Leszek_K Opublikowano 30 Października 2009 Opublikowano 30 Października 2009 To i ja swoje zdanie tu rzuce. A czemu nie Multiplexa MC3030, z ebay.de, jest ich tam kilka na sprzedaz. Do tego - ASSAN, na teraz. Odbiorniki tanie jak barszcz, a jezeli zajdzie potrzeba czegos super - mozna M-Link lub Jeti Duplex dokupic. Jeden nadajnik do wszystkiego. A na dokladke - Multiplex jest niezniszczalny - poza innymi zaletami znanymi wsrod uzytkownikow tegoz.
Slawek_9000 Opublikowano 30 Października 2009 Opublikowano 30 Października 2009 mozesz jeszcze nabyć Spektrum DX7, a jak się okaże że mało kanałów pozbyć się go i zainwestować w nadajnik JR9, za to odbiorniki są takie same i w sumie spory wybór odbiorników, od tanich parkflyerowych po całkiem wypaśne
sebarc Opublikowano 30 Października 2009 Opublikowano 30 Października 2009 Futaba T10CG.. system Fasst jest nie do pokonania! ostatnio nabyłem ten nadajnik, katowałem go ostro jeżeli chodzi o zasięg i jestem bardzo miło zaskoczony, przez przeszkody typu góra, drzewa, domy zasieg był 700m, w lini otwartej 1000m jeżeli nadajnik i odbiornik jest na ziemi, w powietrzu nie testowałem, ale te 3,5km to jest pewne i wydaje mi się ze żaden assan czy spectrum nie będzie taki dobry.. ew. JR DSX9 to również bardzo dobre radio.
Ada- Opublikowano 30 Października 2009 Opublikowano 30 Października 2009 Dodam od siebie że latam na JR 9X i module 2.4 Assana. Żadnych zakłóceń, drżenia serw czy braków kontroli nad modelem nie ma. Polecam komplecik I odbiorniki po 25$ :mrgreen:
adam712 Opublikowano 31 Października 2009 Opublikowano 31 Października 2009 MiQ27 adam712, a gdzie ta Aurora jest do kupienia i w którym sklepie te tanie odbiorniki ?Zakładam że nie podpuszczasz mnie i piszemy w zasadzie o zagranicznych sklepach internetowych.Aurora (podobnie jak 8 Futaby) jest na tyle nowym radiem że mało który sklep ma je ciągle na stanie.A co do odbiorników napisałem "stosunkowo tanie firmowe odbiorniki". Sam od dłuższego czasu używam mx-16 (obecnie z modułem Assana) i jest to świetne radio.Jedyne co mnie skłania do zmiany nadajnika to telemetria i wymienny moduł.
MiQ27 Opublikowano 31 Października 2009 Opublikowano 31 Października 2009 adam712, nie podpuszczam, w zagranicznych jest tak samo słabo dostępna jak w polskich.
buwi777 Opublikowano 31 Października 2009 Opublikowano 31 Października 2009 Dokładnie 6 dni temu widziałem ją - Aurorę - w sklepie "reichard" w Brnie - www.reichard.cz
krzysztof21 Opublikowano 1 Listopada 2009 Opublikowano 1 Listopada 2009 Witaj sam mam pierwszy sezon FPV za sobą i jedno ci powiem - :wink: kanałów do FPV to zawsze o jeden za mało - 6 kanałów to zaraz bedziesz zamiast steru kierunku cos podłączał (a ster kierunku na sztywno) . Lotki na 2 kanały jest wygodniej niz na jeden kanał - sprawa klapolotek i różnicowego wychylenia . Nadajnik sobie wypatrz z wymiennym modułem (i odbiorniki to lepiej niech będą jednak tańsze - na początku to łatwo "pozbyć" się modelu z zawartością albo go skasować) . Ja latam teraz na 35 mHz bo w połączeniu z zewnętrzną anteną w nadajniku i wskazaniami RSSI na obrazie mniej stresu dokąd można sie posunąć (w produkcji link wskazań RSSI pomiędzy odbiornikiem 2,4 gHz a OSD umożliwi mi takie latanie na 2,4 gHz ) . Tak na razie do FPV to jednak górą raczej 35 mHz - albo zamiast modułu wpiąć System UHF Thomasa Sherrera i masz zasięg RC nawet z piwnicy ;D . Żeby nie było ,że wypowiadam się .... to na 2,4 gHz również latam i podoba mi się brak pałętającej sie anteny itd ale zupełny brak oznak zbliżającej sie utraty łączności dyskwalifikuję ten system według mnie do FPV (dopuki nie dorobię wskazań RSSI ) chyba ,że bedziesz latał tylko "wkoło nogi" ale zapewniam ,że nagle 800 m które było poza zasięgiem standardowo , w FPV będzie do łykniecia na dzieńdobry :wink: Krzysiek
Air Opublikowano 16 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 16 Grudnia 2009 W ostatnim RC Przeglądzie Modelarskim jest test tej Aurory 9 - na razie tylko przekartkowałem na szybko, ale wydaje mi się, że to faktycznie ciekawy, nowoczesny nadajnik - i troszkę tańszy od 7-kanałowej Futaby... Cena też niezła - ~1500zł... Jak z cenami odbiorników do niego? Wymienny moduł - faktycznie zaleta... interesował by mnie głównie ze względu na to, że sporo 'miniaturowych' modeli ma dedykowany odbiornik (np. modele e-Flite - zgodne z DSM2) - a korci mnie, żeby i latania w pomieszczeniach spróbować...
Swift Opublikowano 16 Grudnia 2009 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Jak z cenami odbiorników do niego?W Art Hobby różnica w cenie między zestawem z odb. 7k a odb. 9k to 150 PLN, ale to mało mówi. W kraju brak chyba cen na same odbiorniki. W USA odbiorniki Optima kosztują: 7k 70 USD, 9k 100 USD.PP
bojler Opublikowano 16 Grudnia 2009 Opublikowano 16 Grudnia 2009 AURORĘ można jeszcze kupić tutaj http://www.modelarz.vel.pl/index.php?36,hitec-aurora-9-2-4ghz-mode-1-lub-2. http://www.allegro.pl/item846250311_hitec_aurora_9_mode_1_2_4ghz_nowosc.html Ja swoją kupiłem w Ol-Pen Model i teraz w zimowe wieczory uczę się jej obsługi. Co jest warta pokaże podczas sezonu latania. Jak na razie sprawdzony zasięg na ziemi to 1000 m i żadnych problemów.
Boguslaw Opublikowano 17 Grudnia 2009 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witaj ja teraz zmieniłem Spektrum DX6i na taką oto kombinację: JR PCM 10X Air + moduł spektrum 9 kan. mozna też dokupić moduł 35MHz a wtedy świat stanie otworem odbiorniki te same co Spektrum, a jak sprzedam spektruma to cały manewr kosztował mnie będzie 400 setki! jak za darmo!. Radio to sprzed kilku lat co prawda, ale było przez długi czas najwyższym modelem JR - dlatego się zdecydowałem. Solidna metalowa obudowa, drążki na łożyskach i takie inne pierdoły... Radio jest NIE DO ZABICIA! jedyny mankament to bindowanie odbiornika przy zmianie modelu, ale to drobny szczegół...
Air Opublikowano 31 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zdecydowałem się już w zasadzie na Aurorę 9. Za te pieniądze nie dostanę nic bardziej napakowanego funkcjami, a i ergonomia tego nadajnika najbardziej do mnie przemawia. W styczniu/lutym zamawiam...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.