Skocz do zawartości

Prąd silnika?

robloz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś wie jaki prąd pobiera silnik BM 2808-12? Zamontowałm go FW190. Tego silnika nie ma już w sprzedaży, ale chyba było coś koło 18A.

Opublikowano

Może ktoś wie jaki prąd pobiera silnik BM 2808-12? Zamontowałm go FW190. Tego silnika nie ma już w sprzedaży, ale chyba było coś koło 18A.

Pewnie coś w granicach 2A - pytasz ile pobiera sam silnik :D

Prąd pobierany przez silnik zależny jest od jego obciążenia czyli w tym przypadku śmigła. Jeżeli pamiętasz zakres zalecanych śmigieł to nic nie stoi na przeszkodzie aby zmierzyć prąd z zalecanym śmigłem przy danym zasilaniu i będzie to wynik dużo dokładniejszy niż wartość maksymalna podawana przez producenta.

Szukałem silnika z takim oznaczeniem lecz nie mogłem znaleźć. Jeśli natomiast nie pamiętasz zakresu zalecanych śmigieł a gdzieś się dowiesz ile wynosi wartość maksymalna prądu dla tego silnika można dobrać śmigła metodą pomiaru.

Jakie jeszcze dane pamiętasz tego silnika?

Opublikowano

Chodzi mi o dobór regulatora.

Wiadomo że regulator może mieć jedynie za małą wydajność prądową :) (zakładając identyczne inne parametry). Różnice w cenie i wadze są bardzo niewielkie i czasem nie warto kupować tych mniejszych regulatorów.

Spokojnie celowałbym w regulator 25A nie przejmując się tym że i 18A by wystarczył.

Nadwyżka nie zaszkodzi (ponadto mówi się że parametry podawane przez tańszych producentów bywają nie co zawyżone) a nóż-widelec uszkodzeniu ulegnie silnik a potrzeba będzie coś mocniejszego?

Rozumiem że jak dotąd moje odpowiedzi nie są adekwatne do pytania jakie zadałeś :) Próbuję jedynie nakreślić jak postąpić w sytuacji kiedy jedynie posiada się się tak szczątkowe informacje.

Oczywiście najlepszym sposobem jest pomiar pobieranego prądu przez silnik+śmigło o ile jest w posiadaniu regulator i pakiet który wiemy że spokojnie zniesie przewidywany prąd. Ponadto podczas pomiaru mamy zawsze szansę zakończyć pomiar w przypadku kiedy wartość zaczyna się zbliżać do maksymalnych wartości z któryś elementów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.