robintom Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Mam takie pytanko co do duraluminium. Płaskownik 250x15x4 potrzebuję z niego zrobić widelec do koła w kształcie U tylko łuk bardziej spłaszczony. Czy to jest możliwe i jak to zrobić? Zwykłe alu czy stal nie ma problemu zrobiłem do tego kopyto ale co z duralem? I jeszcze jak najlepiej ciąć taką płytę 4mm.
motyl Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 nie bardzo rozumiem w czym problem ?? podaj chociaż wymiary elementu i trochę licho z przekrojem jak na widelec do roweru :[ i cenna uwaga przed gięciem Duralu podgrzej go trochę żeby nie pękał
robintom Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Robię widelec do koła w podwoziu chowanym dla Fourniera. Nie mam żadnych do niego planów i robię tylko na podstawie kilku fotek. Może ktoś robił taki model i ma plany podwozia przedniego i tylniego ? A wygięcie ma wyglądać tak jak na zdjęciu z tej strony. http://aero-naut.net/index.php?id=146&L=1
Gość Anonymous Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 4mm czy aby nie za dużo?? Ciąć zwykłą piłką do metalu....smarując kropelką nafty co jakiś czas... A w jakim gatunku masz ten dural??
robintom Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2009 4mm bo taki mam jak będzie za trudny w obróbce to będę jednak musiał zamówić cieńszy. A płyta jest od Graupnera. Może i za gruby ale kółko 120mm musi utrzymać.
Gość Anonymous Opublikowano 1 Września 2009 Opublikowano 1 Września 2009 te 4 mm w takim razie powinno być ok, zawsze można ścienić... do wyginania duralu najlepszy jest stary sprawdzony sposób: smarujesz przedmiot mydlinami i grzejesz nad palnikiem, w momencie gdy resztki mydlin robią się czarne masz odpowiednią temperaturę do gięcia... tylko przy okazji się nie oparz i nie zrób sobie pożaru
robintom Opublikowano 1 Września 2009 Autor Opublikowano 1 Września 2009 I mam widelec. Troszkę się spociłem z wrażenia i od palnika. Robiłem najpierw próby w graciarni ale zaraz się ewakułowałem z niej bo było troszkę przy ciepło a przypomniałem sobie o automatycznej gaśnicy. Dzieki za pomoc.
Cybuch Opublikowano 11 Lutego 2015 Opublikowano 11 Lutego 2015 Czy ktoś z kolegów wie jak giąć dural ?
Nielot Opublikowano 12 Lutego 2015 Opublikowano 12 Lutego 2015 Było wiele razy o duralu : http://pfmrc.eu/index.php?/topic/33752-plaskowik-duraluminiowy-na-podwozie/ Miłego gięcia, Pozdrawiam
Cybuch Opublikowano 12 Lutego 2015 Opublikowano 12 Lutego 2015 Dzieki za odpowiedz , ale nie problem w samym rozchartowaniu i gięcu . Myślałem , że dowiem się jak go ponownie zachartować. Teoretycznie po ok. 4 godzinach wraca do swoich poprzednich właściwości , ale teoretycznie . Rozchartowałem kiedyś kawałek dobrego duralu (blacha 2 mm ) mineło 5 lat lub więcej i skubany dalej jest miękki . Będę giął podwozie , pomyslałem zapytam , może procedury chartowania są różne w zależności od gatunku duralu. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.