Patryk Sokol Posted May 7, 2009 Posted May 7, 2009 Witam! W końcu udało mi się ukończyć najbardziej czasochłonny projekt jaki kiedykolwiek robiłem. Zajęło mi to 168h pracy, rozłożonej na 11 miesięcy i efekt jest taki: Jest toto sferyczne zwierciadło do teleskopu, 157x1625 wyszlifowane ze szkła boraksowego. Teraz już tylko tubus zrobić i wydać z tysiąc złotych (co jest niestety gorsze) i będę miał swój teleskop
pppd Posted May 7, 2009 Posted May 7, 2009 Dla osoby nie siedzącej w temacie wygląda to jak odcięte dno od słoika więc uważaj, żeby ktoś Ci tego nie wyrzucił niechcący.
Nergal Posted May 7, 2009 Posted May 7, 2009 Swego czasu chorowałem na teleskop Uniwersał.Z braku funduszy kupiłem tańszy Bresser Optik. Nie wiem, czy w warunkach domowych uzyskasz gładkość powierzchni lustra i potem pasowanie całości na zadowalającym poziomie. Fabryczne konstrukcje nie są kosmicznie drogie a masz gwarancję jakości oraz bajery typu możliwość fotografowania obiektów.
Patryk Sokol Posted May 7, 2009 Author Posted May 7, 2009 Cała rzecz polega na tym, że robiąc zwierciadło w domu uzyskam lepszą jakość obrazów. Fabryczna figuryzacja polega dokładnie na tym samym jak ja to robiłem (czyli badanie na nożu Foucalta i ręczne poprawki), a gwarantuje Ci, że nikt w fabrycznym tyle czasu na jeden kawałek szkła nie poświęci. Kolimacja to też żaden problem, bo zwierciadło sferyczne nie ma osi i delikatne odchyłki nic nie zmieniają (i tak będzie skupiać w tym samym punkcie). Bajery typu robienie zdjęć, u mnie też będą, bo wyciąg okularowy będzie fabryczny. Z tego co się orientowałem, to robienie samemu naprawdę daje lepsze efekty jak kupna optyka
-==PEGAZ==- Posted May 8, 2009 Posted May 8, 2009 Potwierdzam. Teraz tylko aluminium i lustro takie, jakiego w kupnych się nie znajdzie.
Tomisław Piotr Posted May 9, 2009 Posted May 9, 2009 No właśnie. Czegoś nie łapie. Przeźroczyste zwierciadło?
Ybami Posted May 9, 2009 Posted May 9, 2009 Myślałem,że będziesz miał(lub masz) małego modelarza za 9 miesięcy. :twisted: :ble:
-==PEGAZ==- Posted May 9, 2009 Posted May 9, 2009 Ten przezroczysty krążek teraz powinno się wysłać do takiej firmy, która robi lustra. Napyla wtedy warstwę aluminium na wklęsłą część tego krążka i mamy zwierciadło. Ja tam życzę powodzenia przy budowie
Grzechu Posted May 9, 2009 Posted May 9, 2009 Podziwiam za chęci... Ja bym zakupił Dobsona za ~1500 (nie pamiętam jak ceny stoją teraz) 8" zamiast 11 miesięcy się męczyć
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.