałem się upewnić, czy nie podepnę regulatora źle pod odbiornik. Po ucięciu tamtej dwu pinowej końcówki i przylutowaniu UBEC-a jest po problemie jak bym nie podpinał to plus jest zawsze na środku, a kabel minusowy na zewnątrz. Tylko kiedy podajże minus jest na dole to odbiornika, a nie na górze odbiornik działa, ale jest jakby zawieszony. P.S jestem raczej dociekliwy i podpiąłem swój regulator świadomie odwrotnie biegunami pod pakiet, i nic się nie stało, po za zmiana kierunku jazdy samochodu. Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolin101 Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 moze masz regiel na silnik szczotkowy 2 fazowy. Ja mam bezszczotke i 3 fazowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 moze masz regiel na silnik szczotkowy 2 fazowy. Ja mam bezszczotke i 3 fazowy. Generalnie mam silnik klasy 540 szczotkowy na napięcie 8V , pakiet jest to NI-MH 4350mAh. i regulator obsługuje tylko napięcie 7,2V nic mi o fazach nie wiadomo tylko o biegunach zasilających taki sinik jest to klasyczny prąd stały. zasilam model bez specjalistycznych regulatorów. Ale skoro mój dwubiegunowy standardowy Tamiya-owski kosztuje w granicach 190zł a twój z tego co napisałeś 35zł to według tego co piszą bardziej doświadczeni modelarze w innych tematach tego Forum proporcje powinny być odwrotne. tzn. twój regulator lotniczy sterujący silnikiem trójfazowym tzn. bez szczotkowym jest bardziej skomplikowany elektronicznie i elektrycznie więc koszty jego produkcji i zarazem zakupu są wyższe. może to regulator był lipny i to on ci spalił odbiornik.? Tylko przypuszczam, użyłem Googla i przeszukałem prawie całe to Forum żeby znaleźć coś co w przybliżeniu pasowało by do twojego problemu. Mówię, podłączyłem swój odwrotnie i i jest wszystko ok poza kierunkami jazdy. co dziwne na UBEC-a popłynął prąd o prawidłowej polaryzacji, odbiornik działa bez zakłóceń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Mówię, podłączyłem swój odwrotnie i i jest wszystko ok poza kierunkami jazdy. co dziwne na UBEC-a popłynął prąd o prawidłowej polaryzacji, odbiornik działa bez zakłóceń. Jeśli mówisz o odwrotnie podłączonym silniku, to nie ma w tym nic dziwnego. Przecież zasilanie jest podłączone poprawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eptita Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 Tak, faktycznie zamotałem troszkę połączenie regulator silnik było zmieniane to przecież nic dziwnego że na odbiornik popłynął prąd prawidłowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolin101 Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 tak a ja bieguny do regulatora zle podlaczylem. gdybym zamienil kable silnika tez krecil by sie w druga strone. Na pewno regulator spalil mi odbiornik bo wczesniej latalem poduszkowcem i postanowilem ze jak bateria bedzie sie ladowac zroie sobie rwd (naprawie) i przy probie wlasnie czy nie ma bicia smiglo zle podlaczylem. Dzis zaniose to do elektronika moze cos zdziala jak nie to kupie nowy ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plisken Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Ja mam pytanie odnośnie użycia tej aparatury jako symulatora. Korzystając z tego opisu (KLIK ) mogę użyć tylko pięciu kanałów 1-4 i 6. Czy jest jakaś możliwość ustawienia ppjoy aby dostępnych było co najmniej 6 kanałów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazur Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 tak a ja bieguny do regulatora zle podlaczylem. gdybym zamienil kable silnika tez krecil by sie w druga strone. ;/ Zamontuj wtyczki zapobiegające przypadkowej zamianie plusa z minusem np. Wtyki typu Deans. http://allegro.pl/wtyczki-wysokopradowe-typu-deans-t-deansy-i1264075065.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolin101 Opublikowano 9 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 u siebie w reglu ma taki wtyk ale kumpel ma zwykle blaszki a to jego regiel zjaralem... ale juz w sumie koniec tematu dalem elektrykowi zeby przelutowal i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Panowie to jakas przypadlosc polecac aparature ktora sie ma... az źle sie patrzy jak polecacie mu 4ex czy optica A ja mam Optica 6 i nie polecam. Mnie osobiście nie podoba się skomplikowana obługa, ustawienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Witam Mam dylemat jak podłączyć regulator i serwa do nadajnika Turnigy9x. Szukałem już w internecie i na forum ale niestety nic nie znalazłem, znalazłem nawet instrukcję ale też nic z niej nie wynika a nie chcę niczego spalić za pierwszym razem:(. Jak serwa podłączy sie odwrotnie to coś sie stanie? To samo regulator, choć regulator nie wiem jeszcze czy do ostatniego wtyku czy do przed ostatniego? http://img87.imageshack.us/i/dsc02100r.jpg http://img695.imageshack.us/f/dsc02099mf.jpg Z góry dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Masz trzy przewody do wtyczki , BIAŁY - Sygnał CZERWONY - Plus CZARNY - Minus A na odbiorniku masz podpisane z boku : " S + -" Sygnał ma być na górze . Regulator podłączasz pod kanał 3 A serwa gdzie chcesz . Do bat i bind nic nie podłączasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Capriman Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Dzieki za odpowiedz. Ładnie bym podłączył :rotfl: Rozumiem że u mnie: Brązowy - masa czerwony - plus żółty - minus Czyli żółtym do góry a brązowymi do dołu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy668 Opublikowano 21 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Nie Brąz - minus Czer - plus żółty - sygnał Żółty ma być na górze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.