mahoney Opublikowano 12 Maja 2009 Opublikowano 12 Maja 2009 Witam, Chciałbym się Was zapytać jaką wybrać aparaturę, żebym tego w przyszłości nie żałował. Obecnie nie mam dużych wymagań (mam prosty elektryczny model Cessny) ale czuję, że w przyszłości przeskoczę na większe (spalinowe modele) oraz helikoptery (obecnie mam Lamę V4 i to też mi się podoba). W takiej sytuacji chciałbym kupić coś raz a dobrze. Powiedzmy, że górna kwota to 1500PLN bo wydaje mi się, że więcej to będzie już przesada. Jak to możliwe dobrze by było, żeby w tej cenie znalazł się odbiornik. Chciałbym, żeby aparatura dawała mi możliwość sterowania samolotami i helikopterami. Dodatkowo nie chcę, modelu do którego będę musiał dokupować jakieś moduły oraz dbać o kanał nadawania\odbioru. Chciałbym, żeby aparatura umożliwiała podłączenie do komputera (treningi). Jest jeszcze jedna bardzo istotna sprawa. Napiszcie na co należy zwrócić uwagę przy zakupie aparatury np.: czy obecnie warto wybierać tylko aparaturę 2.4GHz czy można zainwestować w analoga? Obecnie zastanawiam się nad Spectrum DX7 DSM2 lub Graupner MX16. Jeżeli moje opisy są za mało precyzyjne to bardzo przepraszam.
Tomek Opublikowano 12 Maja 2009 Opublikowano 12 Maja 2009 9 kanałową ,albo 12 , zapewne starczy na zawsze. Ale czy to model elektryk że piszesz w tym dziale?
mahoney Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Opublikowano 12 Maja 2009 OK czyli DX7. Czy są jakieś odmiany tej aparatury?
El-Diablo Opublikowano 12 Maja 2009 Opublikowano 12 Maja 2009 DX 7 w zupełności wystarczy. Koledzy mają i bardzo sobie chwalą. Myślę że będziesz zadowolony. Odmian jako takich nie ma. Różnice są tylko w mocy miedzy USA a Europą (chodzi o moc nadajnika). deczko info Tu
mahoney Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Opublikowano 12 Maja 2009 Super. Wyczytałem, że jest bardzo ważne poprawne rozmieszczenie odbiornika w samolocie. Czy możecie mi przybliżyć temat? Na rysunkach pojawiają się dwa elementy odbiornika (wewnetrzny i zewnętrzny). Jak należy je rozmieszczać? Czy zewnętrzna część musi być przymocowana faktycznie na zewnątrz modelu? Mówę o odbiorniku AR7000. Aha, widzę, żę jest 6 modeli DX7. Jak rozumiem w tym wypadku (gaz po lewej stronie) będzie interesował mnie model SPM2710. SPM27101 ... Mode 1 (Euro) Air SPM27121 ... Mode 1 (Euro) Heli SPM2710 ... Mode 2 (USA) Air SPM2712 ... Mode 2 (USA) Heli SPM2720 ... MicroLite (Mode 2 only) Air SPM2722 ... MicroLite (Mode 2 only) Heli
El-Diablo Opublikowano 12 Maja 2009 Opublikowano 12 Maja 2009 Ważne jest to żeby płaszczyzny anten odbiornika głównego i pomocniczego były względem siebie ustawione pod kontem 90 stopni. W skrócie - jeden w poziomie, 2 w pionie.
El-Diablo Opublikowano 12 Maja 2009 Opublikowano 12 Maja 2009 Jeżeli chodzi o Heli, zajrzyj Na Waldorfa. Info włącznie ze zdjęciami.
tomek68 Opublikowano 12 Maja 2009 Opublikowano 12 Maja 2009 Albo tak JR propo DSX7 2.4Ghz- będziesz miał dx7 JR. Nawet taniej wychodzi jak dx7
mahoney Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Opublikowano 12 Maja 2009 Czy ten JR to jest jakaś podróbka Spectruma?
tomek68 Opublikowano 12 Maja 2009 Opublikowano 12 Maja 2009 Mahoney właśnie dokonałeś nieudolnej próby obrażenia JRa. Co jak co ale JR nie musi nikogo podrabiać. Firmy te ze sobą są w jakimś tam stopniu powiązane,korzystają z tej samej technologi DSM2.
mahoney Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Opublikowano 13 Maja 2009 Sorry ale nie wiedziałem o tym:) POszukam na aukcjach i zobaczę jaka jest różnica w cenie.
Tomek Opublikowano 13 Maja 2009 Opublikowano 13 Maja 2009 Ważne jest to żeby płaszczyzny anten odbiornika głównego i pomocniczego były względem siebie ustawione pod kontem 90 stopni. W skrócie - jeden w poziomie, 2 w pionie. A co z beczka albo rolowanym harierem? Będzie tracić i odzyskiwać zasięg ? A może straci zasięg i model odleci?? Co do radia to latałem Futaba 7 na 2,4 , antenka jakoś wisiał , niemal skierowana prosto w model. Zero problemów i zakłóceń.
Swift Opublikowano 13 Maja 2009 Opublikowano 13 Maja 2009 Czy ten JR to jest jakaś podróbka Spectruma? Witam Nie , to nie podróbka. Spectrum jest marką. Całe przedsięwzięcie jest realizowane przez firmę JR (Japan Remote Control) i Horizon Hobby - firmę prowadzącą jeden z większych sklepów internetowych z USA. PP
Slawek_9000 Opublikowano 13 Maja 2009 Opublikowano 13 Maja 2009 mahoney, to co podałeś to jest następująco : - heli bądź air, nie ma żadnej elektronicznej rożnicy, tylko heli nie ma trzeszczotki na gazie i ma inaczej OPISANE przelączniki, ale ich funkcje są identyczne. program air bądź heli wybiera się w menu i jest przypisany do modelu. - mode 1 bądż 2, to jest dość ważne bo tego nie można zmienić (można, ale to kłopotliwe i traci się gwarancję). Na ten temat poczytaj sobie, wg mnie mode 1 lepszy jest jeśli będziesz latał więcej akrobacją F3A bądź 3D, mode 2 troche wygodniejszy do heli. Ale na md1 tez heli polatasz, to bardziej kwestia przyzwyczajenia. Najlepiej tak ustawić jak mają ludzie na lotnisku, zeby jakby co ktos mógł oblatac model. -pozostałe, to po prostu w zestawach masz nadajnik z różnymi odbiornikami, wg mnie weź porzadniejszy odbiornik pełnozakresowy czyli AR7000, AR6100 to jest odbornik uproszczony dla mało zasięgowych modeli. Spektrum to bardzo fajne radio, DX7 mogę śmiało polecić. W zestawie zazwyczaj są 4 dobre serwa cyfrowe i kpl pakietów. Jest to identyczne jak JR DSX7 , choc nie wiem czy JR sa produkowane nadal bo nie widziałem w ofercie. Ja swoje ściągnąłem z US ze sklepu donaldshobby co się bardzo opłaciło bo i moc wieksza (100 mW) i cena niższa o połowę od polskich sklepów. z minusów, DX7 nie ma programu do szybowców, więc trzebaby miksować a to wiecej myślenia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.