dukeroger Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Witam Koncze model elektrycznej katany i na etapie uruchamiania osprzetu spotkalem sie z pewnym problemem dotyczacym dzialania serw. Lotki w moim modelu sa obslugiwane przez 2 Hitec HS82 MG i prawa lotka nie wychyla sie w ten sam sposob co lewa. Serwa mam zorientowane w ta sama strone ale ramie na lewym skrzydle patrzy w lewo a na prawym w prawo. Ogolenie efekt jest taki prawa lotka uzyskuje pewna wartosc a potem mimo ruchu drazka nie przesuwa sie (nie wynika to z ograniczenia fizycznego ksztaltu lotki), w tym samym czasie lotka lewa zachowuje sie poprawnie. Uzywam Opitica6 i bawiac sie z polozeniem srodka oraz polozeniami krancowymi daje rade w miare efekt opanowac ale mam 100% korekty ustawienia a na samym koncu ruchu i tak martwa strefe. W moim nadajniku jest sterowanie lotkami jako klapami i mam ten mikser wlaczony. Czy powodem moze byc wykonywanie ustawien przy skrajnym ustawieniu dzwigni klap? (max w dol) Znaczy czy powinno sie regulacje robic w pozycji srodkowej? (ustawienie jest plynne). Czy moze problem jest po stronie serwa? Jak to sprawdzic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Zamien serwa miejscami - od strony odbiornika bo wymontowywac nie warto. Jezeli to samo serwo bedzie mialo ograniczony skok - sprawa oczywista - wymienic serwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 17 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 po przelaczeniu serw problem jest z lewym czyli cos z ustawieniami albo cos zwalone z kanalem w odbiorniku, sprobuje zrobic nowy set ustawien z resetem lub ewentulanie wylaczyc mikser klap. W jakim polozeniu powinna byc manetka klap do ustawiania? na srodku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 Klapy w pozycji na zero, czyli jednej z krańcowych. Nie pamiętam, może optic ma opcję różnicowych wychyleń lotek i ona coś miesza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 18 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 klapy w pozycji srodkowej i nowy zestaw ustawien poprzedzony resetem daly efekt - wszystko jest jak byc powinno -UFFFFFF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krecik13 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Witam może tutaj się podepne Mam pytannie odnośnie tego serwa (hs82 mg) http://www.nastik.pl/hitec-hs82mg-p-1932.html Czy te serwa są odpowiednie do wykorzystania w modelu szybowca F3J (sterowanie układem V), może wykożystać silniejsze? Waga szybowca ok 2300-2500 (dokładnie nie wiem) Rozpietość: 3200mm model zielono - biały (z żółto-czerwonym ogonkiem ) http://img526.imageshack.us/img526/721/20090809491.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papuga Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Witam W jotkach do napędu statecznika poziomego lub układu V używamy raczej hs 85mg lub wersji cyfrowej hs 5085. Do spokojnego latania powinno hs 82 wystarczyć siły. Ważną rzeczą jest aby serwa b.dobrze trzymały neutrum. To samo dotyczy serw w klapach. Oczywiście można wsadzić do modelu produkty innych firm o podobnych parametrach. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krecik13 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 W klapach i lotkach mam 125 mg, więc się nie obawiam. Czy serwo hs 82 mg będzie trzymało w neutrum to nie wiem, obawiam się startów z wyciągarki elektrycznej, kiedy na serwo działa duża siła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusz P. Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 A może zamontuj takie serwa http://www.nastik.pl/gws-micro2bbmg-p-337.html jeżeli obawiasz się że HS82MG mogą nie dać rady, to te GWS poradzą sobie na pewno. Używam trzech takich serw i są na prawdę mocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Proponuję użyć HS 225 MG, które mają 4 kg uciągu, Zastosowałem je w motoszybowcu Erwin (rozp. 2100 mm) do usterzenia motylkowego. Sprawdzają się znakomicie, przy ostrzejszym lataniu i przy silniejszym wietrze. pozdrawiam, Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.