Skocz do zawartości

Czy sobie poradze z DLG/HLG ??

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Opublikowano

Witam nie daleko koło mnie jest była żwirownia teraz moje lotnisko zawszę tam wieje wiatr i jest wspaniała górka z niej widać wartę a ona jest z 1.5 km od tej górki.Wiec koziołek modra głowa pomyślała żeby kupić sobie DLG lub HLG ale nie wiem czy sobie poradzie zazwyczaj latałem trenerkami co o tym myślicie poradzę sobie ?? i jaki model radzicie kupić wiadomo nie za drogi ??

Gość Anonymous
Opublikowano

jednak wolał bym coś kupić a co byś proponował

Opublikowano
...zawszę tam wieje wiatr i jest wspaniała górka z niej widać wartę a ona jest z 1.5 km od tej górki...

Hmm - jak wiatr to lepiej jakiś szybowiec bardziej zboczowy - czyli zasadniczo cięższy i mocniejszy od DLG, może być i większy.

DLG oczywiście na zboczu poleci ale nie do tego wymyślono tą klasę...

Pytasz o model - przejrzałem na szybko ofertę kilku naszych popularnych sklepów. Ten z niedrogich podpada mi że mógłby się nadać - ale najlepiej niech wypowiedzą się Ci co nim latali.

EDIT:

Ten model z linku to w zasadzie elektroszybowiec ale jako szybowiec też pewnie da się go ulotnić.

Opublikowano

Najtaniej to było by złożyć sobie alulkę :) ,niby nie nadaje się do nauki(widac że już latałeś) ale na odpowiednio zmniejszonych wychyleniach nie ma problemu z opanowaniem jej ,koszt byłby ok.200zł z wyposażeniem +oczywiście aparatura.

-model z EPP wytrzymały w wypadku kretów.

Opublikowano

Tak Alula jest świetnym modelem, aby sobie przypakować jedną rękę. Narzuca się człowiek, a termiki i tak nie załapie.

Niestety jak chce się polatać DLG, a nie tylko rzucać to trzeba już pomyśleć już o jakimś laminatowym modelu. Niekoniecznie od razu 1,5m z klapami, ale tak z 1,3m warto mieć na początek.

Opublikowano

Witam!

Moje doświadczenia zbieram od niedawna bo od o stycznia. Od kilku tygodni mam DLG produkcji Patryka, świetnie się tym lata. Jeżeli już latałeś, to i z DLG sobie poradzisz.

Gość Anonymous
Opublikowano

Aha a jaki model polecacie tylko anulę

Opublikowano

1,5 m :? , mam wrażenie że będzie lepiej się w powietrzu zachowywał... (mniejszy model, większe wymagania odnośnie wagi podzespołów chociażby), półtorametrówką lata mi się lepiej.

Opublikowano
1,5 m :? , mam wrażenie że będzie lepiej się w powietrzu zachowywał... (mniejszy model, większe wymagania odnośnie wagi podzespołów chociażby), półtorametrówką lata mi się lepiej.

100% racji.

Niemniej 1,3 - 1 też mają swoje zalety, ae osiągi jednak nie te co przy pełnowymiarowym DLG.

Opublikowano
No podstawową zaletą małego modelu jest to że trudniej zahaczyć nim o ziemie podczas rzutu co w przypadku 1,5m modelu jest juz dosyć łatwe.

Nie dramatyzowałbym, wcale tak łatwo się tego nie zrobi, byle tylko się nie potknąć :mrgreen:

Miałem bardziej na myśli fakt, że małe modele lepiej krążą na samym kierunku i można się w słabszej termice wykręcić. Inna rzecz, że w transporcie są wygodniejsze, a jak się nie ma samochodu to to, jest nie bez znaczenia. Niestety mniejsze modele znacznie odstają jeśli chodzi o wysokość rzutu (za małe ramie i brak klap, w większości).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.