Skocz do zawartości

Electro trainer S Graupnera

Dj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,po ostatnich niepowodzeniach z juniorem S, dziś kupiłem kolejny solidporowy model firmy graupner - electro trainera S.

W pudełku (porządek w iście niemieckim stylu - foto) znajdziemy :kadłub - jak zwykle w dwóch połówkach, skrzydło w całości, nie dzielone- rozpiętość 1200mm, wzmocnoine wew. rurką weglową przystosowane do zabudowy dwóch serw, statecznik poziomy, pływaki - jako wyposażenie zamienne z podwoziem kołowym trójpodporowym (w zależnosci od terenu gdzie eksploatujemy model - montujemy pływaki, lub kółka), oraz cała galanteria - zawiasy, popychacze, dzwignie, podwozie, itp. Zestaw wzbogacony jest o komplet silnik(znany z juniora) i regulator graupnera 35A. Do tego oczywiście instrukcja (skąpa w porównaniu z instrukcjami multiplexa). Model raczej do kolosów nie należy: rozpiętość 120cm, dł kadłuba ok.100 cm, waga ok. 1kg. Profil płasko wypukły Naca 0009. To tyle tytułem wstepu i prezentacji konstrukcji. W kolejnych postach postaram sie umieszczać kolejne fotki z postępów budowy i modyfikacji(pewnie bedą bo nie wszystko jest tak jak mi pasuje). Dodam jeszcze ,że w komplecie galanterii jest śmigło stałe z kołpakiem.

dscf3581.jpg

dscf3582.jpg

dscf3583.jpg

dscf3584v.jpg

dscf3585.jpg

...jak ja lubie te przeklete PIANKI :rotfl:

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

No z niecierpliwością czekam na loty odpowiednika MiniMaga... Wierzę, że będą jakieś filmy... :P

Skąd ściągałeś i za ile ?? (jeśli można wiedzieć-bo w Polsce chyba jeszcze go nie ma...)

POWODZENIA

Opublikowano

Naca 0009 to chyba profil symetryczny :?: Więc albo model ma inny profil albo pomyłka w ,,druku'' z tym płasko wypukłym.

Opublikowano
Naca 0009 to chyba profil symetryczny

Sprawdze...

Tak, pomyłka ten profil tyczy sie steru wysokości - przepraszam.

Dziś pierwsze przymiarki, przemyślenia... Na pierwszy ogień poszło skrzydło - co zrobiłem? Tak podzieliłem pow sterowe na klapy i lotki. Kurcze, już chyba nie umie inaczej latać jak z klapami, ale z drugiej strony to przyjemne udogodnienie. Fotki wstawie jutro.

Opublikowano

Na fotkach kolejne przeróbki modelu... Czy okażą sie skuteczne? Zobaczymy.

dscf3635.jpg

Tak literki troche małe, ale chodzi o to że strzałką zaznaczyłem miejsce do którego siegała lotka i ten drugi kawałek jest doklejony - i w ten sposób została lotka (1 i 2) przedłużone i podzielone na pół. Powstały wiec klapy i lotki :)

dscf3636.jpg

Tak wyglądają lotki i klapy wychylone.

dscf3637.jpg

Serwa zdecydowałem sie przenieść w bardziej dostepne miejsce (na wszelki wypadek). Producent przewidział miejsce na nie w "ogonie", serwo kierunku można by wymienic, ale w przypadku uszkodzenia - wysokosci - pozostaje przeprowadzic "sekcje"modelowi - dlatego są tak jak na fotkach...

cdn.

Opublikowano

Włąsnie dostałem maila od Marka z cyber-fly.pl :D

Zapytałem się czy jest możliwość zakupienia u niego Elektro trainera S oraz WILGI i odpisał mi, że oczywiście i cena za wilge wynosi 650zł.

Należy zwrócić uwagę że w zestawie z Wilgą znajdziemy silnik, regulator i serwa a to wszystko "Graupnerowskie" :!:

Tak więc chyba poważnie się zastanowie nad tą Wilgą :)

PS: oczywiście w zestawie są pływaki i zaczep do holowania :twisted:

EDIT: :jupi:

wilga.JPG

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W trainerze podwozie bardzo wytrzymałe, lata to super. Na pakiecie 11,1V startuje troche nierealistycznie bo prawie z miejsca w góre, ale na pół gazu śmigałem ostatnio (a zarazem pierwszy raz) prawie 15 minut...

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Jarek, jak sie sprawuje rozwiązanie z klapami? Jakich serw użyłeś i czy się sprawdziły co do siły i wytrzymałości? Pytam ponieważ przed chwilą dotarł do mnie model.

Opublikowano
Jarek, jak sie sprawuje rozwiązanie z klapami? Jakich serw użyłeś i czy się sprawdziły co do siły i wytrzymałości? Pytam ponieważ przed chwilą dotarł do mnie model.

Sprawuje sie wysmienicie. Do startu klapy nie potrzebne bo model startuje po 10 cm rozbiegu(ten silnik jest the best :D ). Ladowanie może odbyc sie też bez klap ale jest dosc dynamiczne. Można uzyc lotek jako klapolotek, ale prawie zerowy wznios skrzydła potrafi czasem bujnąc przy wietrze w sposób niekontrolowany - dlatego dorobiłem klapy, zawsze moge "podeprzec sie" lotkami. Serwa mam takie:Tower Pro SG-90, wystarczają w zupełnosc. Zmieniłem smigło na składane od juniora bo orginał - bardzo efektywny ale w trawie lubi sie złamac. Niedopracowane jest tez mocowanie podwozia przy twardszym lądowaniu poprostu pęka... Jednak model jest naprawde przyjemny.

Opublikowano

DJ, czy TO się nadaje na pierwszy model - chcę zamówić komplet z serwami + pakiet w cyberfly. Domyślam się, że można go sklejać w "nieskończoność" po licznych kretach?

Dołączam się do oczekujących na film.

Opublikowano
Hmm.. az chcialoby się filmik zobaczyc

No oczywiscie, jeżeli znajdzie sie ktos do obsługi kamery :lol: Jakoś nie przekonuje mnie mocowanie sprzetu do głowy i latanie z filmowaniem - toż to prawie jak kinder-jajo :wink:

Przeszukam zasoby, chyba gdzieś coś było...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.