ECO400 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Witam. Jako że latam już trochę czasu to postanowiłem przejść na modele wyższej klasy jakimi są modele do lotów 3D. Na początku latałem tym modelem: więcej zdjęcia Blade 3D: http://picasaweb.google.com/Dawid.eco400/Blade3D# Jest to model Blade 3D firmy FreeAir. Waga gotowego do lotu do 220g. Silnik jaki zastosowałem w tym modelu ma uciąg 300g co n oznacza że model może zrobić zawis na 3/4 gazu (jak dla mnie to trochę mały nadmiar mocy). Oprócz zbyt małej mocy silnika denerwuje mnie w nim jeszcze to że przy najmniejszym wietrze rzuca modelem na lewo i prawo. Aktualnie zaczynam przygodę z modelem Edge 540 3D Robbe . Aktualnie w modelu siedzi silnik benzynowy 17ccm ale jeszcze w tym tygodniu będzie w nim ASP FS .91 AR . Dane modelu: Rozpiętość: 1400 mm, Masa startowa: 2900g, Obciążenie powierzchni nośnej: 64.00g/dm2, Powierzchnia skrzydeł: 45.00dm2, Długość: 1400mm, Napęd: silnik żarowy 7.5cm2 dwutakt, 10-12cm2 czterotakt, lub napęd elektryczny, Serwa jakie są w modelu: SW- Futaba S3010 SK- Futaba S3010 Lotki- Sanwa SRM-102 przepustnica- Hitec ??? Teraz trochę zdjęć: Więcej zdjęć Edzia: http://picasaweb.google.com/Dawid.eco400/Edge540Robbe# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakuban Opublikowano 29 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zawsze podobał mi się ten edge, ale odrzuca mnie jakoś obciążenie powierzchni, moim zdaniem te 2,9kg to trochę dużo przy rozpiętości 140cm. Gdybym sam budował coś podobnego celowałbym w jakieś 50-55g/dm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Miałem kilka sztuk tego modelu i mimo obciążenia, a może dzięki niemu właśnie model lata idealnie. NIe zachowuje się jak gazeta na wietrze a nadal lata bardzo lekko. Profil skrzydeł który ma jednakową grubość jak w funtanach sprawia, że edek nie macha skrzydłami w przeciągnięciu. Pokaże Wam filmik, co prawda wtedy jeszcze nie latałem 3D ale widać jak model pięknie lata a ląduje miękko i lekko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Pokaże Wam filmik, co prawda wtedy jeszcze nie latałem 3D ale widać jak model pięknie lata a ląduje miękko i lekko.film Fajnie trzyma się powietrza :wink: jaki masz w niej silnik :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Ale jednak czuć tą mase. Nie wiem czy to ty cały czas latałeś na gazie specjalnie, ale widać, że musi mieć sporą prędkość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 To zobacz sobie filmy tutaj bo wg mnie to moze latac w całkowitym przeciagnieciu na kilku metrach przestrzeni filmy na dole latałem tym modelem i można go smiało porównać do Funtany 90 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Ale jednak czuć tą mase. Nie wiem czy to ty cały czas latałeś na gazie specjalnie, ale widać, że musi mieć sporą prędkość. NIe wiem gdzie Ty widzisz tam prędkość. Ten model nie lata szybkonawet jeśli chcesz tego. Zobacz lądowanie. Latałem jak pipa bo to były moje początki :rotfl: Siedział w nim asp 61 fs i 150 gram ołowiu w ryju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 30 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Spoko bez stresu od razu:0 widocznie to tylko złudzenie na filmie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Witam.odnawiam temat bo nie chcę zakładać nowego Wiec posiadam tego Edka razem z silnikiem OS FS-91S i mam pytanie jakie śmigło zastosować aby trochę spowolnić model .Model oblatywałem ze śmigłem Top flite 15/6 .Na tym śmigle jest dość szybki i ciężko go wyhamować do lądowania.Kupiłem wiec śmigło 15/4 W APC ,jednak słyszałem ze na takim śmigle silnik 4T nie ma już takiego ciągu Wiec jakie możecie jeszcze polecić śmigiełko do tego modelu ?? Zakładać APC i próbować ?? Dodam że model ma mi służyć do nauki lotów 3D :wink: A tutaj film. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viader Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Bambula 15x4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mellon-68 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 CześĆ! Jeżeli faktycznie chcesz latać 3D to śmigło 15/4W do OS 91S jest bardzo dobrym wyborem. Jest to śmigło W czyli takie, które daje najlepsze zgranie ciągu i momentu. Nie polatasz sobie z nim z taką prędkością jak a Twoim filmie ale w 3D nie o to przecież chodzi. Co do "wyhamowania" przy lądowaniu - to modele akrobacyjne nie hamują bo nie mają hamulców ani klap. Zacznij latać spokojniej i przygotuj sobie dobrze nalot pod lądowanie i zobaczysz, że wcale nie będzie za szybko. Jeżeli natomiast nalot będzie za wolny to na śmigle 15/6 będzie gleba :shock: a na 15/4W może bedziesz miał szansę uratować swój model. W lataniu 3D liczy się przygotowanie każdej figury, nie jesteś pewny czy wyjdzie to jej nie rób bo nie wyjdzie. Zyczę Ci dużo spokojniejszych lotów! POZDROW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Co to tego wyhamowania to miałem na myśli właśnie śmigło bo ono też hamuje .Kiedyś latałem funem z 46 AX najpierw na 11/6 potem na 12,25x3,75 Diablotin i powiem szczerze że róznica w prędkości modelu spora Więc zakładam APC i jeśli pogoda pozwoli w Niedziele będzie próba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Ja ciągle swojego modelu nie oblatałem. Jak dam rade to oblatam w następną niedziele :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Ja tam nie widzę gdzie ten model szybko podchodzi do lądowania. Spadł na ziemię sporo przed Tobą. A samo lądowanie, hmmm... Ciesz się że masz ten model. Każdy inny przy takich ruchach SW zwaliłby się w kora i miałbyś co kleić wieczorami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielstol Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Właśnie lądowanie było sprawdzeniem zachowania się modelu na dużych katach natarcia :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 ECO400, Twój edek nie latał wcześniej w Lubinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Właśnie lądowanie było sprawdzeniem zachowania się modelu na dużych katach natarcia :wink: :devil: :rotfl: :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 ECO400, Twój edek nie latał wcześniej w Lubinie? latał z tym ze ja go troche odchudziłem i dałem silnik OS 50SX. Teraz to ma ładnego kopa :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Test jak u Wikingów , albo przeżyje albo nie . :jupi: :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Test jak u Wikingów , albo przeżyje albo nie hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.