Skocz do zawartości

połączenie tower pro 2406-21 i mag8

ali1983

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

dziś dotarła do mnie paczka ze sprzętem ale mam problem z podłączeniem silnika i regulatora mianowicie na regulatorze mam opisane która faza jest która ale na silniku już nie. domyślam się, że środkowy (żółty) kabel to faza 2 ale nie wiem jak z czerwonym i niebieskim???

regulator:

- żółty f1

- czerwony f2

- czarny f3

fotka:

3faz.jpg

i czy normalne jest to, że silnik "przeskakuje" jakby na zapadce

Opublikowano

niebieski kabel do czarnego podłącz a reszta po kolorach raczej. Mam taki sam silnik, co masz na myśli mówiąc "przeskakując jak na zapadce"? Silniki 3f mają silne magnesy neodymowe to sprawia ze jest takie wrażenie "przeskakiwania" , chyba że mówisz o czymś innym.

Opublikowano

no właśnie to takie przeskakiwanie. a co do połączenie 'po kolorach' to w silniku żółty to 2faza a w reglerku czerwony.

a jak podłączę fazy 1 i 3 odwrotnie to coś się stanie??? złego???

Opublikowano

Podlacz w dowolnej kolejnosci (mowa oczywiscie o 3 kablach do silnika - 2 do zasilania podlacz zgodnie z biegunami ;) ), jak bedzie krecil w odwrotna strone do porzadanej - zamien dowolne 2.

Przeskakiwanie jest jak najbardziej normalnym objawem.

Opublikowano

Podłącz obojętnie jak, a jak silnik będzie się kręcił nie w tą stronę, to zamień ze sobą dwa dowolne przewody. Nic się nie może stać.

mammuth, brawo, kilka sekund szybsze palce :)

Opublikowano

Kabelki podłączasz w dowolnej kolejności i uruchamiasz. Jeśli zakręci się w złą strone, zamienisz dowolne dwa miejscami. Fabryczne kolory nie mają nic do rzeczy i niczym się nie sugeruj (chyba że silnik i regulator z tej samej firmy). Nic nie spalisz. Silnik wyraźnie przeskakuje, bo ma pewnie niedużą liczbę magnesów. To ich przyciąganie do zębów stojana daje takie odczucią. pozdr.

Widzę, ze wszyscy pisaliśmy w tym samym czasie. Można by to sprzątnąć.

Opublikowano

czytałem gdzieś na forum ze ktoś miał problem ze mu silnik nie startował (piszczał tylko) doradzono mu żeby zamienił jeden dowolny kabelek i to mu pomogło. Mam identyczny sprzęt jak Ty, tylko ja mam 18A mag 8 kable są tak połączone: czarny z niebieskim, żółty z białym a czerwony z czerwonym, i działa.

Opublikowano

ale lipa. jak zamawiałem zestaw to wziąłem 2406-32 i regler 12A. silnik wymieniłem na 2406-21 a regler został ten sam...a ma być 18A.

Opublikowano

W regulatorze rozetnij osłonę z termokurczki i od strony, gdzie jest dużo, w rządkach tranzystorów), do istniejącej blaszki aluminiowej dołóż radiator z jakiegoś starego komputera. Przytnij go do wymiaru i naciągnij nową termokurczką i wytnij w niej okienko. Będzie lepiej i pewniej działał niż ten 18A. pozdr

Opublikowano
Podłącz obojętnie jak, a jak silnik będzie się kręcił nie w tą stronę, to zamień ze sobą dwa dowolne przewody. Nic się nie może stać.

mammuth, brawo, kilka sekund szybsze palce :)

E tam - wolno mi poszlo bo dziecko druga reka karmilem ;)

Opublikowano
W regulatorze rozetnij osłonę z termokurczki i od strony, gdzie jest dużo, w rządkach tranzystorów), do istniejącej blaszki aluminiowej dołóż radiator z jakiegoś starego komputera. Przytnij go do wymiaru i naciągnij nową termokurczką i wytnij w niej okienko. Będzie lepiej i pewniej działał niż ten 18A. pozdr

kolego bubu ! jak widać kiepsko u ciebie z elektryką. Myślisz że regulatrory palą się z braku radiatorów czy może z przeciążenia. Traznzystory użyte z danym reglu mogą przepuszczać tylko określony prąd. Czyli jeżeli regiel jest 12A to tyle będzie przepuszcał no może chwilowo 15A.

zagadka dla kolegu bubu2: Masz żarówkę 220V 40W czy jak dasz dwa razy większą bańke szklaną do bedziesz miał zarówke 220v 100W ?

Opublikowano
[

zagadka dla kolegu bubu2: Masz żarówkę 220V 40W czy jak dasz dwa razy większą bańke szklaną do bedziesz miał zarówke 220v 100W ?

Nie co najwyżej 80W ;D .A tak na poważnie ten silniczek potrafi zagrzać nawet ten zalecany regler,ja zakładam do nich 25A.

Opublikowano
kolego bubu ! jak widać kiepsko u ciebie z elektryką. Myślisz że regulatrory palą się z braku radiatorów czy może z przeciążenia. Traznzystory użyte z danym reglu mogą przepuszczać tylko określony prąd. Czyli jeżeli regiel jest 12A to tyle będzie przepuszcał no może chwilowo 15A.

Ja też jestem kiepski z elektroniki ale zapytam przy okazji kolegę meloow dlaczego wówczas podawana jest wartość nominalna i chwilowa skoro mogą jedynie przepuszczać z góry założony prąd?

I co ma obrazować w tym przypadku przykład z żarówką?

Opublikowano

meloow, zostawię to bez komentarza, skoro się tak znasz. Z tą bańką to trochę palnąłeś (a może nie trochę), ale się przecież znasz. A jeśli już lubisz o żarówkach, słyszałeś o tzw. przewoltowanych? i też nie chodzi o wielkość bańki. Ale skoro się znasz, to pewnie słyszałeś, a na pewno nie używałeś.

Opublikowano

regler nie może zostać wymieniony za dopłata bo 18A nie mają. poradzono mi założyć mniejsze śmigło i powinno chodzić (podobno sprzedawano zestawy w mojej konfiguracji i chodziły bez problemu). silnik ma 1650kV (do Guppyego zalecaja 900-1100 o ile pamiętam) to może nie będzie źle z mniejszym śmigłem. a i na full gazie też kręcić nie będę. a jak się regler spali to kupię nowy.

Opublikowano

kolego ali1983 poponuję zakup odpowiedniego regulatora zalecanego do tego silnika.

OT

BUBU2 czy wiesz że:

dla żarówki 220V różnica w zasilaniu o tylko 10V może spowodować obniżenie czasu eksploatacji owej żarówki nawet o 40%. ;)

posty nie na temat polecą dziś do kosza :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.