marek rokowski Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 znalazłem w szafie jakieś tam skrzydełka... do czego by to pasowało? a może Zlin? przymiarka - i - trafione! tylko trochę małe... no i stryrodur... ale co tam! budujemy! powstał kadłub, usterzenie, i.. NOWE skrzydełka (hehehe...) ale najważniejsze: powstało kopyto do próżniarki na kabinkę i maskę silnika! utrata dwupłatka którym się woziłem, sprawiła że niestety musiałem zbudować sobie coś na szybko do latania - i zbudowałem NOWEGO DWUPŁATKA! ale o tym przy okazji (wspominam tylko dlatego, że dostał on maskę silnika i kabinkę od Zlina ponieważ konstrukcja kręci mnie tak samo jak jej późniejsze robienie i latanie - postanowiłem jednak zrobić Zlina trochę inaczej: wymyśliłem sobie lekka skorupkę skrzydła ze styroduru - obklejoną epp - wg mnie zapracuje doskonale jako absorber energii (styro lubi pękać przy uderzeniu, w miejscu gdzie kończą się wzmocnienia) teraz mam pochłaniacz energii wymysliłem wewnętrzny profil o takim kształcie że wystarczy wyciąć okienko w zaznaczonej strefie i od razu ma się półkę pod serwo! kadłubek składał się jak klocki lego będę musiał w przyszłości wymyślić usztywnienie dolnej partii statecznika pionowego... dużo na nim spoczywa Nie cierpię w modelach kwadratowych kadłubów... hehehe - tak juz mam... postanowiłem jednak wyoblic nie tylko górę - ale i dół a to efekty dzisiejszego popołudnia: tak oto narodził się Zlinek gdyby nie to że model narodził się spontanicznie - i nie mam wszystkiego pod ręką - pewnie jutro mógłby latać... trochę może maławy (1010mm rozp.) -ale mam nadzieję że będzie latał jak malina to prototyp - następny bedzie myslę jeszcze łatwiejszy w budowie:) i od razu zaopatrzony w malowanie cdn pozdrawiam MArek Rokowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 No Marecki, ale masz tempo, jeszcze w poniedziałek oglądałem plany a dziś pewnie już bedzie pierwszy lot ślizgowy. Co model to lepsze rozwiązania, za rok to będziesz mistrzem Coś czuje że w sobotę będziemy oblatywać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Witam. To nie jest kanciasty deproniak! Konstrukcja bardzo zaawansowana technologicznie. Będzie malowany czy oklejany? Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 17 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 ten bedzie tylko trochę podmalowany -bo to prototyp zastanawiam się czy zdąrzę do week-endu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 20 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 niestety, inny duży projekt spowolnił prace, ale Zlinek rośnie: maszyna dostała już osłonę silnika: oszklenie kabiny i przejście skrzydło-kadłub: no i stanęła o własnych kołach;) no to jeszce rzucik z góry: cdn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dead Man Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Szykuje się bardzo ciekawa konstrukcja, czekam na dalsze relacje i wrażenia z oblotu. Ten Zlin przepięknie się prezentuje już w tej fazie Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 W realu wygląda jeszcze lepiej niż na zdjęciach. A znając Marka oblot pewnie niedługo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Witam. Profesjonalizm w każdym calu :shock: Jak zamocowałeś podwozie (płytka, klocek) ? Pozdrawiam Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 czesc dzięki 3płytki sklejki "owocówki" -bo jest lekka - tworzą kieszeń -widać to na zdjeciach "gołego" kadłuba płytki są ażurowane a środkowa ma z dołu trójkątne gniazdo w które wchodzi wygięty drut podwozia. potem wchodzi dodatkowy "trójkat" który blokujce się wkrętem ale docelowo chyba jednak powinienem był zrobić podwozie z czegoś bardziej "płaskiego" niż drut... ; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 25 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 na razie pewien DUUŻY projekt wybił mnie z prac nad Dromaderkiem i Zlinem - ale... nudząc się chwilowo przy kompie, skrobnąłem sobie taki projekt malowania: (docelowo Zlinek ma być w barwach "Żelaznych" -ale na tym etapie prościej mi bedzie go pomalowac "improwizacyjnie"... co o tym myślicie? swoją droga niezły napój energetyczny... hehehe http://picasaweb.google.com/lh/photo/mbp7wix-Zoafm_bycQfLaw?feat=directlink pozdawiam Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 25 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2009 Znajomi pojechali kiedys do Grecji (zdaje sie) - kolega sie skarzyl jak to jego dziewczyna zakupila zgrzewke, z nim u boku - powiedzial mi, ze ludzie tak jakos dziwnie na niego patrzyli XD . Masz wiernego kibica we mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 weekend przesiedziany przy kompie przy innych projektach - ale nie mogłem sobie darować żeby nie podciągnąć mojego Erektusa! ... no i co nagle - to po diable przy malowaniu podwiało mi szablon na lotkach - jutro będzie równanie - ale musi najpierw wyschnąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Panie toć to motoszybowiec z tego wyszedł. Na serio czy skrzydła nie maja zbyt duzej rozpietosci? tutaj polecam zobaczyc http://membres.lycos.fr/wings2/3vues/zlin_50_3v.jpg mam nadzieje ze sie myle bo podoba mi sie modelik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 hehehe -spytaj swojej baby co daje ubranie w paski a tak na serio to przekłamanie obiektywu zob. kilka postów wyżej jest zdjęcie pionowo z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 A może taki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 dokladnie taki będzie;) ale dopiero jego następca na tej sztuce testuję konstrukcje, rozłożenie elementów i mas, dostępy do aku, ułożenie serw itd "prawdziwy" Zlinek dostanie malowanie "Żelaznych" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 prace w "malarni" trwają no i mam dylemat: malować maskę przed kabiną na czarno czy nie? a w albumie troche więcej fotek - http://picasaweb.google.com/1marekR/Zlin50tka# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Obserwuję temat od początku. Nie myślałem że z tej sterty pianki wyjdzie taki fajny model ;D Ja zostawiłbym tak jak jest- wygląda dobrze. Samo malowanie oryginalne, przecież nie wszystkie modele Zlinów muszą być upodabniane do tych, na których lata żelazny team. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 wreszcie... ! w natłoku zajęć wszystko stanęło -ale dzisiaj udało mi się doprowadzić Zlinka "Erektusa" do stanu lotności! : tak w końcu wygląda: miałem go "doszlifowywać" -ale pierwsze obloty! zdam relację z ulatniania Erektusa - mam już nawet pilota/oblatywacza hehehe -mam nadzieję że się Mirek zgodzi... dla mnie ta zabwaka na razie jest za szybka (biorę dość specyficzne leki - i mam przez to reflex żóóóółłłwia... pozdrawiam MArek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 6 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2009 Świetny modelik, chyba powrócę do modeli elektrycznych lecz takiej jakości wykonania jak Twoje modele nie osiągnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.