Bartek L Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zaczęło się od trajnerka, kiedy po starcie natychmiast przeleciał mi przez przez prawe skrzydło, nie było reakcji na moje lewo i przejechał się po ziemi. Szkody: lekko pokiereszowane skrzydło i nadpękniety kadłub. W tę sobotę, jakieś 3-4 tygodnie po poprzedniej kraksie lot szybowcem po starcie leci w prawo (sic!), kiedy próbuję w lewo znowu dupa. Najgorsze to, że walnął w samochód, i to jeszcze nie nasz... Na szczęscie tylko w uszczelkę od drzwi i nic poważego się nie stało. No i dzisiaj start moją perełką Custiss Jenny JN-4 mini elektro firmy Robbe. Start z ziemi, wchodzę w delikatny łuk w prawo (!) i nie mogę z niego wyjść. Znowu żadnej reakcji w lewo Bogu dzięki tylko owiekwa od silnika pękła, nic więcej się nie stało. Ja już noramlnie nie wiem co jest. Radio mam Futabe 7CAP 35mHz. Przez cały dzień wszystko dobrze i nagle bum (tak było z szybowcem). Zasięg jest, ze złożoną anteną z 10 metrów wszystko jest ok. Głupieję, bo nie wiem czy znowu nie walne. Już wolę się rozbić jak wiem czemu i z mojej winy :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Ja bym sprawdzil aparature..Moze to jej wina? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 kąty silnika , może moc za wielka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 jakieś 3-4 tygodnie po poprzedniej kraksie lot szybowcem po starcie leci w prawo (sic!), kąty silnika , może moc za wielka? to może być problem ale dziwne ,że szybowcem też a silniczka nie ma ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zasięg jest, ze złożoną anteną z 10 metrów wszystko jest ok. 10 metrów? idź na 30. A może coś z potencjometrem w aparaturze i czasami nie styka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 to może być problem ale dziwne ,że szybowcem też a silniczka nie ma ... ale samochód miał a szybowiec walnął w auto :mrgreen: mój błąd nie doczytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 U mnie Futaba T10CP ma na złożonej antenie z 70 m zasięgu, podobnie miała FF9CAPS, 10 metrów to zdecydowanie za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Zasięg jest, ze złożoną anteną z 10 metrów wszystko jest ok. OK ??? Weź się zastanów co piszesz !! Ze złożoną anteną powinien być powyżej 40m !!! Jaki masz odbiornik ? Zobacz mój wątek, też tak mi się działo na futabie jak miałem odbiornik Hitec'a !! Film ( u ciebie pewnie to samo jest) http://www.youtube.com/watch?v=tm9MojV_vfw&feature=channel_page Wątek: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=17186 EDIT: Pisałem razem z Panem Sławkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek L Opublikowano 17 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Właśnie ja też podejrzewam aparature. Silnik odpada, w Curtiss w sobote wszystko było ok, a dzisiaj gleba... Trenerek zaliczył dwa sezony bez żadnych zmian przy silniku, a tu gleba. To MUSI być coś z aparaturą. Jutro przejdę cały 110m pas i zobaczymy. Ale to raczej nie zasięg bo latałem szybowcem na ok 400m i było ok. To faktycznie będzie coś z potencjometrem. Zaniosę radio do elektronika, żeby popatrzył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Ja sprawdzałem Futabę z odbiornikami GWS RD8SL, Futaba R149DP oraz R1410DP i zawsze te 70 m było bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek L Opublikowano 17 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Pożyjemy to jutro zobaczymy Ale szczerze wątpię, żeby to było to. Raczej coś na drązku czasami nie przewodzi, zacina. No, ale niema co gdybać, napiszę jutro co udało się ustalić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 No ok. Ale przecież masz więcej niż 1 kanał Więc powyżej tych 10m inny kanał działa ? Czy wariuje ? Moja Futaba z Coronami też działa (obecnie w użyciu RP4S1 i działa elegancko). Na Coronie jak i na Futabie w PCM mam zasięg 70m (dalej nie szedłem ale zrobię niedługo taki test na maxa ze złożoną anteną). Ale z Hitec nie ma szans Nie wiem... Coś nie współgrają (link do filmiku co podałem wcześniej to było na odległości 15-16m) to i tak więcej niż u Ciebie !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Ja sprawdzałem Futabę z odbiornikami GWS RD8SL, Futaba R149DP oraz R1410DP i zawsze te 70 m było bez problemów. DP to DP, tu nie może być problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Ja sprawdzałem Futabę z odbiornikami GWS RD8SL, Futaba R149DP oraz R1410DP i zawsze te 70 m było bez problemów. DP to DP, tu nie może być problemów Mogą być problemy Jak wyjdę poza zasięg albo są już zakłócenia to włącza się Fail Safe i stery ustawiają się w określonym położeniu albo zostają w ostatnim położeniu (zależy jak zaprogramuję) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 A może kolega do wszystkich modeli używa tego samego odbiornika i go przekłada i może to z nim są problemy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek L Opublikowano 18 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 W każdym modelu mam oddzielny odbiornik, każdy osobny zaprogramowany w modelu. I tak, mam całą resztę: wysokość, silnik, kierunek dlatego wykluczam zasięg, ale przejdę się z radiem na te 100m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 dlatego wykluczam zasięg, ale przejdę się z radiem na te 100m Nie możesz wykluczyć radia bo zasięg masz na 10m !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Miałem to samo, też z Futaba 7. Wymieniłem na JRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek L Opublikowano 18 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Nie możesz wykluczyć radia bo zasięg masz na 10m !! Na tyle tylko odszedłem. Normalnie latam, zasięg jest i to chyba byłoby tylko dziwne, że jednego kanału nie ma, gdyby to był zasięg, co? I te wykrzykniki nie są wcale konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Nim dobierzesz się do potencjometru spróbuj zrobić RESET nadajnika, być może coś jest zapisane w sofcie nie tak jak trzeba.Jak masz symulator to sprawdź w symulatorze jak się zachowuje nadajnik. alchemique, Miałem Futabę 9CAPS i miałem wymienić na JR9 ale kupiłem T10CP i jestem zadowolony.Nie miałem żadnych problemów jak dotąd z tym sprzętem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.