pepcio Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Witam! Zacząłem powoli prace (na razie rysunki wykonawcze ) nad modelem makiety szybowca ABC o rozpiętości 1800 mm. Chciałbym aby było widać zarys konstrukcji skrzydeł wewnątrz ( pokrycie lekko prześwitujące). Szybowiec był kryty płótnem a jego barwa była w kolorze żółtopomarańczowym. Czy po pokryciu Koveralem taki efekt jest do uzyskania ? Jest on w kolorze białym i wymaga malowania. A to może popsuć cały efekt. Czy ktoś zna jakiś inny sposób? W ostateczności skłonny jestem pokryć żółtym lub pomarańczowym szyfonem ale nie zawsze można go namierzyć w sprzedaży. A może ktoś zna typ folii która da taki efekt. Pozdrowienia Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Gdy pokryjesz Koverall'em to będzie biały. Gdy pokryjesz folią typu "płótno" kolorem Antique to przesmitywać będzie nawet struktura balsy oczywiście w miejscach styku. Jest jeszcze inny materiał ale zapomniałem jak się nazywa. On również jest transparentny w dużym stopniu charakteryzuje sie tym, że w dotuku jest jakby podgumowany - sprawia wrażenie lepkości. Szybowiec z poniższej fotki tym własnie był kryty. Niestety nie mam lepszej fotki uwidaczniającej tę transparentnosć. Ale kolor też chyba nie ten? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 W Słupsku ABC aki wszystkie czesci kryte na twardo miały malowane na brązowo ,na miękko płótno cellonowane.Mam gdzieś opis ale muszę znależć Pól literka starego cellonu mogę Ci podrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Oratex to folia o strukturze płótna. http://tszepak.homelinux.net/~komarkus/model/folie.htm http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=32_76_176 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Dziekuję za szybką odpowiedź! Przyjrzałem się w necie folii Oracover Oratex antique i na razie nie widzę nic lepszego. Trzeba będzie go zrobić na żółto i dodać elementy brązowe. Widziałem gdzieś na foto z zawodów w Niemczech folię w kolorze piasku. Może ktoś ma namiary. Pozdrowienia Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 pepcio 11, ten Antique to chyba właśnie jest piaskowy a nie żółty. Przynajmniej tak tu wygląda -> http://www.rc-ikar.pl/towar/oracover/cennik.html z uwagą, że UWAGA, ze względu na ograniczoną kolorystykę sprzętu komputerowego przedstawione kolory mają charakter poglądowy. Jeżeli chcesz poznać rzeczywistą barwę danej folii mamy możliwość wysłania próbek handlowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 31 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 To nie był kolor piasku to był zżółkły cellon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Z tym antique to trafiony pomysł. Dzięki. Ale odpowiedź Henia dała mi do myślenia. A może za eksperymentować z nitrocellonem i zabarwić go farbą nitrocelulozową do pokrycia Koverallem? Tylko nie wiadomo czy przy temperaturowym naprężaniu na dużej powierzchni nie wystąpią odcienie. Z pozdrowieniem Mirek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Mirek coveral naprężasz przed cellonowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baton Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Cześć Ja swój model pokryłem folią ,,solartex antique tak to wygląda i taki kolor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Ta cytrynka kadłuba to chyba wina ustawienia kolorów w aparacie.Barwa skrzydełka podoba mi się.Będzie pasować do ABC-aka. Do tej pory swoje modele pokrywałem papierem japońskim a większe szyfonem stylonowym. Nie mam doświadczenia w kryciu folią.Przydałoby mi się abc krycia. Z Koverallem też nie miałem do czynienia.Stąd te pytania.Jedyną folię jaką używałem to była smoprzylepna. Używaliśmy ją do krycia trenerków. Łatwa w naprawie i tania. Wada - ciężka i "gumiana" na słońcu. Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Faktyczny kolor po oklejeniu Antiqe to kolor na skrzydłach. W moim Nieuporcie by to zlikwidować pod nią jest folia biała na kadłubie i dolnych skrzydłach oraz żółta na górnych. Wszystko po to by zlikwidować tę transparentnosć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.