tom000 Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Witam Konstruuje właśnie mały model szybowca(1,2m) Grubość skrzydła nie pozwala na montowanie w nich serw dla tego kombinuje coś takiego: Popychacze lotek to ze żółte proste linie.Są to struny gitarowe prowadzone w skrzydle w białej koszulce bowdena. Skrzydła są dzielone na środku. A idea polega na tym że końcówki strun przy montażu skrzydła maja wchodzić w bolce wystające z orczyka skrzydła. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Jakieś realne zdjęcia wrzucę po południu jeśli będzie potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 A idea polega na tym że końcówki strun przy montażu skrzydła maja wchodzić w bolce wystające z orczyka skrzydła. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Jakieś realne zdjęcia wrzucę po południu jeśli będzie potrzeba a/ chyba orczyka serwa ... b/ :? Chyba nie bardzo :? i tu Rafał B. się powinien zgłosić: Jak zrobiłeś sterowanie lotkami w ostatnim rzutku " ?? rzuć fotką i tom000 będzie w domu ... Tam właśnie jest to rozwiązane .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Tak serwa :oops: A dla czego twoim zdaniem "chyba nie bardzo"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 A dla czego twoim zdaniem "chyba nie bardzo"? Poczekajmy ma rozwiązania jakie stosują "mistrzowie" w DLG. Przy Twoim rozwiązaniu może ( powtarzam - może ) być trudno z montażem ... ale mogę się mylić ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Rozumiem Pewnie nie jest to rozwiązanie mistrzowskie ale i model nie jest wyczynowy. Co do montażu nie powinno być problemu no ale zobaczymy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
specyfick Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Kwestia czy nie będzie luzów i czy przełożenie siły z serwa na lotkę będzie względnie małostratne. Jak będziesz odłączał skrzydła to za każdym razem będziesz to musiał odłączyć. Może będzie się z czasem wyrabiać, albo będziesz musiał za każdym razem trymować. Wstaw realne fotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 22 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2009 Skoro juz o mnie wspominacie to ja to robiłem tak: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?p=153409&highlight=#153409 A jeśli nie zależy Ci na estetyce to możesz druty wyprowadzić na zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Nie przejdzie niestety u mnie: -Ze względu że skrzydło jest już na ukończeniu -Ze względu na to że lotka nie jest przy samym kadłubie(to może nie jest wielki problem) Obiecanych fotek nie wrzuciłem bo musiałem trochę dłużej zostać w pracy i właśnie wruciłem( 21godz mój dzisiejszy rekord :evil: ) Potem wrzuce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Tom, nie przejmuj się. Mój rekord to 49,5 godziny... Nie mniej robię wszystko, żeby go nie pobić... :mrgreen: Kiedyś trzeba ustalić priorytety. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 No więc tak będzie wyglądał mój nowy dziwoląg :mrgreen: Bowden jest prowadzony w skrzydle i robi zakręt o 90st Druciany rdzeń kiepsko w tym chodzi ale struna gitarowa idealnie.Już raczej za późno na jakieś drastyczne zmiany.Muszę tylko dokładnie dobrać średnicę prętów wystających z orczyka a końcówką struny(tą wypiłuje z jakiegoś kawałka metalu i zlutuje ze struną.Model muszę skończyć na przyszły piąek więc pewnie wtedy się okaże czy jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 23 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 No nie pomyślałem o tym wcześniej ale rzeczywiście mogło by się sprawdzić.Pozostanę jednak przy tym co jest bo już za późno na zmiany a poza tym lubię eksperymentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 23 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2009 Coś za dużo kombinowałem i się post skasowałem. W każdym razie proponowałem rozwiązanie z DLG czyli sprężynki + linki nylonowe. W sumie tak dużo przerabiania nie ma, trzeba by tylko jakoś rozwiązać załamanie linki w skrzydle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Witam po przerwie No więc model ukończyłem i po tygodniowych testach stwierdzam że system działa :mrgreen: Model przez tydzień katowałem dość intensywnie i jeśli chodzi o lotki wszystko było ok Poniżej fotki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartus Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Jakiej grubości jest ta struna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 OT. Czy to zdjęcie w avatarze było zrobione, gdy meblościanka Cię przygniotła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Struna ok 1mm Tomisław Piotr, skąd wiedziałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 He,he to chyba z fortepianu,jak gitarowa to w owijce A 10,a nie wyciera rurki,chyba że to jest szlif :lol2: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Nie wiem co w tym śmiesznego :roll: Właśnie zmierzyłem strunę- 0,9mm Rurkę pewnie i wyciera ale to wycieranie będzie trwało ładnych parę lat bo struna opleciona jest drutem o przekroju okrągłym(nie jest to drut kolczasty) a droga jaką przebywa struna przy max wychyleniach to ok 10mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Nie,sorry myślałem o drucie bez oplotu (jestem gitarzystą :devil: ),a struny mogą mieć oplot okrągły jak i też szlifowane .Szlifowane chyba były by lepsze,tylko trzeba do tego rurkę :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom000 Opublikowano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Też jestem gitarzystą Taką strunę miałem pod ręką.Szlifowane też testowałem ale nie było różnicy w zasadzie poza tym że struny w oplocie okrągłym miałem więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.