Skocz do zawartości

Jaką wybrać aparaturę...

mahoney

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym się Was zapytać jaką wybrać aparaturę, żebym tego w przyszłości nie żałował.

Obecnie nie mam dużych wymagań (mam prosty elektryczny model Cessny) ale czuję, że w przyszłości przeskoczę na większe (spalinowe modele) oraz helikoptery (obecnie mam Lamę V4 i to też mi się podoba).

W takiej sytuacji chciałbym kupić coś raz a dobrze.

Powiedzmy, że górna kwota to 1500PLN bo wydaje mi się, że więcej to będzie już przesada. Jak to możliwe dobrze by było, żeby w tej cenie znalazł się odbiornik.

Chciałbym, żeby aparatura dawała mi możliwość sterowania samolotami i helikopterami.

Dodatkowo nie chcę, modelu do którego będę musiał dokupować jakieś moduły oraz dbać o kanał nadawania\odbioru. Chciałbym, żeby aparatura umożliwiała podłączenie do komputera (treningi).

Jest jeszcze jedna bardzo istotna sprawa. Napiszcie na co należy zwrócić uwagę przy zakupie aparatury np.: czy obecnie warto wybierać tylko aparaturę 2.4GHz czy można zainwestować w analoga?

Obecnie zastanawiam się nad Spectrum DX7 DSM2 lub Graupner MX16.

Jeżeli moje opisy są za mało precyzyjne to bardzo przepraszam.

Opublikowano

DX 7 w zupełności wystarczy. Koledzy mają i bardzo sobie chwalą. Myślę że będziesz zadowolony. Odmian jako takich nie ma. Różnice są tylko w mocy miedzy USA a Europą (chodzi o moc nadajnika).

deczko info Tu

Opublikowano

Super. Wyczytałem, że jest bardzo ważne poprawne rozmieszczenie odbiornika w samolocie. Czy możecie mi przybliżyć temat? Na rysunkach pojawiają się dwa elementy odbiornika (wewnetrzny i zewnętrzny). Jak należy je rozmieszczać? Czy zewnętrzna część musi być przymocowana faktycznie na zewnątrz modelu?

Mówę o odbiorniku AR7000.

Aha, widzę, żę jest 6 modeli DX7. Jak rozumiem w tym wypadku (gaz po lewej stronie) będzie interesował mnie model SPM2710.

SPM27101 ... Mode 1 (Euro) Air

SPM27121 ... Mode 1 (Euro) Heli

SPM2710 ... Mode 2 (USA) Air

SPM2712 ... Mode 2 (USA) Heli

SPM2720 ... MicroLite (Mode 2 only) Air

SPM2722 ... MicroLite (Mode 2 only) Heli

Opublikowano

Ważne jest to żeby płaszczyzny anten odbiornika głównego i pomocniczego były względem siebie ustawione pod kontem 90 stopni. W skrócie - jeden w poziomie, 2 w pionie.

Opublikowano

Mahoney właśnie dokonałeś nieudolnej próby obrażenia JRa. Co jak co ale JR nie musi nikogo podrabiać. Firmy te ze sobą są w jakimś tam stopniu powiązane,korzystają z tej samej technologi DSM2.

Opublikowano
Ważne jest to żeby płaszczyzny anten odbiornika głównego i pomocniczego były względem siebie ustawione pod kontem 90 stopni. W skrócie - jeden w poziomie, 2 w pionie.

A co z beczka albo rolowanym harierem?

Będzie tracić i odzyskiwać zasięg ?

A może straci zasięg i model odleci??

Co do radia to latałem Futaba 7 na 2,4 , antenka jakoś wisiał , niemal skierowana prosto w model.

Zero problemów i zakłóceń.

Opublikowano
Czy ten JR to jest jakaś podróbka Spectruma?

Witam

Nie , to nie podróbka. Spectrum jest marką. Całe przedsięwzięcie jest realizowane przez firmę JR (Japan Remote Control) i Horizon Hobby - firmę prowadzącą jeden z większych sklepów internetowych z USA.

PP

Opublikowano

mahoney, to co podałeś to jest następująco :

- heli bądź air, nie ma żadnej elektronicznej rożnicy, tylko heli nie ma trzeszczotki na gazie i ma inaczej OPISANE przelączniki, ale ich funkcje są identyczne. program air bądź heli wybiera się w menu i jest przypisany do modelu.

- mode 1 bądż 2, to jest dość ważne bo tego nie można zmienić (można, ale to kłopotliwe i traci się gwarancję). Na ten temat poczytaj sobie, wg mnie mode 1 lepszy jest jeśli będziesz latał więcej akrobacją F3A bądź 3D, mode 2 troche wygodniejszy do heli. Ale na md1 tez heli polatasz, to bardziej kwestia przyzwyczajenia. Najlepiej tak ustawić jak mają ludzie na lotnisku, zeby jakby co ktos mógł oblatac model.

-pozostałe, to po prostu w zestawach masz nadajnik z różnymi odbiornikami, wg mnie weź porzadniejszy odbiornik pełnozakresowy czyli AR7000, AR6100 to jest odbornik uproszczony dla mało zasięgowych modeli.

Spektrum to bardzo fajne radio, DX7 mogę śmiało polecić. W zestawie zazwyczaj są 4 dobre serwa cyfrowe i kpl pakietów. Jest to identyczne jak JR DSX7 , choc nie wiem czy JR sa produkowane nadal bo nie widziałem w ofercie.

Ja swoje ściągnąłem z US ze sklepu donaldshobby co się bardzo opłaciło bo i moc wieksza (100 mW) i cena niższa o połowę od polskich sklepów.

z minusów, DX7 nie ma programu do szybowców, więc trzebaby miksować a to wiecej myślenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.