michalpllc Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 witam mam mały problem kupiłem odbiornik corony rp4s1 4ch synteza odbiornik jest mały i lekki chcę go zastosować w modelu foxa multiplexa ale do rzeczy posiadam nadajnik hitec flash 5x z kwarcem 67k i 66podwójna przemiana załączam odbiornik czyli podpinam zasilanie i dioda mruga 2 x po czym trzymam przycisk scan na 2 s i puszczam za mruga szybko przez 1 s i się wyłącza dioda , odbiornik nie chce się połączyć z moim nadajnikiem z innym nadajnikiem próbowałem na lotnisku i wszystko działało dlaczego ???? czy coś trzeba ustawić w nadajniku miał ktoś już taki przypadek ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Prawdopodobnie masz problem z modulacją. Odbiornik - PPM, Flash chyba - PCM. Po prostu każdy mówi innym językiem i się nie rozumieją, mimo, że mówią wolno i powoli. :wink: Chyba będziesz musiał poszukać innego odbiornika, a w przyszłości poszukać nadajnika z możliwością zmiany modulacji. Dla pewności sprawdź u kogoś na innej aparturze sam odbiornik, bo może być wadliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpllc Opublikowano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 odbiornik jest 100% sprawny a gostek doświadczony na lotnisku powiedział ze mam dobrą modulację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Miałem podobne objawy z innym odbiornikiem corony - 8 kanałowym. ale u mnie było wszystko jasne - odbiornik zawilgocony. Po osuszeniu suszarką zaczął znowu działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam R. Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 ... hitec flash 5x z kwarcem 67k i 66podwójna przemiana ...coś się chyba źle napisało - kwarc na podwójną przemianę w nadajniku ? - ale może sie mylę toż człek sie uczy całe życie.Prawdopodobnie masz problem z modulacją. Odbiornik - PPM, Flash chyba - PCM ...O! tu też się czegoś nauczyłem. A ja przez rok latałem flash-em z odbiornikami PPM. Flash ma tyko PPM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpllc Opublikowano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 to w końcu do tej corony potrzeba PPM czy PCM ???? bo już sam nie wiem i jak zrobić żeby działało ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 PPM. Ja 2 Corony nawet nie wiem jak je ustawiłem żeby działały Naciskałem różne kombinacje i jakoś zawsze się łączyło za 1 razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Flash 5 X ma tylko PPM, Corona z tego co wiem ma PPM .Poza tym każda firma stosuje swój system PCM i gdyby Corona miała mieć taki system musiała by być dostępna z różnymi rodzajami PCM-u (JR, Futaba,Hitec,Sanwa,Multiplex) Podwójna i pojedyncza przemiana dotyczy tylko i wyłącznie odbiorników.W radiokomunikacji są stosowane układy premixerowe w nadajnikach ale nie dotyczy to nadajników modelarskich.Nie ma kwarców z podwójną czy pojedynczą przemianą do nadajników modelarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpllc Opublikowano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 to teraz takie małe podsumowanie corona powinna współpracować z tym nadajnikiem tak????/ co zrobić żeby zadziałała ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Jak już nic nie pomaga to przeczytać instrukcję :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Nie programowałem nigdy Corony bo nie mam ale zapewne trzeba włączyć nadajnik i uruchomić w odbiorniku skanowanie kanałów.To tak na chłopski rozum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpllc Opublikowano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 nonie no bez przesady było już mówione ze skanowałem ale nie łapie kanału dlatego ten temat założyłem żeby się dowiedzieć co i jak ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Nie czytałem całości ale może wsadziłeś kwarc innej firmy do nadajnika (od Futaby na 100% nie pasuje do Hitecka Flash 5-sprawdzałem).Jeżeli natomiast nadajnik współpracuje ze zwykłym odbiornikiem to Twoja Corona poległa.Czasem w odbiornikach jest przełącznik JR/Futaba.Chodzi o polaryzację sygnału ale skoro Twoja Corona nie widzi nadajnika to jedna z dwóch powyższych przyczyn. A tak na marginesie to zaczął byś pisać w polskim narzeczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 Nadajniki Hitec Flash5 z odbiornikami Corony z syntezą nie chcą pracować na niektórych kanałach. Na pewno nie działa na kanale 67, przetestowałem kilka i nie ma szans. Zmień kanał na wyższy, będzie działać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 mam 5 odbiorników corony w tym 4 z syntezą i między nimi rp4s1. i to jest a właściwie był jedyny jaki od nowości był uszkodzony. włączało się skanowanie, dioda szybko mrugała po czym gasła sugerując że wszystko zestrojone a niestety na nic nie reagował. wymieniłem go w ramach gwarancji i nowy stroi się bez problemów. sprawdź u kogoś na innym nadajniku jeśli stroi to pewnie będzie to co napisał leda_g skoro to sprawdził ale to trochę dziwne. ja mam k79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 U mnie bylo tak, Kupilem corone [podlaczylem Flascha i zalapala od pierwszego kopa. Potem dostalem inna Corone od kolegi z forum. Podlaczylem zamigalo i nic. zadnej lacznosci. odlozylem na polke. po tygodniu sprobowalem, zalapala i chodzi do dzis. z tymi kanalami to moze cos byc, kiedys z Pelikanem nie chciala chodzic na 65 kanale, teraz mam 78. baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpllc Opublikowano 1 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 co do wypowiedzi wcześniejszej CYTAT: sprawdź u kogoś na innym nadajniku >>>>> slawko_k w moim 1 poście jest napisane iż na innym nadajniku działa proszę czytajcie dokładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 1 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2009 dziś obie moje Korony zestroiły na kanale 80 a potem na moim "koronnym" 290 i zadnych problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalpllc Opublikowano 2 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2009 czyli kupno kwarca odległy kanał rozwiążę problem ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzisiek Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 A ja mam już 4 Corony i wszystkie pracują bez problemu z Cockpit SX. Ale przy okazji mam inne pytanie. Jak pisałem mam Cockpit SX (synteza), wszystkie odbiorniki pracują na pojedynczej przemianie.... a gdybym zastosował odbiornik (też Corona) z podwójną przemianą (zależy mi na większej ilości kanałów) :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.