Skocz do zawartości

Zlin 50-tka - urodziny :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

znalazłem w szafie jakieś tam skrzydełka... do czego by to pasowało? a może Zlin?

przymiarka - i - trafione!

tylko trochę małe...

no i stryrodur...

ale co tam! budujemy!

powstał kadłub, usterzenie, i.. NOWE skrzydełka (hehehe...)

ale najważniejsze: powstało kopyto do próżniarki na kabinkę i maskę silnika! :)

c7c33af157b8a094m.jpg 6f8def42f9af5d43m.jpg 785463be33d5cf38m.jpg

7269f4247e8a1cfdm.jpg bd692e73356d2a74m.jpg

utrata dwupłatka którym się woziłem, sprawiła że niestety musiałem zbudować sobie coś na szybko do latania

- i zbudowałem :) NOWEGO DWUPŁATKA! :)

ale o tym przy okazji (wspominam tylko dlatego, że dostał on maskę silnika i kabinkę od Zlina ;)

ponieważ konstrukcja kręci mnie tak samo jak jej późniejsze robienie i latanie -

postanowiłem jednak zrobić Zlina trochę inaczej:

wymyśliłem sobie lekka skorupkę skrzydła ze styroduru - obklejoną epp - wg mnie zapracuje doskonale jako absorber energii (styro lubi pękać przy uderzeniu, w miejscu gdzie kończą się wzmocnienia)

teraz mam pochłaniacz energii ;)

wymysliłem wewnętrzny profil o takim kształcie że wystarczy wyciąć okienko w zaznaczonej strefie i od razu ma się półkę pod serwo! :)

5e466aacd87f0756m.jpg 78e5c559e12da7d3m.jpg 8f5bea6c2fb02755m.jpg

84bf8c3f0ca64e0cm.jpg 205fa032f40c3c51m.jpg

kadłubek składał się jak klocki lego :)

392839b04f06bc77m.jpg c7a96a0876ed2e41m.jpg 01841d3b3330c2e8m.jpg

będę musiał w przyszłości wymyślić usztywnienie dolnej partii statecznika pionowego...

dużo na nim spoczywa ;)

Nie cierpię w modelach kwadratowych kadłubów...

hehehe - tak juz mam...

postanowiłem jednak

wyoblic nie tylko górę - ale i dół :)

eb441b53df27dfb4m.jpg 8231b5b5092f3e7em.jpg 0690495b48cdb630m.jpg

a to efekty dzisiejszego popołudnia:

tak oto narodził się Zlinek :)

4bfcff02355ff458m.jpg 4bfcff02355ff458m.jpg 0d660b62eb19c694m.jpg 6ea449da409b8490m.jpg

gdyby nie to że model narodził się spontanicznie - i nie mam wszystkiego pod ręką - pewnie jutro mógłby latać... :)

trochę może maławy (1010mm rozp.) -ale mam nadzieję że będzie latał jak malina :)

to prototyp - następny bedzie myslę jeszcze łatwiejszy w budowie:) i od razu zaopatrzony w malowanie :)

cdn

pozdrawiam

MArek Rokowski

Opublikowano

No Marecki, ale masz tempo, jeszcze w poniedziałek oglądałem plany a dziś pewnie już bedzie pierwszy lot ślizgowy.

Co model to lepsze rozwiązania, za rok to będziesz mistrzem :D

Coś czuje że w sobotę będziemy oblatywać

Opublikowano

niestety, inny duży projekt spowolnił prace, ale Zlinek rośnie:

maszyna dostała już osłonę silnika:

cce1ee841878c8bfm.jpg

oszklenie kabiny i przejście skrzydło-kadłub:

759f880bd35f8538m.jpg

no i stanęła o własnych kołach;)

bbdd61902aca6bcfm.jpg 93e372671e9f5c33m.jpg

no to jeszce rzucik z góry:

ef923fd90ca017d0m.jpg

cdn... :)

Opublikowano

Szykuje się bardzo ciekawa konstrukcja, czekam na dalsze relacje i wrażenia z oblotu.

Ten Zlin przepięknie się prezentuje już w tej fazie :)

Pozdrawiam Michał

Opublikowano

czesc :) dzięki

3płytki sklejki "owocówki" ;) -bo jest lekka - tworzą kieszeń

-widać to na zdjeciach "gołego" kadłuba

płytki są ażurowane a środkowa ma z dołu trójkątne gniazdo w które wchodzi wygięty drut podwozia. potem wchodzi dodatkowy "trójkat" który blokujce się wkrętem

ale docelowo chyba jednak powinienem był zrobić podwozie z czegoś bardziej "płaskiego" niż drut... ;

Opublikowano

na razie pewien DUUŻY projekt wybił mnie z prac nad Dromaderkiem i Zlinem - ale...

nudząc się chwilowo przy kompie, skrobnąłem sobie taki projekt malowania:

(docelowo Zlinek ma być w barwach "Żelaznych" -ale na tym etapie prościej mi bedzie go pomalowac "improwizacyjnie"...

co o tym myślicie? :)

swoją droga niezły napój energetyczny... hehehe

http://picasaweb.google.com/lh/photo/mbp7wix-Zoafm_bycQfLaw?feat=directlink

pozdawiam

Marek

Opublikowano

:D

Znajomi pojechali kiedys do Grecji (zdaje sie) - kolega sie skarzyl jak to jego dziewczyna zakupila zgrzewke, z nim u boku - powiedzial mi, ze ludzie tak jakos dziwnie na niego patrzyli XD .

Masz wiernego kibica we mnie ;)

Opublikowano

weekend przesiedziany przy kompie przy innych projektach - ale nie mogłem sobie darować żeby nie podciągnąć mojego Erektusa! :)...

no i co nagle - to po diable :( przy malowaniu

podwiało mi szablon na lotkach - jutro będzie równanie - ale musi najpierw wyschnąć...

P6290273.JPG"%20

Opublikowano

dokladnie taki będzie;)

ale dopiero jego następca ;)

na tej sztuce testuję konstrukcje, rozłożenie elementów i mas, dostępy do aku, ułożenie serw itd

"prawdziwy" Zlinek dostanie malowanie "Żelaznych" ;)

Opublikowano

Obserwuję temat od początku. Nie myślałem że z tej sterty pianki wyjdzie taki fajny model ;D Ja zostawiłbym tak jak jest- wygląda dobrze. Samo malowanie oryginalne, przecież nie wszystkie modele Zlinów muszą być upodabniane do tych, na których lata żelazny team.

Opublikowano

wreszcie... !

w natłoku zajęć wszystko stanęło -ale dzisiaj udało mi się doprowadzić Zlinka "Erektusa" do stanu lotności! :

tak w końcu wygląda:

P7060289.JPG

P7060288.JPG

P7060287.JPG

P7060290.JPG

miałem go "doszlifowywać" -ale pierwsze obloty! :)

zdam relację z ulatniania Erektusa - mam już nawet pilota/oblatywacza ;)

hehehe -mam nadzieję że się Mirek zgodzi... ;)

dla mnie ta zabwaka na razie jest za szybka (biorę dość specyficzne leki - i mam przez to reflex żóóóółłłwia...

pozdrawiam

MArek

Gość slawekmod
Opublikowano

Świetny modelik, chyba powrócę do modeli elektrycznych lecz takiej jakości wykonania jak Twoje modele nie osiągnę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.