Skocz do zawartości

GUPPY - elektro

JarekF

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 210
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Jeżeli nie ma być uszu (z oddzielnym wzniosem) to po co robić to skrzydełko w 2 kawałkach ? Tak przynajmniej zrozumiałem pytanie.

Skrzydełko jako 1 element: prostokąt + trapez, na 1dźwigarze, najlepiej zwężającym się do 1,5-2mm na końcu (mowa o sośnie, świerku..)

- Jurek

Opublikowano

Proszę o pomoc :( wydrukowałem plany i jest pare rzeczy,które nie wiem do czego są:

nose block-to jedynie się domyślam że to w wersji szybowcoej na dziób robimy blok balsy i wklejamy

botom part of tallbom-?

side part of tallboom-?

thurtle deck parts-?

I mam jeszcze jedno pytanie- Jak jest ta część lamelowana(dół kokpitu) to nad to idzie jeszcze jakiś pasek balsy(żeby było łatwiej wkeić)?A może to któraś z tych części o które pytam.Wrazie potrzeby zaznacze to na planie.Dzięki z góry za pomoc.

Opublikowano

nose blok - tak jak piszesz są to części z których sklejamy balsowy klocek na przód.

side part of tailboom - boczna ścianka belki ogonowej

bottom part od tailboom - dolna scianka belki ogonwej.

thurtle deck parts - to będzie zamknięcie górnej części kadłuba za skrzydłem.

Opublikowano

Nic więcej nie dajesz. Tą część wylamelowaną - dolną część kadłuba wklejasz pomiędzy boki kadłuba. Powinno to wyglądać tak:

81126447.jpg

Opublikowano

Skoro jesteśmy już w temacie Guppego, to czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, dlaczego dźwigary (sosna 5x2) są układane poziomo? Z tego co czytałem to daje to większą wytrzymałość skrzydła niż ułożenie pionowe. Wtedy skrzydło bardziej pracuje i ma większą tolerancję na zginanie, tak?

Pozdrawiam, Piotrek.

Opublikowano
Skoro jesteśmy już w temacie Guppego, to czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, dlaczego dźwigary (sosna 5x2) są układane poziomo? Z tego co czytałem to daje to większą wytrzymałość skrzydła niż ułożenie pionowe. Wtedy skrzydło bardziej pracuje i ma większą tolerancję na zginanie, tak?

Pozdrawiam, Piotrek.

Przeczytaj jeszcze raz swój wpis. Sam sobie odpowiedziałeś.

Masz rację - "z tego co czytałem to daje większą wytrzymałość skrzydła niż ułożenie pionowe".

Dlatego daje się poziomo.

A jak jeszcze dasz pomiędzy takie poziome dźwigary wkładki balsowe ze słojami prostopadłymi do dźwigara to ze skrzydła robi się deska.

Opublikowano

a zamiast męczyć się z wklejaniem balsy między dźwigary można ja przykleić do boków dźwigarów od strony krawędzi natarcia tak żeby powstał ceownik.

jest dużo mniej roboty. oczywiście trzeba to zrobić przed zamknięciem kesonów, bo po to już du...a.

Gość Anonymous
Opublikowano

Jak WY myślicie...czy silnik szczotkowy 400 i regulator 40A przy śmigle 6x3 pociągnie ten model do góry ??Tak jest w planach ale pytam was bo może jednak nie będzie dobrze latał na tym sprzęcie :D

Opublikowano
a zamiast męczyć się z wklejaniem balsy między dźwigary można ja przykleić do boków dźwigarów od strony krawędzi natarcia tak żeby powstał ceownik.

jest dużo mniej roboty. oczywiście trzeba to zrobić przed zamknięciem kesonów, bo po to już du...a.

Nie taka :ass: blada, bo można również z drugiej strony dźwigarka (od strony spływu) tak jak ja zrobiłem :wink: .

fear3155 można zastosować ten silniczek, ale różnica w doskonałości pomiędzy zwykłą 400 a bezszczotkowym jest bardzo duża. Dlatego obecnie już rzadko stosuje się silniki szczotkowe.

Gość Anonymous
Opublikowano

Ale jak dam 400 szczotkowy to będzie dobrze??Chodzi mi o to czy ten silnik wyniesie mi ten model na wysokość ok. 400m ?Powtarzam że śmigło to 6x3 składane :wink:

Opublikowano

400m ? Zapomnij ! Prędzej pakiet padnie.

Oczywiście jak jest termika przy noszeniach jest to możliwe, ale 400m dla modelu to znaczna wysokość.

Śmigło uważam, że dajesz za małe. Ja mam w swoim Gupiku 9x6 1500kV pakiet 3S 1000mAh. Model ładnie prawie pionowo idzie w górę.

Gość Anonymous
Opublikowano

Ja się sugeruję planami. W planach jest 6x3 :wink: A więc według Pana na jaką wysokość mi wyniesie model ten silnik?

Gość Anonymous
Opublikowano

A właściwie to ma Pan rację :wink: Dzięki za podpowiedzi :wink:

Opublikowano

W planach jest śmigło 6x3 bo to jest śmigło odpowiednie dla silnika ,,400"

Osobiście nie polecam jednak tego napędu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.