Lord Rzeźnik Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Witam kolegów modelarzy. Wczoraj zacząłem budowę pierwszego mojego dwupłata i na dodatek pierwszego całobalsiaka. Plany znalazłem pod spalinkę ,ale dzięki koledze Buszmeno zostały one przeskalowane do 85 cm rozpiętości. Następnie naniosłem ołówkiem kratownice boków kadłuba i stateczników (w oryginale z pełnej balsy). W 2 krótkie posiedzenia udało mi się zrobić tyle: Relację będę systematycznie uzupełniał i odpowiadał na zadawane pytania :wink:
Lord Rzeźnik Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2009 No i kolejne posiedzenie nad modelem. Tym razem pół godzinne. Sklejony bok kadłuba z balsy 8mm (lekkiej/średniej) (kliknij w celu uzyskania pełnego rozmiaru) Temat nie cieszy się zbytnią popularnością (przysłania go większy o 100 mm temat Sławka :wink: ), ale może znajdzie się choć jeden obserwator...
Gość slawekmod Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Spoko spoko , ja oglądam kilka razy dziennie z nadzieją na nowe fotki.
mammuth Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Ja po Katance mam ochote na Ultka - wiec wszelkie tematy gdzie sie przewija - czytam uwaznie
Lord Rzeźnik Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 23 Sierpnia 2009 To może kiedyś zrobimy zlot ultimate'ów ?
piotr Opublikowano 23 Sierpnia 2009 Opublikowano 23 Sierpnia 2009 To może kiedyś zrobimy zlot ultimate'ów ? hehe, jestem za
ppompka Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 HMMMMMM Tak sobie myślę czy 85cm rozpiętości model nie powinien sie znalść w dziale o Park Flayer'ach
japim Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Normalnie model spalinowy o tej rozpiętości napędzany byłby silnikiem 4cm3... Nie nazywałbym go park-flyerem...
Lord Rzeźnik Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 24 Sierpnia 2009 Nie mam zamiaru latać balsiakiem po parku . Szkoda mi go bedzie. Do parku mam ultrona.
Lord Rzeźnik Opublikowano 5 Września 2009 Autor Opublikowano 5 Września 2009 Żeby nie było, że nic nie robię: Mam już wycięte 20 żeberek(wstępnie oszlifowany bloczek). Skrzydła będę robić na modelarni, a kadłub w domu...
jakuban Opublikowano 6 Września 2009 Opublikowano 6 Września 2009 Nie wiem Ulf czy nie lepiej byłoby zrobić boki kadłuba z balsy 3mm i wzdłuż kadłuba nie pociągnąć podłużnic z listewek sosnowych 4x4 lub 5x3. Przy bokach z balsy 8mm i rozpiętości modelu 85cm możesz mieć ciężką konstrukcję a co za tym idzie spore obciążenie powierzchni nośnej. Dla przykładu wstawię zdjęcie z mojego madmana, na czerwono zaznaczyłem listwy sosnowe, biegną one po obu stronach kadłuba:
Lord Rzeźnik Opublikowano 6 Września 2009 Autor Opublikowano 6 Września 2009 No teraz to nie mam za bardzo jak tego zmieniać, ale to , co jest na zdjęciu waży 70 gramów więc nie jest najgorzej.
jakuban Opublikowano 6 Września 2009 Opublikowano 6 Września 2009 Nie chodzi tylko o wagę, ale również o wytrzymałość. Na tym etapie faktycznie już niewiele zrobisz. Wytrzymałości i sztywności konstrukcji nada dolna i górna kratownica z listew balsowych 6x6 - 8x8, polecam takie rozwiązanie.
Lord Rzeźnik Opublikowano 6 Września 2009 Autor Opublikowano 6 Września 2009 Kratownice oczywiście będą. Nie wiem tylko, czy górna będzie miała jakiś sens bo dojdzie jeszcze pokrycie góry kadłuba, które też nada sztywności.
jakuban Opublikowano 6 Września 2009 Opublikowano 6 Września 2009 Górne pokrycie kadłuba nie usztywni kadłuba, a na pewno nie tak jak kratownica. Jakimś rozwiązaniem byłoby poprowadzenie podłużnic sosnowych wzdłuż grzbietów wręg kadłuba. Niemniej kratownica będzie najlepsza.
Lord Rzeźnik Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2009 Witam. Ostatnio nie mam wiele czasu na zajmowanie się modelami...Ale robię wszystko, co w mojej mocy :wink: .Jako że zapisałem się do związku modelarzy jakiś miesiąc temu prace znów nabrały jakiegokolwiek tempa. Na zdjęciach górny płat w miejscu dolnego. Teraz widzę, ile to roboty trzeba, żeby powstał balsowy model od zera
Marek:D Opublikowano 5 Grudnia 2009 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Fajnie się zapowiada, ale moim zdaniem przy takim rozmiarze mogłeś zrobić mniej masywne. Z jakiej balsy jest przód kadłuba? Tak widzę wręgi już wklejone od środka pełne. Pomyślałeś wcześniej o popychaczach?
Lord Rzeźnik Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 8 Stycznia 2010 Spokojnie, serwa będą z tyłu ;] Żeby nie było, że Sławek pruje z robotą, a ja zupełnie nic nie robię
Lord Rzeźnik Opublikowano 22 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 22 Stycznia 2010 http://img39.imageshack.us/i/zdjcie0166h.jpg http://img690.imageshack.us/i/zdjcie0165.jpg http://img690.imageshack.us/i/zdjcie0164bi.jpg
Lord Rzeźnik Opublikowano 25 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2010 Tak wygląda oklejony górny płat (jeszcze nie naciągnięta folia)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.