krzychu-rc Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 No i taki z Ciebie uparciuch ha ha podoba mi się ,będę się starał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 29 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 zaczątki baldachimu i linek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Ciekaw jestem jak postępują prace? To co robisz to naprawdę majstersztyk rzemiosła! Chyle czoła! Przelatuje mi czasem w głowie myśl, żeby kiedyś zrobić makietę RC RWD-8 bo to pierwszy samolocik jaki zrobiłem w swoim życiu....(z plastiku 1:72) Jak to mówią, sentyment pozostał ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 13 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 DarekRG, niestety Cię rozczaruję rwd stoi w miejscu a nawet trochę się cofnęło przez linki pomiędzy stójkami a raczej tak jak zrobiłem ich mocowanie. Cały wolny czas idzie teraz na projekt w moim podpisie a i tam lekko nie jest ale ferie się zbliżają więc obiecuje że niedługo wrzucę w obydwa tematy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 krzychu-rc, dokumentacja poszła na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 alyan, dotarło dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DarekRG Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Troszkę szkoda, ale z chęcią poczekam na dalsze etapy budowy Ten temat mnie zainteresował z powodów o których już pisałem. Trzymam kciuki aby się Ci na feriach udało coś ruszyć z budową! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 19 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2010 Ferie już trwają więc tak jak powiedziałem tak robię Musiałem wymontować stójki, ale obyło się bez strat. Wlutowałem już nowe linki i pomalowałem części które potem będą najbardziej niedostępne. Teraz skleja się płytka która połączy stójki i będzie podstawą mocowania skrzydeł. teraz zastanawiam się jak poszyć sklejką i aluminium grzbiet kadłuba pod baldachimem jednym kawałkiem gdyż przez poszycie przechodzą 4 naciągi a muszą być polutowane przed zamontowaniem stójek na kadłubie ma ktoś pomysła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukwisz.pl Opublikowano 20 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2010 Paskami sklejki jakoś inaczej tego nie widzę (jesli dobrze zrozumiałem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Tak o to mi chodziło (wiem że nieraz tłumacze tak zawile) tylko nakładka imitująca te klapy pod baldachimem miała być z aluminium ale będą w tym wypadku 2linie łączenia chyba że wymyśle coś potem. Tak w ogóle to śmieszna sprawa bo na planach jest obrys tych klap ale wynika że prawa i lewa są w jednym kawałku żadnych zawiasów nic. Tylko na jednym rzucie mam to zaznaczony podział na dwie części ale to jest wersja pws typ 34 Dzisiaj polutowałem linki i przyszyłem podstawę skrzydeł, ale nie było tak kolorowo bo po zszyciu i naciągnięciu linek okazało się jedna ze stójek jest o ok 1mm za długa i podnosi róg płytki więc trzeba było podszlifować i jeden szew dwa razy robić. Jutro jeszcze jedna poprawka i w chaotycznym planie budowy nadejdzie czas na skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Prace wolno się posuwają głownie przez 10tp, ale w przerwach myślałem myślałem i wyciąłem zioberka :mrgreen: ale budowa została zablokowana przez brak 2 listewek na spływ. się nad krawędzią natarcia tzn. dać wyprofilowaną listwę balsową doklejaną do czoła czy wmontować listwę wzmacniającą o przekroju okrągłym na nosku profilu naklejając górny i dolni keson z jednego kawałka balsy. Czytałem ostatnio że żeby zmiękczyć balsę trzeba potraktować ją czymś co zawiera amoniak. Próbował ktoś tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Czytałem ostatnio że żeby zmiękczyć balsę trzeba potraktować ją czymś co zawiera amoniak. Próbował ktoś tego? Było to wałkowane bodajże w Katanach. Po co się męczyć - niebieski Mr Muscle Cię wyręczy :mrgreen: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 O to tam akurat tego nie czytałem tylko gdzie indziej... ale Po co się męczyć - niebieski Mr Muscle Cię wyręczy :mrgreen: - żarcik taki czy tego użyć bo ja już taki zmarnowany dzisiaj jestem że nie czaje powoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 W wątku o Spicie z DA też była wzmianka. Żaden żarcik- sprawdzona przez Kolegów metoda. Ten płyn dawał najlepsze rezultaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Użyj bo to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Rob Mc Fly, niech Bóg wynagrodzi w czym sobie zażyczysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 No to tak żeberka i wzmocnienie skrzydła przy lotce balsa 1,5mm poszycie 1mm wypełnienie wewnątrz nasady skrzydła 1mm twarda dźwigar główny sosna 3x6 + wypełnienie 1,5mm dźwigar środkowy sosna 3x3 bez wypełnienia dźwigar "lotkowy" sosna 3x3 1/2 wypełnienie 1mm 1/2 1,5 mm (jeszcze nienaklejone) dotychczas waży to ... 83g Moje pytanie mało czy dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alyan Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Waży pewnie tyle ile trzeba. Nie przejmował bym się. Bardzo ładna i estetyczna robota. To będzie pełny keson ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 eee no tego od góry za dźwigar tak jak widać a od dołu do dźwigara; dźwigar na spływie taka listwa z balsy jak jest zaczęte oto chodziło? :F Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 16 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2010 Dzwigary są wystarczające ale ten łącznik powinien jakoś opierać się na dzwigarze, nie załatwisz tego grubą listewką ... Chociaż jest to mały model a więc nie ma co przesadzać ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.