robintom Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Mam takie pytanko co do duraluminium. Płaskownik 250x15x4 potrzebuję z niego zrobić widelec do koła w kształcie U tylko łuk bardziej spłaszczony. Czy to jest możliwe i jak to zrobić? Zwykłe alu czy stal nie ma problemu zrobiłem do tego kopyto ale co z duralem? I jeszcze jak najlepiej ciąć taką płytę 4mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 nie bardzo rozumiem w czym problem ?? podaj chociaż wymiary elementu i trochę licho z przekrojem jak na widelec do roweru :[ i cenna uwaga przed gięciem Duralu podgrzej go trochę żeby nie pękał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Robię widelec do koła w podwoziu chowanym dla Fourniera. Nie mam żadnych do niego planów i robię tylko na podstawie kilku fotek. Może ktoś robił taki model i ma plany podwozia przedniego i tylniego ? A wygięcie ma wyglądać tak jak na zdjęciu z tej strony. http://aero-naut.net/index.php?id=146&L=1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 4mm czy aby nie za dużo?? Ciąć zwykłą piłką do metalu....smarując kropelką nafty co jakiś czas... A w jakim gatunku masz ten dural?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 4mm bo taki mam jak będzie za trudny w obróbce to będę jednak musiał zamówić cieńszy. A płyta jest od Graupnera. Może i za gruby ale kółko 120mm musi utrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 te 4 mm w takim razie powinno być ok, zawsze można ścienić... do wyginania duralu najlepszy jest stary sprawdzony sposób: smarujesz przedmiot mydlinami i grzejesz nad palnikiem, w momencie gdy resztki mydlin robią się czarne masz odpowiednią temperaturę do gięcia... tylko przy okazji się nie oparz i nie zrób sobie pożaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 I mam widelec. Troszkę się spociłem z wrażenia i od palnika. Robiłem najpierw próby w graciarni ale zaraz się ewakułowałem z niej bo było troszkę przy ciepło a przypomniałem sobie o automatycznej gaśnicy. Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 Czy ktoś z kolegów wie jak giąć dural ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Było wiele razy o duralu : http://pfmrc.eu/index.php?/topic/33752-plaskowik-duraluminiowy-na-podwozie/ Miłego gięcia, Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cybuch Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Dzieki za odpowiedz , ale nie problem w samym rozchartowaniu i gięcu . Myślałem , że dowiem się jak go ponownie zachartować. Teoretycznie po ok. 4 godzinach wraca do swoich poprzednich właściwości , ale teoretycznie . Rozchartowałem kiedyś kawałek dobrego duralu (blacha 2 mm ) mineło 5 lat lub więcej i skubany dalej jest miękki . Będę giął podwozie , pomyslałem zapytam , może procedury chartowania są różne w zależności od gatunku duralu. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.