radek872 Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Witam jakis czas temu kupiłem 3 pakiety Sanyo 2700 made in Japan po naładowaniu pakiety lezały 2 tygodnie dzis sprawdziłem wskaznk naładowania pokazuje ostatnią czerwoną diodę całkowita dętka.Może ktoś uzywa takich pakietów są to cele R6 http://cokupic.pl/i/c_big381044.jpg dziwna sprawa bo wiekszosc moich pakietów Panasonic po zimie trzymało ładnie napiecie a te w ciagu 2 tygodni spadły do 0 dodam, ze miały juz 3 cykle ładowanie rozładowanie w celu uformatowania.Czy te typy tak mają albo cos jest z nimi nie tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Jakim prądem ładowałeś? Miałem takie, ale chyba 2300 i 2500. Zaczęły się podobnie zachowywać jak opisujesz po skatowaniu 1C, pomimo że jakoś dramatycznie się nie nagrzały. Ładowane prądem 5-krotnie mniejszym bardzo długo zachowują się przyzwoicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 ładowane prądem 100-250mah Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Czyli ładowanie jak najbardziej zgodnie ze sztuką. Jedyne, co jeszcze przychodzi mi do głowy, to pochodzenie tych aku. Może Sanyo są tylko z zewnętrznych etykietek? A może to jakaś wadliwa seria, której teoretycznie nie powinno być na rynku? A może były niewłaściwie magazynowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 ezały 2 tygodnie dzis sprawdziłem wskaznk naładowania pokazuje ostatnią czerwoną diodę całkowita dętka możesz sprawdzić miernikiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 31 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Nie musze wskazniki są dobre i firmowe 10 diodowe z firmy Webra napiecie w granicach 4,2V serwa chodzą strasznie powoli bardziej nie rozładowuje żeby nie zeszły ponizej 0,9V na cele.Co do składowania wadliwosci cel niestety nie mam pojecia pakiety były swojego czasu oferowane na allegro tzn usługa 69zł za zgrzewany pakiet na japonskich celach. Czy to tylko naklejka made in Japan trudno powiedziec.Podłączyłem jeden pakiet na 20min do ładowarki 0,5A a nastepnie do modelu po 20min mieszania serwami cyfrowymi 12kg z małym obciazeniem cały czas pokazuje full. Mi to wygląda jakby traciły napiecie a cała energia zgromadzona w nich zostawała nie wiem pobudziły sie czy jaki czort :lol2: PS ładowarke mam cos ala shark tylko w wersji China jak na hobby city sama wykrywa ilosc cel i odcina napiecie po naładowaniu.Nigdy nie daje aku w :ass: zawsze ładuje 12godz i dłuzej bardzo małym prądem tylko dzis zrobiłem wyjątek zaszalełem 0,5A :faja: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Używam tych akumulatorków od jakiegoś już czasu zarówno w modelarstwie jak i w cyfrówce. Nigdy nie spotkałem się z tym co opisujesz. O ile w pakiecie modelarskim częściej - dla bezpieczeństwa - doładowuję, to w aparacie siedzą aż do komunikatu, że za słabe. To są bardzo dobre ogniwa - oczywiście jeśli nie jest to jakis " erzac" :jupi: Ja jednak ładuję je prądem trochę wyższym - 0,4 - 0,6A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Myślę ze trafiłeś bubla. Bywało że na sklep dostawaliśmy oferty promocyjne na aku które leżały w magazynach kilka lat -nigdy tego nie brałem ale wiem z rozmów że sklepy które sprzedawały takie "promocje " miały potem masę zwrotów . Posiadałem kiedyś pakiet sanyo SCR rozmiar 2/3c z identycznymi objawami . pomogło przeładowanie go dużym prądem ale to ryzykowna operacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 dostawaliśmy oferty promocyjne na aku które leżały w magazynach kilka lat Niestety też się tak nadziałem .... kupiłem aparaturę hitec flash 5x i akumulatorki wytrzymywały około 9 min pracy a jak kupiłem nowe to...działa i działa .. leżały na pewno baaaaaardzo długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 I po zabiegu prąd ładowania 2,1A czas ładowania 95min weszło do akusa 3240mah i ładowarka samoczynnie wyłączyła aku. Pod sam koniec ładowania pakiet nawet ciepły :rotfl: Po częsciowym rozładowaniu i zostawieniu pakietu na kilka godzin napięcie ciut wzrasta czyli chwilowo pakiet się regeneruje a nie rozladowuje samoczynnie jak wczesniej, więc udało mi sie uratowac 3 sztuki i nie wyrzuciłem 180zł w błoto uff Utopia dostaje pomógł PS znalazłem specyfikacje tych cel dopuszczalne jest łaodwanie pradem 2,7A 110min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Niestety pakiet eksplodował w modelu po naładowaniu były 3 wybuchy jeden na klatce 2 w domu PS trochę śmierdzi ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 O kurde! Mam nadzieję, że poważnych strat nie ma? Na fotce trochę osmalone bebeszki widać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Przypaliło zbiornik i okopciło troche model wybuch nie jest az tak grozny jak to opisywali na forach ale model ciut podskoczył :devil: AA no i dobre 10 sekund skwierczało a potem raz za razem bum bum i bum ;D Dzis juz chyba nie polatam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Dobrze że w zbiorniku nie było paliwa i ciut większego BUM :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Paliwo nie wybucha, ale jego opary . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Ale pakiet był czerwony wiec cos by z tego było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Witam posiadam ładowarke turnigy accucell 6 i mam takie pytanie: czy ładowarke moge podłaczyć pod zasilacz od laptopa 19V i 4,74A? Nie chce rozwijac nowego tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Znalazłem takie dwa zdania na forum i tu moja prozba. Mozecie mi to rozjasnic, a szczegolnie to dlaczego pradem 1C nie mozna ładowac pojemności 1000mAh??? Dla ogniw AA prąd ładowania 0,5-1A niezależnie od pojemności przy czym to 0,5A jest dużo bezpieczniejsze. O prądach 1C w przypadku pojemności >1000mAh należy zapomnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.