Grzegorz Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Cześć pracy! Próbuję okleić skrzydełko z EPP taśmą klejącą i ... (ocenzurowano) Panie Ferdku! Zasadniczo się nie klei (szeroka kolorowa taśma klejąca z papierniczego). Pokleiłem na zakładkę i przyprasowałem żelazkiem - też słabo klei się do podłoża. Macie jakieś pomysły (najlepiej w wersji wypraktykowanej)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Tylko taśma z włóknem trzymała mi się EPP.. innego lekarstwa nie znalazłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Trzyma bardzo mocno jeżeli przed klejeniem posmarujesz cienko klejem UHU POR. Klej oczywiście musi wyschnąć. Ale polecam raczej taśmy zbrojone, nie bedą pękać. A model z EPP odpowiednio poklejony jest nie do zniszczenia. W tym modelu dla wzmocnienia skrzydeł jest podklejone natarcie zwykłą taśmą klejącą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włodek Ulas Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 U nas młodzież smaruje cieniutko UHU do styro i taśma i trzyma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 A skąd Grześku masz EPP ? Nabyłeś gdzieś w Tczewie (lub okolicy) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Nie, kupiłem gotowe skrzydełko. A EPP kiedyś nabyłem wysyłkowo w którymś ze sklepów modelarskich, tyle że czarne=ciężkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Mi polecono klej polimerowy rozdzienczony z wodą 1 do 10, przesmarowac, jak wyschnie to oklejac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Czy klej polimerowy miesza się z wodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Jeszcze nie przetestowalem, ale widocznie tak, to klej do styro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 A nie lepiej potraktować ten klej bezbarwną jagodzianką na kościach? :wink: :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Mi polecono klej polimerowy rozdzienczony z wodą 1 do 10 Sprawdzałeś to i tak oklejałeś? :shock: (bez komentarza) UHU POR lub ew. Butapren Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Moj blad, z rozpuszczalnikiem mialo byc Nalozyly mi sie 2 odpowiedzi w moim watku oklejania skrzydel, polimer i wikol. Zadnej solucji jeszcze nie mialem okazji sprawdzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Polimer miesza się ze szpirytusem (nawet tym fioletowym) . Idealny też do wzmacniania powierzchni styropianowych przed oklejeniem lub szlifowaniem. Na epp jeszcze nie testowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 A dlaczego chcesz koniecznie pokryć EPP taśmą? Wzmocnienia węglowe + zwykły spray nie wystarczy? Pytanie czy chcesz latać wolno czy szybko tym modelem? Jeżeli wolno to pokrycie tego taśmą nie jest dobrym pomysłem. Pozostawienie chropowatej powierzchni pozwoli utrzymać turbulentną warstwę przyścienną i zapewni lepsze właściwości na większych kątach natarcia - tak ważnych przy wolnym lataniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Opisałem tu: Wątek o latającym skrzydełku Pomimo wzmocnień węglowych skrzydełko jest wiotkie na skręcanie (dynamicznie zmienny kąt natarcia w funkcji rozpiętości). Taśma je usztywniła, choć nierówno przylega (zmarszczki). A że jest najtańsza, to i termokurczliwość bylejaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Cześć! Ja na swoje skrzydła z epp przed oklejeniem taśmą pakową zaaplikowałem (siknąłem ) klej UHU Power Spray. Podobną techniką oklejałem cały model z depronu i nawet po kilku miesiącach nic nie odchodzi a model wygląda jak nowy. Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Dzięki za porady. Poćwiczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cracoos Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 Cześć! Ja na swoje skrzydła z epp przed oklejeniem taśmą pakową zaaplikowałem (siknąłem ) klej UHU Power Spray. Z góry przepraszam za laickość tego pytania, ale oklejałeś taśmą od razu - na mokry klej czy dopiero po jego wyschnięciu? Jak taśma pakowa wpływa na ciężar modelu. Chciałbym okleić ładnie styropianową Cessnę (tę, co to ją widać na zdjęciu obok ), żeby wyglądała zacnie. A zasłużyła sobie bo się na niej nauczyłem podstaw latania :jupi: Nie chciałbym jednak za bardzo jej obciążać (teraz waży ok 650g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrp Opublikowano 13 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2010 W styropianowym skrzydle robiłem tak: rozcienczałem polimer spirytusem do konsystencji mleka i lakierowałem. Na to taśma. Normalnie styropian z biegiem lat flaczeje, a ten model jest sztywny jak zaraz po wybudowaniu. link Tu opisałem tę technikę: link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cracoos Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Dziękuję bardzo - będę zatem próbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.