Skocz do zawartości

GUPPY - elektro

JarekF

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kijuik, właśnie, z tego co czytałem. Ale jakoś nigdy mnie nie interesowało że coś działa, tylko dlaczego działa. A z tym że skrzydło pracuje to były tylko domysły ;) Ale i tak dziękuję za pomoc.

miqul, dzięki za wyjaśnienie z dwuetownikiem.

• Odpowiedzi 210
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Możesz postąpić analogicznie jak ze statecznikiem pionowym. Konstrukcję robisz z listew 4x6 oczywiście 4 mm jako grubość i obustronnie pokrywasz balsą 1mm. SW masz wtedy jako płytkę 6mm. Jednak jak zastosujesz w środek balsę 3mm to nie będzie wielkim błędem. Statecznik wysokości wyjdzie Ci wtedy 5 mm. Pamiętaj, że jaka wyjdzie Ci grubość SW taką balsę musisz zastosować na ster wysokości.

Opublikowano
Nie taka :ass: blada, bo można również z drugiej strony dźwigarka (od strony spływu) tak jak ja zrobiłem :wink:

no oczywiście

czy ten silnik wyniesie mi ten model na wysokość ok. 400m

przy 400metrach model będzie jak ciemna kropka.

Opublikowano
....

Osobiście nie polecam jednak tego napędu ;)

Z jakich powodów ? :wink:

Nie wyciągasz kolego żadnych wniosków z tego co napisano wcześniej. Więc po co pytasz ?

Na 400 i śmigle 6x3 model również będzie latał, ale będzie to lot poziomy wznoszący. Aby osiągnąć nawet 100 m minie dużo czasu i prędzej pakiet Ci padnie. Na silniku bezszczotkowym, który mimo, że jest znacznie mniejszy, ma zdecydowanie większą moc i większym śmigle model prawie pionowo idzie na wysokość a potem majestatycznie szybuje i w szybowcu chyba o to chodzi. Po za tym taki napęd pozwoli Ci w ryzykownych sytuacjach model poderwać do góry co przy 400 nie będzie łatwe, czy nawet niemożliwe.

Opublikowano

Dla uzmysłowienia sobie, ile to 400m w górę. Wieżowiec 10 pięter ma wys. ok. 35m. 100 m to wys. trzech wieżowców. Małe modele juz robią coś, czego nie widać. 400m to ponad 11 wieżowców.

Opublikowano

Albo inaczej.

Kiedyś, dawno temu w wieku 16 -18 lat czynnie uprawiałem spadochroniarstwo. Pierwsze skoki na linę wykonywałem z wysokości 700m. Z ziemi samolot AN-2 na tej wysokości widziany jest jako mały krzyżyk. Załóżmy na 1/2 tej wysokości a więc 350m jest trochę wiekszym krzyżykiem :D .

Chodzi o samolot AN -2. Porównaj wielkość samolotu do wielkości modelu Guppy.

Opublikowano

ali1983 kropką też można sterować tylko mniej dokładnie a i latać czymś czego prawie nie widać to chyba mała frajda poza satysfakcją że się udało tak wywindować model. :lol:

Ja jeszcze latam na 600 szczotkowej w 2m motoszybowcu i czasem uda się tak wynieść (silnik + komin) że widać kropkę :wink:

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Wiem, są dni kiedy można latać i wysoko i daleko ale są momenty, nad którymi jak się zastanowię - to głupota jest najdelikatniejszym określeniem którym mogę podsumować swoje działania. I nie ukrywam, czasami uśmieszek gości pod wąsem, jak czytam o niektórych wyczynach.....

Vide: gdzieś w połowie listopada oblatywałem ostaniego, 4, zelektryfikowanego Jantara. 3,5m rozpiętości, z dołu potężne, biało-czerwone pasy. Piękny, słoneczny dzień. Widzialność w poziomie - znakomita, wyraźnie widać odległe (w linii prostej) o jakieś 1,5km bloki osiedla... Niebo czyściusieńkie, lazurowe. Testowałem ustawienia klap do najszybszego wznoszenia.....

Delektuję się wspaniałym, równym jak po sznurku wznoszeniem, ucho głaszcze gwizd przekładni.... Wyłączam silnik, z rozpędu model robi jeszcze ze 30m wysokości... Dobra, to jest to ! Jedna rundka, druga wojewódzka...i model znika ! Był i wcięło !!!! Kilka sekund, dla mnie wieczność ....i nic ! Nie był daleko ! Popłoch, gęsia skórka na krzyżu...

Nie zdążyłem rozsądnie pomyśleć, odruchowo uruchamiam na szczęście wcześniej z grubsza doregulowanego Butterfly-a. W tym samym momencie wynurza się model .... Schodzę niżej, parę okrążeń, i siadam. Nogi - galaretka ! Uświadamiam sobie, co byłoby, gdyby te 3 ponad kg poleciały nad miasto.....

W modelarni odczytuję dane z Altiego........ - 380m!!! Tylko 380m wysokości !!!

To był 3,5m model a 1,5m ?

Dosiego Roku - Jurek

Opublikowano

Na 300 metrów to się wyciąga normalnym szybowcem. (za windą oczywiście) A jak wiatr czołowy dopomoże to i 400 czasami będzie. Wiec dla modelu...

Opublikowano

Śmigło powinno być OK. Tylko zwróć uwagę na średnicę przedniej wręgi. Wybrałeś kołpak 40mm to i wręga taka musi być. A czy się tam zmieści ? To zależy jakie zrobisz rozwiązanie. Również do Ciebie należy rozwiązanie mocowania silnika. W moim Guppy mam kołpak 30 mm. Zwróć uwagę również na średnicę osi. Twój Emax ma bodajże tylko 3mm a proponowany kołpak 3,2 mm.

Opublikowano

Właśnie, ten jest o tyle fajny, że ma otwór chłodzący silnik. Łopatki do niego takie jak z poprzedniego i będzie OK. Nie wiem jak sobie poradzi Emax. To chyba dzwonek ? Tak ? Będzie trochę kłopot z mocowaniem, ale to kwestia w odpowiednim miejscu wkleić wręgę silnikową.

Mam ten silniczek. Powinien napędzać gupika. Z moim Prymusem elektrycznym robi co chce.

Gość Anonymous
Opublikowano

Tylko uważaj bo możesz dostać wadliwe(nie wyważone) łopatki. Rozmawiałem z paroma nabywcami ich no i część nich ma "bicie".

Opublikowano

Witam.

W zeszłym roku prosiłem o plany tego modelu i tu wielkie dzięki Ppompce i Kijuikowi.

Teraz powstał konkurs GUPPY i nie ma problemu z planami bo organizator podał strony gdzie można ściągnąć plany klasycznego jak i hotlinera a nawet wersji 2m.

Zrobiłem odpowiednie zakupy i w tym roku będę budował. Plany już wydrukowane wersji klasycznej i hotlinera bo chciałem mieć możliwość wyboru czy dzisiaj latam spokojnie w termice czy „szaleje”.

Chce zrobić skrzydła składane więc proszę was o podpowiedzi pomysłów wykonania takowych, myślałem o włożeniu dwóch bagnetów ze szprychy rowerowej 2mm jedną z przodu dźwigara i jedną z tyłu.

Mocowanie do kadłuba będzie bezpieczne –gumowe.

Fajnie by było jak by się udało jeszcze tak masę rozłożyć żeby też mógł być wersją szybowca i motoszybowca bez balastowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.