Skocz do zawartości

Naprawa Lamy V4

Linux

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozumiem, że mogę kupić kwarc CH 67 35.070 RX firmy e-sky i włożyć go do Lamy i będzie on współpracował z kwarcem z Optica ?

Optic na 100% będzie działał z Lamą ? Bo może lepszym rozwiązaniem jest kupić nadajnik do lamy używany ?

• Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Kwarce nie "współpracują". Współpracuje nadajnik i odbiornik na tym samym kanale. Kwarce mają być na ten sam kanał, odpowiednie do danych urządzeń. Czyli Optic ze swoim, Lama ze swoim (ale działa też Jeti, Pelikan i inne)

W moim JR jest kwarc do Graupner/JR, a w Lamie jest kwarc Pelikana. Działa :D

Nadajnik do Lamy jest mocno plastikowy i prościutki. Nie warto, jak już masz Optica. Masz subtrimy, expo i inne smakołyki. Chyba, żeby go dodatkowo męczyć w symulatorach zamiast Optica.

Opublikowano

Czyli jutro do modelarskiego zamówić kwarc na mój kanał z Optica, bo nie było i rozumiem, że musi śmigać ?

Gdy żyroskop nieruchomo jest na ramie też wszystko wariuje.

Jeszcze muszę tylko skombinować coś na szybkę bo była popękana i ją wyciąłem.

amao.th.jpg

Opublikowano

No musi i nie ma zmiłuj. Lama to jest helik prosty do bólu.

Słuchaj, masz przecież jakieś kwarce nadawcze do Optica. Nie było do kupienia żadnego Jeti/ESky/Pelikana na pojedyńczą przemianę i stosowny kanał ? Lama taka wybredna nie jest...

Moją mam zamiar przebudować na trójfazówki. Ale nie zestawem z HC, tylko samemu. Albo może zrobić drugą, od początku bezszczotkową.

Opublikowano

No właśnie nie było, ja byłem w sklepie który zajmuje się tylko samochodami, a właściciel latał Lamą i mi kilka części używanych sprzedał, a kilka nowych jakie mu zostały.

Jutro pojadę do modelarskiego, który zajmuje się głównie samolotami tylko, że tam nie uznają firm jak e-sky, pelikan etc. więc sądzę, że za kwarc do Lamy dam ok. 40zł (na kanał Optica) i to jeszcze będę muszał czekać, aż zamówią. Ale cóż, w końcu może będzie śmigać :lol:

*Wie ktoś ile się będzie ładował pakiet do Lamy ładowarką WOW-RC (taką najprostszą), ładowarka jest prawie identyczna jak ta E-sky'a.

Dla porównania 3s 1650mAh od 3.2V na cele nabija w 4h ?

Opublikowano

Jeti uznają ? Skoro i tak mają zamawiać... Linux, zamów sobie przez net, do domu Ci przyniosą i w dodatku taniej :lol:

Dla porównania 3s 1650mAh od 3.2V na cele nabija w 4h ?

To daje jakieś 500mA prądu. Lamę naładuje pewnie w 1.5-2h, ale ponieważ pakiet jest 2S, to może i szybciej, może na 2S daje więcej. Kto ją tam wie.

Opublikowano

No właśnie ale nie mam pojęcia jakiej firmy zamówić, żeby to wszystko działało?

Mógłbym prosić o link do jakiegoś sprawdzonego sklepu gdzie otrzymam niedrogi kwarc odbiorczy, która na 100% będzie działał ? Będzie współpracować kwarc Hiteca w nadajniku, a E-Sky'a w odbiorniku ?

Dobrze rozumiem, że każdy kwarc działa z każdym kwarcem i każdy może być innej firmy tylko muszą się zgadzać kanały ? Ale nie każdy odbiornik/nadajnik działa z kwarcem danej firmy ?

Opublikowano

Czy w kwarcach nie jest ważne to co jest napisane za kanałem ? czyt. CH 67 35.070 nie powinno być to samo napisane na kwarcu odbiorczym ? To bodajże jest częstotliwość ?

Opublikowano

qbacz, nie mylisz się. Ważne jest pasmo i numer kanału. Każdy numer ma swoją częstotliwość. Tabele kanałów do wygooglania :)

Co do napisów na kwarcach, to może być różnie, bo rzadko który kwarc jest rzeczywiście na częstotliwość kanału, na który jest przeznaczony.

Kwarc nadawczy może mieć np. 2-3 razy mniejszą, bo pracuje na 2 lub 3 harmonicznej. Z kolei odbiorczy jest np. 455 kHz albo 465kHz "obok" (pojedyńcza przemiana, zależy od tzw. częstotliwości pośredniej w odbiorniku) albo nawet 10,7 MHz niżej (podwójna przemiana).

Opublikowano

Czyli mogę zamówić dowolny kwarc do Lamy, odbiorczy na kanał 67, a te cyferki za kanałem nie są ważne ? Mogą być one dowolne ? Czy źle rozumiem ?

Opublikowano

Jak rany. Nie będą dowolne, z bardzo dużym pradopodobieństwem będzie tam właśnie 35.070MHz. To jest częstotliwość kanału - chociaż nie jest to częstotliwość rezonansowa kwarcu.

tabela-rc.jpg

Podprowadziłem obrazek z forum epheli. Mam nadzieję, że mi to wybaczą.

Odpowiedź na pytanie - tak, możesz. Działają kwarce Esky, Jeti i Pelikan, na pojedyńczą przemianę. Dziwię się w ogóle, że jeszcze nie masz tego kwarcu.

Opublikowano

Dziś ostatecznie już zamówię kwarc :mrgreen:

Jeszcze muszę się upewnić.

Mogę zamówić:

http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1199

I napisać do sklepu, że ma być kanał 67 i to wszystko.

lub

na Nastiku http://www.nastik.pl/kwarc-odbiorczy-jeti-model-35mhz-p-227.html i też napisać, im tylko kanał 67.

Jednak znalazłem też ten sam kwarc za 19zł na stronie http://www.rc-modele.pl/product_info.php?cPath=117&products_id=1727&osCsid=f96a69262d9e7db4221e760cbbd41290

Lepiej zamówić w sprawdzonym Nastiku czy modele.sklep czy w tym sklepie gdzie taniej ?

Ważne jest tylko żeby poj. przemiana i 67kanał ? Kwarce JETI na 100% działają z Lamą ?

Staram się teraz uważać z internetowymi zakupami i ogólnie raczej nie kupuję już w takich sklepach po tym jak zamawiałem serwa w rc-sklepie i przez 2 miesiące serw nie było, a pieniędzy sklep nie chce zwrócić i sobie pojechał na urlop... :crazy:

Opublikowano
Trudno dam drożej ale wezmę w Nastiku, tylko czy na 100% zamawiając http://www.nastik.pl/kwarc-odbiorczy-jeti-model-35mhz-p-227.html wszystko będzie śmigać... ?

Nie będzie działać :evil:

Zamówisz Jeti, dostaniesz i tak Pelikana, a jak nie dasz wcześniej na mszę gregoriańską koncelebrowaną i nie odwiedzisz świątyni w Kioto, a wcześniej nie rozsypiesz popiołu z drzewa sandałowego, przez lewe ramię i stojąc na jednej nodze na rozstajach dróg w bezksiężycową noc, to Twoja Lama nigdy nie oderwie się od ziemi.

Apage :evil:

Opublikowano

Skoro tak, to już nie wiem co robić :(:(:(

____

Na Nastiku nieczynne, na modele.sklep wysyłka 15 zł... Chyba spytam tam gdzie mieli po 19zł czy na 100% dostępne etc. i zamówię tam, chyba, że nie będzie.

*

Apage

Co to znaczy i co to jest ?

Opublikowano

Linux, zadziwiasz mnie.

Apage znaczy odejdź. To łacina. Generalnie odejdź na chwilę od kompa i zapoznaj się z paroma przysłowiami, jak też ze znaczeniem słowa ironia :roll:

Od kilku dni tłumaczymy Ci, że tak, ten sam kanał. Tak, pojedyńcza przemiana. Tak, w odbiorniku Lamy zadziała kwarc prawie każdego producenta.

A Ty w koło swoje.

Ileż można... :wall: o_O

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.