czhomik Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Witam jestem na etapie kupowania balancera.. myślałem nad PCM3S do pakietów 3S tu link http://nastik.pl/balanser-pcm3s-pakietow-brak-p-220.html Co o nim myślicie ?? Czy lepiej dołożyć do czegoś lepszego??Jak tak to jaki model polecacie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 A jakiej marki masz ogniwa/pakiety? Słyszałem że dobrze jest kupić balancer producenta akumulatorków które posiadamy... Pozdrawiam, Bartek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 A jakiej marki masz ogniwa/pakiety? Słyszałem że dobrze jest kupić balancer producenta akumulatorków które posiadamy... Pozdrawiam, Bartek. I używac tylko przy pełni księżyca w godzinie duchów. :rotfl: A widziałeś balancer KOKAM, (pomijajac profesjonalne stacje do ładowania zespołów ogniw) to jest maraka jednego z producentów ogniw zresztą całkiem dobrych - zastanów się chwilę niczym coś napiszesz. Co ma wspólnego firma zamawiająca np. pakiety u producenta ogniw z balacerem który zamówiła gdzieś indziej. A wszystko to sprzedaje pod swoją marką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Dodam jeszcze że mam pakiet 3S1P - FullyMax 1050mHa i ładowarkę Pulsar 2 firmy ELPROG A jakiej marki masz ogniwa/pakiety? Słyszałem że dobrze jest kupić balancer producenta akumulatorków które posiadamy... Pozdrawiam, Bartek. co do tego to bardzo bardzo wątpię i zgadzam sie z wypowiedzia armanda a czy mógłbym prosić o jakiś link do tego balancera firmy kokam ?gdyż jakoś niemoge go nigdzie znaleźć ?i gdzie go można dostać ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 nie mozesz znaleść bo go nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 @armand: zastanowiłem się przed napisaniem tego posta , napisałem to co gdzieś wyczytałem (nie podrzuce linka bo to byla ponad 1,5 miesiąca temu, a mialem formata...), raczej logicznym jest że firma która robi ogniwa, może nie robić balancerów, a sprzedawać je pod swoją marką. Chodziło mi o to że właśnie balncery firmowane znakiem danej firmy np. FullyMax, moją "jakieś tam magiczne właściwości", które są specjalnie dobrane do ogniw tegoż właśnie producenta . Pozdrawiam, Bartek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 aha :oops: chyba zrozumiałem o co chodzi armandowi :oops: wiec jaki balancer polecacie ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 aaaaaaaaaaaa....... Bartek! No teraz to już złapałem. A jak mam radio Philisa to muzyki z TDK-a płyty nie będę mógł odtwarzać? Czy też będę mógł , ale z gorszą jakością ? :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Tomek: a napewno na Rotelu to już nic nie będziesz słyszał bo jeszcze na Pianocraft Yamahy to jeszcze coś bedzie słychać :wink: Bartek - słyszałeś o standardach przemysłowych?? To że ktoś coś napisał to nie znaczy, że to nie jest "zdęcie marketingowców" (bez obrazy ludzi zajmujących się promocją i marketingiem) czy po prostu bzdurą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 @armand: tak słyszałem o standartach przemysłowych, więc napisałem że w sumie nie usłyszałem a przeczytałem... rzuciłem to tutaj, by ktoś potwierdził lub zdementował to, ale jak zwykle zamiast normalnie wyjaśnić to wyszło że jestem spamerem czy kimśtam... Pozdrawiam, Bartek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
armand Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Wystarczyło napisać "czy to prawda, że należy uzywać balansera tej samej firmy ....." - dostał byś odpowiedź. A Ty odpowiadasz na czyjeś zapytanie, twierdząco mimo zasłaniania się, że to nie Twoja opinia, ale taką sie staje jak ją wypowiesz publicznie. To nie był cytowanie zródła. Zadajesz dodatkowe pytanie o firmę pakietów Kolegi - precyzujesz i wskazujesz, ze marka ma znaczenie. I jak z takiego przekazu mamy wnioskować, że chciałeś tylko "obalenia mitu", wystarczyło jasne zapytanie jak na początku. A na kogo wydszedłeś to już nie nasza wina i nie próbuj nam tego zarzucać. Każdy może paść ofiarą marketingu - my też :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Ja również stoję przed zakupem balancera i przyznać muszę że często pada stwierdzenie czy też rada by używać balancera tej samej firmy co pakiet. Jednakże często też równocześnie podana jest przyczyna takiego postępowania która nie wynika z cudownych mocy danego balancera a jedynie to problem standardu wtyczek. Podobny problem przecież był kiedyś z wtyczkami odbiornik-->serwo dziś w zasadzie już z normalizowanymi. A jak to wygląda w przypadku pakietów i balancerów? Czy rzeczywiście każda firma stosuje inną wtyczkę czy jedynie zdarzają się obecnie małe wyjątki? Jestem użytkownikiem jedynie dwóch pakietów li-po marki Dualsky i nie mam porównania ani wiedzy praktycznej - więc pytam? Jaki balancer akurat do moich pakietów wiem jaki mam kupić i wiem też że ewentualna przeróbka wtyczki to nie problem. Chodzi mi jedynie na jaką skalę istnieje problem zróżnicowania wtyczek. Przykładowe źródło takich rad (jakby nie patrzeć nasze forum ) http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=955 (Tu uwaga - każdy producent pakietów ma swój standard wtyczek do balancerów i swoje balancery. Najlepiej zdecydować się na jedną firmę produkującą to i to - unikniemy problemów) do Armand & Tomek --> Jak widać nie tylko Bartek słyszał o podobnych radach a i rzeczywiście zamiast "sprostowania" jego wypowiedzi w sposób cywilizowany (a prędzej czy później zawsze do tego dochodzi) można poczytać nie mały bełkot :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 więc napisałem że w sumie nie usłyszałem a przeczytałem... rzuciłem to tutaj Tam gdzie to wyczytałes napisal to taki sam mądry jak ty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Pomocy!!!!Ponawiam pytanie jaki balanser mam kupić Jaki polecacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Jeżeli masz Pulsara, to pewnie zastanawiałeś się przed wydaniem tych paru zł :wink: Popatrz na to, poczytaj o możliwościach i sposobie działania prawdziwego balancera: http://perfecthobby.pl/index1.php?idtowar=261 ... Inne tego typu urządzenie: http://mixmodel.esco.pl/product_info.php?products_id=568 Ja mam coś takiego: http://www.wimarex.ichu.pl/product_info.php?products_id=420&manufacturers_id=13 - tańsze, a podobno działa tak samo (instrukcję mam w garażu, ale zaraz przyniosę). Edit: Instrukcja ma 5 stron, ale najważniejsze: ładowanie prądem do 7,5A max 5cel. Wyrównywanie przy ładowaniu i rozładowywaniu pakietu, funkcje zabezpieczenia przed przeładowaniem i rozładowaniem, wadą wg mnie jest dużo informacji podawanych za pomocą kilku błyskających w różnych sekwencjach diod - bez instrukcji nie ma szans na zapamietanie o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Hubercie nawet nie wiesz jak długo sie zastanawiałem nad zakupem Pulsara 2 To było móżdżenie, przemyślanie , szukanie po necie ,wiele rozmów z użytkownikami tej ładowarki co zajęło mi trochę czasu Ale teraz mam Ładoware która jeszcze ani razu mnie nie zawiodła i jest strasznie fajna A co do balancera to chyba podjąłem decyzje i wezmę tego Lipoly Equalizer firmy robbe z wimarexu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 9 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2007 Witam Właśnie analizuje do mojego projektu jakieś sensowne rozwiązanie balancera i muszę powiedzieć ze jak na razie nic ciekawego nie znalazłem . Wszystkie pracują podobnie tzn . po osiągnięciu progowego 4,2 V bocznikuja ogniwo zmniejszając prąd ładowania . Moim zdaniem trochę to bez sensu . Nie wiem jak pracuje lipo eqalizer bo nie mam możliwości zajrzenia do środka . Jeśli ktoś ma jakies informacje z sieci to proszę o wysłanie . Może jakieś opracowanie znajdzie sie na forum . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.