dukeroger Opublikowano 17 Października 2009 Opublikowano 17 Października 2009 Witam Koncze model elektrycznej katany i na etapie uruchamiania osprzetu spotkalem sie z pewnym problemem dotyczacym dzialania serw. Lotki w moim modelu sa obslugiwane przez 2 Hitec HS82 MG i prawa lotka nie wychyla sie w ten sam sposob co lewa. Serwa mam zorientowane w ta sama strone ale ramie na lewym skrzydle patrzy w lewo a na prawym w prawo. Ogolenie efekt jest taki prawa lotka uzyskuje pewna wartosc a potem mimo ruchu drazka nie przesuwa sie (nie wynika to z ograniczenia fizycznego ksztaltu lotki), w tym samym czasie lotka lewa zachowuje sie poprawnie. Uzywam Opitica6 i bawiac sie z polozeniem srodka oraz polozeniami krancowymi daje rade w miare efekt opanowac ale mam 100% korekty ustawienia a na samym koncu ruchu i tak martwa strefe. W moim nadajniku jest sterowanie lotkami jako klapami i mam ten mikser wlaczony. Czy powodem moze byc wykonywanie ustawien przy skrajnym ustawieniu dzwigni klap? (max w dol) Znaczy czy powinno sie regulacje robic w pozycji srodkowej? (ustawienie jest plynne). Czy moze problem jest po stronie serwa? Jak to sprawdzic?
Leszek_K Opublikowano 17 Października 2009 Opublikowano 17 Października 2009 Zamien serwa miejscami - od strony odbiornika bo wymontowywac nie warto. Jezeli to samo serwo bedzie mialo ograniczony skok - sprawa oczywista - wymienic serwo.
dukeroger Opublikowano 17 Października 2009 Autor Opublikowano 17 Października 2009 po przelaczeniu serw problem jest z lewym czyli cos z ustawieniami albo cos zwalone z kanalem w odbiorniku, sprobuje zrobic nowy set ustawien z resetem lub ewentulanie wylaczyc mikser klap. W jakim polozeniu powinna byc manetka klap do ustawiania? na srodku?
Marcin Opublikowano 17 Października 2009 Opublikowano 17 Października 2009 Klapy w pozycji na zero, czyli jednej z krańcowych. Nie pamiętam, może optic ma opcję różnicowych wychyleń lotek i ona coś miesza?
dukeroger Opublikowano 18 Października 2009 Autor Opublikowano 18 Października 2009 klapy w pozycji srodkowej i nowy zestaw ustawien poprzedzony resetem daly efekt - wszystko jest jak byc powinno -UFFFFFF
Krecik13 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Witam może tutaj się podepne Mam pytannie odnośnie tego serwa (hs82 mg) http://www.nastik.pl/hitec-hs82mg-p-1932.html Czy te serwa są odpowiednie do wykorzystania w modelu szybowca F3J (sterowanie układem V), może wykożystać silniejsze? Waga szybowca ok 2300-2500 (dokładnie nie wiem) Rozpietość: 3200mm model zielono - biały (z żółto-czerwonym ogonkiem ) http://img526.imageshack.us/img526/721/20090809491.jpg
papuga Opublikowano 7 Stycznia 2010 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Witam W jotkach do napędu statecznika poziomego lub układu V używamy raczej hs 85mg lub wersji cyfrowej hs 5085. Do spokojnego latania powinno hs 82 wystarczyć siły. Ważną rzeczą jest aby serwa b.dobrze trzymały neutrum. To samo dotyczy serw w klapach. Oczywiście można wsadzić do modelu produkty innych firm o podobnych parametrach. pozdrawiam
Krecik13 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Opublikowano 7 Stycznia 2010 W klapach i lotkach mam 125 mg, więc się nie obawiam. Czy serwo hs 82 mg będzie trzymało w neutrum to nie wiem, obawiam się startów z wyciągarki elektrycznej, kiedy na serwo działa duża siła.
Janusz P. Opublikowano 8 Stycznia 2010 Opublikowano 8 Stycznia 2010 A może zamontuj takie serwa http://www.nastik.pl/gws-micro2bbmg-p-337.html jeżeli obawiasz się że HS82MG mogą nie dać rady, to te GWS poradzą sobie na pewno. Używam trzech takich serw i są na prawdę mocne.
Jacek Walenciak Opublikowano 8 Stycznia 2010 Opublikowano 8 Stycznia 2010 Proponuję użyć HS 225 MG, które mają 4 kg uciągu, Zastosowałem je w motoszybowcu Erwin (rozp. 2100 mm) do usterzenia motylkowego. Sprawdzają się znakomicie, przy ostrzejszym lataniu i przy silniejszym wietrze. pozdrawiam, Jacek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.