Skocz do zawartości

Lazy Bee - depron

Linux

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zmniejsz skłon i przenieś środek ciężkośc między25%-30 cięciwy.Przesadziłeś z tym skłonem ewidentnie oraz całkowicie przednim środkiem ciężkości.

Opublikowano

;) obejrzyj jeszce raz film i sam zobaczysz:

"ściągnąłeś" model na ziemię przy użyciu silnika ;)

w momencie jak dałeś gazu -model od razu zanurkował

w większosci modeli skłon ma byc wprzedziale 0-3%, u Ceibei jest znacznei więcej ;)

- miało poprawić stateczność modelu a u ciebie wyszło sterowanie "zmiennym wektrem ciągu" ;)

na towim meijscu dalbym skłon na "zero" -a jesli okaże się że model zadziera przy dodaniu gazu - wówczas włożyłbym podkladki pod silnik żeby uzyskać te dwa stopnie w dół

powodzenia przy oblocie po reaktywacji ;)

Opublikowano

Ten skłon naprawde za duży max.3* w dól i 1,5* w prawo reszte później dopracujesz małe wychylenia i w góre

Opublikowano

Tylko, że w bok był ok 2*, a samolot poleciał w dół i w lewo ? Jak na moje oko to najmniej 5* w prawo powinno być ?

Opublikowano

Kuba a słyszałes o momencie obrotowym? :) i oporach wirującego śmigła?

w którą stronę kręci się śmigło?

patrząc od tyłu - zgodnie z ruchem wskazówke zegara

(hmmm... teraz większosc zegarków ma cyfrowe wyświetlacze

- ale może znajdziesz jakis staroć ;)

model "wywalił się" w strone odwrotną ...

upraszczając na maksa:

jeśli śmigło "grzęźnie" w powietrzu - przy takim nadmiarze mocy silnika,

modelem przechyla w przeciwną stonę ;)

mega uproszczenie - ale dość chyba obrazowe ;)

Opublikowano

Upraszczając jeszcze bardziej, wykłon miałem w dobrą stronę jednak był on za duży ?

Jak miałem 2* w prawo, powinienem dać ok 1* ? Tak czy namieszałem ? :|

Opublikowano

patrzac z góry na model - oś śmigła ma być odchylona w prawo

i te dwa stopnie sa ok

natomiast przesadziłeś ze skłonem ;)

daj na początek nawet na "0"

masz regulację na śruby to będziesz mógł poprawić to w polu ;)

druga sprawa: nie wiem jakiej mocy masz silnik i jakie śmigło

spróbuj oblatać go na "pół gazu"

jak już się wzniesie trochę i ustabilizuje

popracuj troche gazem(ale z czuciem)

jeśli przy dodawaniu model będzie Ci zadzierał - zwiększ troche skłon silnika w dół

- dodaj gwałtownie gazu

jeśli przy dodaniu gazu model będzie Ci sie "wywalał" przez lewe skrzydło

to znaczy że masz za dużo mocy :)

-zmniejsz średnicę śmigła -powinno pomoc ;)

powodzenia!;)

Opublikowano

Czyli, te loty na lewe skrzydło to wina mocy silnika ? Przy oblocie dałem ok 3/4 gazu.

Śmigła mam jeszcze 8x4.3 GWS, 8x4 (już nie SF) GWS i 7x3.5 (nie SF) GWS << na tym śmigle (7x3.5) oblatywałem Funtanę Mini, wagowo prawie to samo i ledwo co beczkę i pętle robiła, więc tutaj powinno być ok. (czy może dać inne, jakie).

W modelu siedzi http://www.model-fan.com.pl/index.php?p3261,wa22-08-14

Co do regulacji wychyleń silnika na polu to będzie kłopot, mocuję go na wkręty, bo śrubek mi brakło, a do sklepu nie mam kiedy jechać, więc dam ok 1* w dół, jak będzie zadzierać to poprawię po powrocie do domu.

Polepszę jeszcze w samolocie mocowanie skrzydła, od spodu przykleję 2 listewki z balsy, aby skrzydło się nie przesuwało na boki, to mocowanie na 3 za dobre nie jest...

Dziękuję bardzo za pomoc, teraz tylko muszę czas na odbudowę znaleźć i wyczekać pogodę na oblot 2.

Opublikowano

przy kv1400 smigielko 7x3,5 powinno byc ok - zobaczysz w praniu ;)

skłon daj 2stopnie - tak ma chyba większosc modeli

pomysł z podłużnymi listewkami nei jest zbyt szcześliwy - jak zachaczysz skrzydłem o ziemie moze pokiereszowac Ci kadłub -albo i same skrzydełka ;)

ja bym wstawił klasyczny poprzeczny kołek w kadłub

spokojnie go wstwisz: dziurka fi 5mm a od środka "podkladki" zesklejki 1mm zeby lepiej przeniosło obciazenie na depron kadłuba

Opublikowano

Co do regulacji wychyleń silnika na polu to będzie kłopot, mocuję go na wkręty, bo śrubek mi brakło, a do sklepu nie mam kiedy jechać, więc dam ok 1* w dół, jak będzie zadzierać to poprawię po powrocie do domu.

Czesc,

Jakby model mial poleciec, to by polecial ze sklonem 2° w gore i 1,5° w lewo. To jest moze istotne ale nie az tak, w tym przypadku, wazne.

Nie widac tego dobrze, ale wydaje sie jakby kat zaklinowania statecznika byl za duzy. Dodatkowo popsules "wlasnosci aerodynamiczne :) " profilu tym plaskim obrysem. Moze tu jest pies pogrzebany.

Moje wnioski:

-zmodyfikowac wyklony do niezbednego minimum

-wywazenie (krotkie ramie statecznika)

- kat zaklinowania

Opublikowano

Witam.

Wczoraj trochę pogrzebałem i naprawiłem model, dziś dokleję jeszcze podwozie i jutro przed południem w górę. Jeśli model nie poleci to faktycznie będzie to wina kąta zaklinowania.

Obecnie patrząc od ogona wykłon w prawo o jakiś 2* ("na oko"). I co do skłonu to taki jak na foto, (względem statecznika ok. 2* w dół) :

Dołączona grafika

Jutro wielki dzień, ale ma wyjątkowo sceptyczne podejście co do "latania" :?

Śmigło zostawiam takie jak jest, ale dam gaz na 80%.

Opublikowano

No ja tam jestem zdania, że poleci... Tyle, że ja bym go najpierw puścił na około 50% mocy - przy takich modelach nadmiar mocy wcale nie jest taki fajny - mówię z doświadczenia :wink: A jak to będzie za mało, to po prostu go posadzisz i spróbujesz już na 60% itd :P bo to, że szybować potrafi już na filmie widzieliśmy.

Opublikowano

Witam, po oblocie nr. 2.

Model poleciał :D całe 7 sek.... najpierw kilka rzutów na wyłączonym silniku, ładnie szybował. No to 1/2 gazu i wyrzut, model zaczęło delikatnie przeważać na lewo, no to delikatnie go skierowałem na prawo, leciał kawałeczek i gdy chciałem zawrócić w prawo model poleciał na lewe skrzydło i pętlą uderzył w ziemię. Coś jest nie tak, modelu nie da się sterować....

Odpuszczam go póki co.... odbuduję wręgi i dziób i powieszę pod sufitem jako ozdobę...

Szkoda mi wyposażenia na więcej prób lotów tym ustrojstwem, niechałbym stracić np. silnika.

Co ciekawe silnik wbił się delikatnie w ziemię, a śmigło znowu całe ( mocowanie na sztywno).

Obecny stan :

Dołączona grafika

Opublikowano

Co ciekawe silnik wbił się delikatnie w ziemię, a śmigło znowu całe ( mocowanie na sztywno).

To sprawdź czy oś prosta :P :P :P

A co do modelu, to nie mam pomysłu, co poszło nie tak... Za duże wychylenia ?? (w sensie za mocno skręciłeś w to prawo)

Opublikowano

Zmień mocowanie skrzydła na dwie gumki bo skrzydło się buja na boki i przez to nie można nim sterować. Po tym malutkim zabiegu powinno być ok. Ew. możesz zastosować mocniejszą gumkę

Opublikowano

Hmmm, ciężko mi określić wagę.

Wyposażenie waży ok. 270g + 30g ołowiu na ogonie co daje nam 300g + masa modelu.

Model waży ~200g (nie mam wagi) Więc sądzę, że ok 500g razem wszytko ma.

Opublikowano

500g razem wszytko ma.

500gram przy tej wielkości :o

To już znasz powód... Widziałem model combata który ważył 800gram (przesada) po prostej leciał ale jak już się dotknęło stery to zrywał strugi i "korkiem" spadał na glebę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.