Skocz do zawartości

Prośba o wskazanie właściwego modelu

chicken007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja ci mogę powiedzieć że jak zaczynałem zabawę z lataniem to też myślałem , że może od razu jakiś fajny model spalinowy kupię i będe latał bo co to jest wziąść aparaturę do ręki i poruszać drążkami. Ale jak zdecydowałem się sam zrobić rwd5 to okazało się że nie jest to taka bajka dla kogoś kto pierwszy raz się z tym spotkał, nawet symulator nie oddaje tego co jest w rzeczywistości. Zanim mój rwd się wzniósł to rozbiłem go chyba pięć razy naszczęście nie groźnie.

• Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Silnik odpalony i dotarty. Nawet nie było żadnych problemów. Mam jeszcze pytanie odnośnie ustawienia silnika, czy tu też mają być ustawione konty bo patrząc z góry na kadłub to ścianka do której jest przykręcone łoże, ewidentnie jest skręcona w prawo. Czy to już jest celowe ustawienie kątu czy jakaś niedoróbka.

Opublikowano

No polonisty to ze mnie na pewno nie będzie ale może chodziaż jakis modelaż, a kolega ertman_176 jak już popraiwa to w bankach mamy konta :D . Każdy może się machnąć przy pisaniu. Temat już chyba wyczerpałem i nie mam więcej pytań, niestety ciągle czekam na wiadomość ze sklepu odnośnie reklamacji i chyba jeszcze długo nim nie polatam.

Opublikowano

Panowie mam mały problem bo kupiłem sobie rozrusznik excel do 22cm ( zdecydowałem się na niego ze względu prawie uciętych trzech palców :D ) Rozrusznik nie uciągnie przy odpalaniu, jak go rozpędze i przyłożę do kołpaka to zakręci do dwóch obrotów i zatrzymuje się. Tłok staje w pozycji górnej i muszę ręcznie obrócić śmigłem żeby znów spróbować. Nie jest zalany. Jak odkręce świecę to kręci bez problemów choć czuć delikatne obciążenie tłoka w pozycji górnej. Pierwszy raz jak go odpalałem to udało mi sie dopiero za pomocą wiertarki.

Opublikowano

To jest zasilane z zasilacza bo odpalam to w garażu. Tylko tak się zastanawiam jaki powinien być prąd tego rozrusznika bo nigdzie nie jest podane, może on jest wymagający. Spróbuje z akumulatora samochodowego. A jak on powinien działać? powinno się go przyłożyć do kołpaka i dopiero włączyć czy najpierw rozpędzić i dopiero wtedy docisnąć do kołpaka?

Opublikowano

Po PIERWSZE - Akumulator - to bierze DUŻO prądu !

A po drugie - przekręcasz silnik w prawo do odczuwaklnego oporu, przykładasz rozrusznik do kołpaka i naciskasz przycisk.

Jak z rozpędu to:

- niszczysz gumę

- brudzisz / niszczysz kołpak

ale oczywiście nikt nie zabrania :P

Opublikowano

No ja robiłem z rozpędu bo inaczej nie chciał nawet drgnąć. Sprawdzę na samochodowym akumulatorze ile pobiera prądu przy rozruchu.

I już jest ok. Rozrusznik przy starcie pobiera prawie 10A, ja chwilowo zkorzystałem z akumulatora samochodowego i oczywiście silniczek odpalił.

Nie będe już chyba więcej truł. Dowiedziałem się co chciałem , szkoda tylko, że nadal nie mam modelu bo ze sklepu się nie odzywają. Dzięki wszystkim za rady i pozdrawiam.

Opublikowano

w mojej skrzyni startowej mam bezpiecznik i jak była 7A to się palił przy rozruszniku (do 15ccm) jak tylko poczuł opór. Teraz mam 10A i nie ma problemu :D czyli taki rozrusznik biesze ok 8-9A a twój bedzie brał 10-12A

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze tylko odnośnie załatwiania reklamacji przez modele.sklep.pl. Otrzymałem e-mail, w którym firma kurierska odmawia wypłaty odszkodowania bo przesyłka z zewnątrz nie była uszkodzona a sklep stwierdza że wysłał towar dobry i to przewoźnik jest winien. Reklamacja zostaje odrzucona. Cudownie :!: :twisted: właśnie stracili klienta, który w ciągu pół roku wydał u nich ponad dwa tys. zł. Ciekawe jak jest w innych sklepach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.