DARIUS1 Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Posiadam trenerka o wymiarach 1060 rozpiętość i 800 długość waga do lotu 1300 , napęd os max 10 i to za dużo na ten silniczek , mam takie pytanie w środku modelu mam zamontowane dwa serwa standard a do wyważenia modelu 50 gram na dziobie czy te serwa mogę wymienić na jakieś mini to waga by spadła o dobre 120 gram jeśli tak to najlepiej na jakie? Dodam że uczę się nim latać i lądowania twarde a nawet bardzo ,powierzchnie sterowne nie są duże ster wysokości i kierunku są na tych serwach na lotkach mam hs 81 doradźcie coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 wywal te 50g z dziobu, hs81 użyj do stateczników i umocuj je w kadłubie tak żeby nic nie trzeba było doważać (bliżej/dalej od początku kadłuba) patrzac na środek ciężkości, a na lotki daj jakieś serwa 9g powinny wystarczyć (hxt900 sg90), zważ ile wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 Witam Mam trenerka rozp. 1280mm pow płata 24dm ciężar 1250g, po wymianie serw, odbiornika, zasilania ( 3 razy standard +aku. 1300mh) na 3X HTX 900 + pakiet 350mh i zmianie mocowania serw waży 980g. Latałem na śmigłach 7x4 , 7x3 ,8x4 najlepsze 7X4 . Modelem latam 3 sezon a odchudziłem go dopiero w tym roku , lata przyjemnie posiada nawet trochę nadmiaru mocy (pętla wewnętrzna z lotu poziomego na 3/4 gazu) ,przeważnie startuje z ręki lub z drogi asfaltowej z trawy nie startowałem. Kiedyś latał z podczepionym aparatem ponad 200g i też było OK, wyważenie tylko osprzętem bez ołowiu a stateczniki z pełnych desek oklejonych folią . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIUS1 Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Pozamieniałem te serwa na lotki dałem tp sg91r, waga modelu spadła o 120gram . No i pojawił się problem jedno serwo szaleje jak silnik chodzi na pełnych obrotach wychyla się na maksa i spowrotem , drugie ok dodatkowo poprzestawiały się ustawienia odbiornika fall safe przy braku sygnału daje gaz na maksa. Jutro ponownie go zbinduje , ale co może być tego przyczyną odbiornik ar 6200 na średnich obrotach i niskich jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 14 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 przenieś odbiornik z dala od silnika jest lekki nie zrobi wielkiej róznicy odepnij szalejące serwo bo może to jego wina że reszta zaczyna szaleć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.