Skocz do zawartości

Miksery i inne ustawienia

virtuss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukalem i szukalem.., ale nie znalazlem jakos nigdzie dobrze tego opisanego (albo szukac nie umiem :/).

Wiec prosze o opis.., lub chociaz o wskazanie miejsca.

Chodzi mi generalnie o rozne ustawienia radia/nadajnika. Kiedy i w jakiej sytuacji sie je stosuje i po co.

Przykladowo:

Miksery. Wiadomo co robia. Pytanie brzmi.. co najczesciej z czym sie miksuje, i w jakim celu.., i kiedy to stosowac.

Expo (tez wiem co robi).., ale kiedy jest ono najbardziej przydatne. Poki co latam bez niego i jakos nie mam problemow.

+ ew. inne wskazowki co warto w radiu ustawic i po co..

dzieki za pomoc.

Opublikowano

Dzieki za linka. Aczkolwiek tam sa tylko ogolne informacje (w zasadzie takie jak mam w instrukcji od apratury). Mi bardziej zalezy na praktycznych wskazowkach.

Przykladowo.., ze warto zmiksowac lotki do steru kierunku lub wysokosc i ster kierunku.... (+ opis po co, kiedy, i dlaczego).

Opublikowano

Witam

Najczęściej miksuje się

• 1. Lotki ze sterem kierunku
    2. Klapy ze sterem wysokości
    3. Lotki z klapami (buterfly)
    4. Lotki (klapolotki)

Po co? Ano po to aby poprawić właściwości lotne modelu w różnych etapach lotu i stosownie do etapu lotu.

Opublikowano
3. Lotki z klapami (buterfly)

do tego jeszcze wysokość żeby otrzymać butterfly!!

lotki z klapami tez sie miksuje żeby zwiększyć powierzchnie lotki i jej skuteczność, miksuje się je również żeby przy starcie szybowca zwiększyć powierzchnie klap itp.

Opublikowano

Witam

Marcin przecież miksować można co kto potrzebuje i lubi oraz do czego ma to być potrzebne. Równie dobrze można zmiksować klapy z podwoziem, silnik ze sterem wysokości, podwozie z oświetleniem itd., etc.

Opublikowano

virtuss, Napisz jakim modelem latasz, to wymyślimy coś praktycznego.

Sądząc po tym, że Expo Ci nie potrzebne, to pewnie jakiś trenerek, a tam masz tak:

- ster wysokości z klapami, po to żeby model nie miał tendencji do pochylania w dół po włączeniu klap.

- sam ruch lotek też jest mikserem (jedna zmiksowana do drugiej), chociaż zwykle tak zaszyty w aparaturze, że nawet nie wiesz że to mikser.

Jak wejdziesz głębiej w ruch lotek, to może okazać się przydatne zaprogramowanie różnicowego ich wychylenia (w dół mniej, w górę więcej), po to żeby model pochylony w jedną stronę nie miał tendencji do skrętu w drugą.

Jeśli natomiast latasz szybowcem, to wszystko zależy od tego ile masz lotek na każdym skrzydle. Miksery dotyczyć tu będą klap, hamulców, a także sterowania statecznikami w układzie V (jeśli taki posiada).

A Expo? Przydaje się w bardzo szybkich modelach lub takich z ogromnymi powierzchniami sterowymi. Poprawia ono precyzję sterowania w okolicy neutrum.

Opublikowano

Witam

Jeśli natomiast latasz szybowcem, to wszystko zależy od tego ile masz lotek na każdym skrzydle

:shock: :roll: :shock:

zzradek nie wiem jakimi szybowcami latasz ale chciałbym zobaczyć te Twoje "kosmiczne" szybowce.

Większość z nas (zaryzykuję stwierdzenie, że wszyscy) ma na skrzydle po jednej lotce i ewentualnie jednej klapie.

Jak masz inaczej to dawaj foty na forum. :wink:

P.S. No przecież wiem, że chodziło Ci o to czy ma tylko lotki czy lotki i klapy.

Opublikowano

Hej,

Dzieki zzradek za info. Dokladnie o takie cos mi chodzilo.

aktualnie latam trenerkiem - Mini Magiem.

Ale juz od dluzszego czasu dosc duzo trenuje na realfligh na Yak'u 54. I wlasnie teraz przymierzam sie do budowy Yak 55 25E (Hyperion). Czesci leca juz z hong kongu :)

Dlatego tez troce pytalem pod tym katem. Wszelkie wskazowki mile widziane. (w osobnym watku mam zamiar relacjonowac jego budowe.., i pierwsze obloty)

Dzieki i pozdrawiam

Pawel

Opublikowano

Wojcio, trzeba było zadać jakieś szczegółowe pytanie dotyczące sterowania klapami/hamulcami i wyszło by, że moja wiedza na ten temat jest płyyytka :oops:

Z tego też względu zbyłem to w poście jednym zdaniem.

A mój kosmiczny szybowiec znajdziesz w ofercie co drugiego sklepu 8)

virtuss, do akrobatki stosuje się zwykle ciut inne miksery (o ile oczywiście akrobatka służy do akrobacji).

Chodzi mi np o domiksowanie klap do wysokości, po to żeby wychodziły ciaśniejsze fikołki i o domiksowanie lotek i wysokości do steru kierunku, po to żeby użycie tego steru powodowało rotację modelu tylko w jednej płaszczyźnie. Często ten mikser nazywają mikserem żyletki, bo bez niego jest o wiele ciężej wykonać tą figurę.

Expo będzie bardzo przydatne, a także włączane przełącznikiem ograniczenie wychylenia sterów. Powolną beczkę jest o wiele łatwiej wykonać ograniczając w nadajniku wychylenia lotek, niż ręcznie przechylać drążek o parę milimetrów i utrzymywać to wychylenie na stałym poziomie, podczas jednoczesnego używania steru wysokości.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
zworki mikserów jak je zewrzeć ????

Że co? :shock: Może jakoś jaśniej, co gdzie jak i w jakiej aparaturze? :crazy:

Wróżki na etacie nie mamy. :wink:

Zworki, jak świat, światem - zwiera się zworami. :wink: Nasadza się zworę, na zworkę. :devil: Proste? :wink:

Opublikowano

madrian, Zworki służą do zwierania czegoś, np przewodów. , a nasadza się zworę na zworki, jak się chce mieć dużo jeszcze mniejszych zworek lub zworków. pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.