Jump to content

Tajemnicze zjawisko przyczyną rozbicia 3 modeli


Bartek L

Recommended Posts

Zaczęło się od trajnerka, kiedy po starcie natychmiast przeleciał mi przez przez prawe skrzydło, nie było reakcji na moje lewo i przejechał się po ziemi. Szkody: lekko pokiereszowane skrzydło i nadpękniety kadłub. W tę sobotę, jakieś 3-4 tygodnie po poprzedniej kraksie lot szybowcem po starcie leci w prawo (sic!), kiedy próbuję w lewo znowu dupa. Najgorsze to, że walnął w samochód, i to jeszcze nie nasz... Na szczęscie tylko w uszczelkę od drzwi i nic poważego się nie stało.

No i dzisiaj start moją perełką Custiss Jenny JN-4 mini elektro firmy Robbe. Start z ziemi, wchodzę w delikatny łuk w prawo (!) i nie mogę z niego wyjść. Znowu żadnej reakcji w lewo :lol: Bogu dzięki tylko owiekwa od silnika pękła, nic więcej się nie stało.

Ja już noramlnie nie wiem co jest. Radio mam Futabe 7CAP 35mHz. Przez cały dzień wszystko dobrze i nagle bum (tak było z szybowcem). Zasięg jest, ze złożoną anteną z 10 metrów wszystko jest ok. Głupieję, bo nie wiem czy znowu nie walne. Już wolę się rozbić jak wiem czemu i z mojej winy :devil:

Link to comment
Share on other sites

Guest slawekmod

U mnie Futaba T10CP ma na złożonej antenie z 70 m zasięgu, podobnie miała FF9CAPS, 10 metrów to zdecydowanie za mało.

Link to comment
Share on other sites

Zasięg jest, ze złożoną anteną z 10 metrów wszystko jest ok.

 

OK ??? Weź się zastanów co piszesz !! Ze złożoną anteną powinien być powyżej 40m !!! Jaki masz odbiornik ? Zobacz mój wątek, też tak mi się działo na futabie jak miałem odbiornik Hitec'a !!

Film ( u ciebie pewnie to samo jest)

http://www.youtube.com/watch?v=tm9MojV_vfw&feature=channel_page

 

Wątek:

http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=17186

 

EDIT: Pisałem razem z Panem Sławkiem ;)

Link to comment
Share on other sites

Właśnie ja też podejrzewam aparature. Silnik odpada, w Curtiss w sobote wszystko było ok, a dzisiaj gleba... Trenerek zaliczył dwa sezony bez żadnych zmian przy silniku, a tu gleba. To MUSI być coś z aparaturą. Jutro przejdę cały 110m pas i zobaczymy. Ale to raczej nie zasięg bo latałem szybowcem na ok 400m i było ok. To faktycznie będzie coś z potencjometrem. Zaniosę radio do elektronika, żeby popatrzył.

Link to comment
Share on other sites

Guest slawekmod

Ja sprawdzałem Futabę z odbiornikami GWS RD8SL, Futaba R149DP oraz R1410DP i zawsze te 70 m było bez problemów.

Link to comment
Share on other sites

Pożyjemy to jutro zobaczymy :D Ale szczerze wątpię, żeby to było to. Raczej coś na drązku czasami nie przewodzi, zacina. No, ale niema co gdybać, napiszę jutro co udało się ustalić.

Link to comment
Share on other sites

No ok. Ale przecież masz więcej niż 1 kanał :D Więc powyżej tych 10m inny kanał działa ? Czy wariuje ? Moja Futaba z Coronami też działa (obecnie w użyciu RP4S1 i działa elegancko).

Na Coronie jak i na Futabie w PCM mam zasięg 70m (dalej nie szedłem ale zrobię niedługo taki test na maxa ze złożoną anteną).

Ale z Hitec nie ma szans :( Nie wiem... Coś nie współgrają (link do filmiku co podałem wcześniej to było na odległości 15-16m) to i tak więcej niż u Ciebie !!

Link to comment
Share on other sites

Guest slawekmod
Ja sprawdzałem Futabę z odbiornikami GWS RD8SL, Futaba R149DP oraz R1410DP i zawsze te 70 m było bez problemów.

 

DP to DP, tu nie może być problemów :D

 

Mogą być problemy :) Jak wyjdę poza zasięg albo są już zakłócenia to włącza się Fail Safe i stery ustawiają się w określonym położeniu albo zostają w ostatnim położeniu (zależy jak zaprogramuję)

Link to comment
Share on other sites

W każdym modelu mam oddzielny odbiornik, każdy osobny zaprogramowany w modelu.

I tak, mam całą resztę: wysokość, silnik, kierunek dlatego wykluczam zasięg, ale przejdę się z radiem na te 100m :D

Link to comment
Share on other sites

Nie możesz wykluczyć radia bo zasięg masz na 10m !!

 

Na tyle tylko odszedłem. Normalnie latam, zasięg jest i to chyba byłoby tylko dziwne, że jednego kanału nie ma, gdyby to był zasięg, co? I te wykrzykniki nie są wcale konieczne.

Link to comment
Share on other sites

Guest slawekmod

Nim dobierzesz się do potencjometru spróbuj zrobić RESET nadajnika, być może coś jest zapisane w sofcie nie tak jak trzeba.Jak masz symulator to sprawdź w symulatorze jak się zachowuje nadajnik.

alchemique, Miałem Futabę 9CAPS i miałem wymienić na JR9 ale kupiłem T10CP i jestem zadowolony.Nie miałem żadnych problemów jak dotąd z tym sprzętem :P

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.