ppompka Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Cześć!!! Mam problem bo buduję modelik na uwięci coś na wzór excela 2000 i jest mi potrzebny silnik od dłuższego czasy szukam cox'a albo jakiegoś samozapłona i wkońcu znalazłem ale nie wiem czy on się jeszcze nadaje do użytkowania-oto ten silnik http://allegro.pl/item655483637_silnik_modelarski_samozaplonowy_mk_16.html A jeśli nie to podajcie mi nazwy (albo linki do nich) jakichś silników najlepiej tanich i zdolnych do latania. Temat przeniosłem do Elektroniki ponieważ na początku dotyczył silnika spalinowego a skończyło się na regulatorze.slawekmod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Ten silnik z Alegro nie ma iglicy ! no i widac ze nie jest to "nowka"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 6 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 A gdzie się znajduje ta iglica ? :oops:. To jest ten taki jakby zakrzywiony drut z tyłu? Jest on tutaj http://allegro.pl/item650378773_silnik_modelarski_mk_17_zsrr.html ta iglica jest biała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Tak , iglica to jest ten jakby zakrzywiony drut z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 6 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Dzięki. A jak się dociera takie silniki i poco to się wogle robi ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 :wall: :szukaj: w dziale silniki spalinowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Docieranie to okres w którym wszystkie elementy muszą się do siebie podopasowywać . A dociera się tak że silnik musi wypalić ileś tam zbiorników na ostro przelanym silniku tak żeby się nie zagrzał i miał bardzo dobre smarowanie bo podczas takiego dopasowywania nie można dopuścić żeby się zatarł z powodu braku smarowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Dzięki. A jak się dociera takie silniki i poco to się wogle robi ?? odbierz to w formie żartu. silnik dociera się papierem ściernym aby pozbyć się nadlewów z formy i później polerka aby był ładny. teraz serio. NOWY silnik dociera się po to aby dopasować tłok do cylinda, łożyska, korbowód, itp. Należy to zrobić raz i poprawnie gdyż odwalenie tego może być przyczyną że silnik nie będzie miał odpowiedniej mocy oraz krócej na posłuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 6 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 A czy silnik żarowy dociera się takim samym papierem (chodzi mi o granulację) co samozapłon :rotfl: ? A tak na serio to proces docierania silnika żarowego i samozapłona jest taki sam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Witam, proces docierania samozapłonów jest znacznie krótszy (w starszych konstrukcjach), gdyż sama żywotność silnika jest bardzo krótka (kilka godzin). Dlatego można by się ograniczyć do przepalenia silnika na jednym zbiorniku na przelaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 O kurcze :shock:. W takim razie ja chyba będe latał na szczotkowcach i pakietem w plecaku. A znane cox'y to są żarowe czy samozapłony ? Edit: Jak można połączyć silnik szczotkowy do akku tak żeby mieć regulowane obroty? Przez potencjometr ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Cox-y byly produkowane jako silniki zarowe (glowica zarowa) ale sa zestawy do kupienia ktore po zamontowaniu w silniku zamieniaja go w silnik samozaplonowy ... aha ! proces docierania silnika zalezy od materialu z jakiego zrobiony jest tlok i cylinder, oraz; jak te dwie rzeczy sa wspolnie spasowane ...silniki o stalowych tlokach i cylindrach docieralo sie dlugo(np.polskie Jaskolki) ale silniki Cox ktore mialy tez tlok i cylinder stalowy docieralo sie b.krotko lub wcale, ... bo tlok i cylinder byly poddawane super dokladnej obrobce ktora pozwalala na ominiecie procesu docierania (silnik docieral sie po kilkudziesieciu sekundach pracy podczas lotu modelu) Proces docierania dotyczy rowniez walu korbowego ,lozysk ,korbowodu-ale to juz nie jest tak istotne jak dotarcie sie tloka z cylindrem... Janeczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Jak można połączyć silnik szczotkowy do akku tak żeby mieć regulowane obroty? Modulacja szerokosci pulsu - taki elektroniczny potencjometr. http://pl.wikipedia.org/wiki/Pulse_Width_Modulation Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 [quote="camkey")Modulacja szerokosci pulsu - taki elektroniczny potencjometr. A czy takie coś dostane w elektronicznym sklepie? Jeśli tak to o jakie symbole mam pytać? I jeszcze jedno jaką żywotność miały cox'y? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 nie potencjomert ! chyba ża jakieś super dużej mocy, bo inaczej zobaczysz tylko dym. użyj sterownika silnika DC np. w necie jest pełno takich schematów. Ewnetualnie w sklepie ekeltronicznym zapytaj o zestawy do samodzielnego montażu np. Jabel, Nord elektronik itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 A ile coś takiego może kosztować? Bo niestety kasa z nieba nie leci (a skoda) i brakuje już mi kasy, a następna wypłata z okazji urodzin to koniec września . Znalazłem coś! Czy coś takiego może być? http://www.nordelektronikplus.pl/oferta_det.asp?show=0&g=27&pg=0&sg=1&id=91&los=0,8623905 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 A czy takie coś dostane w elektronicznym sklepie? Tak - nazywa sie regulator. W HK stosunkowo tanie -> http://cgi.ebay.de/New-R-c-Plane-RC-25A-Brushed-Motor-Speed-Controller-ESC_W0QQitemZ260386237147 wychodzi okolo 22 PLN z przesylka. Czy coś takiego może być? Jezeli chcesz sterowac z "z reki" to tak. Jezeli jednak ma byc sterowane droga radiowa, to potrzebujesz cos z PPM - czyli patrz link wyzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 8 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Regler to ja moge sam sobie zrobić, ale mi jest potrzebne coś do regulowania z ręki. Czyli w elektronicznym powinienem dostać taki regler jak sam pokazywałem ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camkey Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 Regler to ja moge sam sobie zrobić Zdradzisz jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 8 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2009 jak masz trochę cześci elekt. to koszt wyniesie kilka PLN tylko muszisz sam zrobić PCB (płytke drukowaną) i polutować wszystko do kupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.