bubi120 Opublikowano 13 Listopada 2009 Opublikowano 13 Listopada 2009 Co do Allegro - zadecyduj sam - kupowałem o tego gościa z Allegro silnik - nie było żadnych problemów. Niestety my nie jesteśmy w twojej kieszeni i nie powiemy ci na co się zdecydować. Pozdrawiam
ValdeK Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Opublikowano 13 Listopada 2009 No ok ale jeśli odbiornik ma synteze a ja w nad. kanał 72 to skąd odbiornik będzie wiedział że to ja nadaje do niego a nie ktoś inny? Na czym wogóle polega ta synteza ? Nie wiem jak zapytać kurcze, jak mam kwarcowy odbiornik i mam taki sam kwarc jak w nadajniku to odbiornik wie że to mój nadajnik wysyła mu sygnał na danym kanale i nikt mi teoretycznie nie może "wejść" na mój kanał. A teraz jak mam odbiornik z syntezą i nadajnik z kwarcem o kanale 72 i jest drugi modelarz który "pracuje" na kanale 69 to skąd mój odbiornik wie że to właśnie odemnie ma ściagać sygnał a nie z innego kanału? Ale namotałem, sorry edit: właśnie przypomniałem sobie że przed lotem odbiornik i nadajnik się tak jakby zestraja ze sobą i wtedy odbiornik wie co robić, tak?
pmaciej Opublikowano 13 Listopada 2009 Opublikowano 13 Listopada 2009 "Synteza" to, mówiąc najogólniej, możliwość ustawienia na odbiorniku (nadajniku) dowolnie wybranego kanału; gdy nie ma "syntezy" a jest kwarc to kanał jest tylko i wyłącznie ten, od którego jest kwarc. Przykład: masz dwa modele, w każdym odbiornik z kwarcem na inny kanał, np. 69 i 72. Używając nadajnika z modułem syntezy możesz ustawić np. kanał 69 i latać modelem nr 1, potem po prostu przełączasz na kanał 72 i latasz drugim. Inny przykład: masz zarówno nadajnik i odbiornik z modułami syntezy. Przybywasz na lotnisko, są inni piloci, pytasz zatem który kanał wolny, ustwawiasz na nadajniku i odbiorniku ten kanał i latasz. Nie musisz czekać aż zwolni się kanał dla którego masz kwarce. Zapamiętaj też: NIGDY nie mogą pracować obok siebie dwa nadajniki na tym samym kanale. Odbiornik nie wie kto nadaje, słucha tego kto "głośniejszy". To tak jak ze zwykłym radiem: gdyby nadawały dwa nadajniki w jednym mieście na tej samej częstotliwości (kanale) to w radioodbiorniku usłyszysz tego kto silniejszy. Jeżeli włączysz nadajnik na kanale który jest aktualnie zajęty przez innego pilota to jest duże prawdopodobieństwo że ów pilot przynajmniej się spoci z wrażenia; w sytuacji najgorszej model zwali się na ziemię. Jeżeli masz jakieś wątpiwości lub pytania: śmiało pytaj. Kto pyta wstydzi się tylko raz :wink: .
ValdeK Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Opublikowano 13 Listopada 2009 Super!!! Dzięki wielkie Panie Piotrze.
karlem Opublikowano 13 Listopada 2009 Opublikowano 13 Listopada 2009 ...Kto pyta wstydzi się tylko raz... A g..., to znaczy pozwolę sobie być odmiennego zdania: Nie wstyd spytać, jeśli się nie wie; wstyd nie spytać i rozpirzyć model :evil:
darek_op Opublikowano 13 Listopada 2009 Opublikowano 13 Listopada 2009 Ja około pół roku szukałem czegoś konkretnego na allegro i w końcu trafiłem TAKĄ aparaturę . Myślę,że cena była OK a sprzęt jest w idealnym stanie. Czasami warto poczekać i poszukać.
pmaciej Opublikowano 13 Listopada 2009 Opublikowano 13 Listopada 2009 ...Kto pyta wstydzi się tylko raz... A g..., to znaczy pozwolę sobie być odmiennego zdania: Nie wstyd spytać, jeśli się nie wie; wstyd nie spytać i rozpirzyć model :evil: A dokładnie to samo miałem na myśli - zatem jesteśmy tego samego zdania.
TooM Opublikowano 14 Listopada 2009 Opublikowano 14 Listopada 2009 Jeśli masz małe fundusze, możesz kupić Optica z modułem spectra .To był mój poprzedni nadajnik i trochę żałuję że go sprzedałem.Jego wadą było rozjeżdżanie sie kanałow 62-66 ale że miał syntezę, to nie musiałem ich używac .Zaletą jest wyjmowany moduł więc można bez problemu wkładać i wyjmować moduł 2,4GHz.Skusiłem się na MX 16 bo ma pasmo B ,rzadko spotykane na lotniskach ale wtedy nie było jeszcze techniki 2,4 GHz. Ludzie żle piszą o Opticu ale chyba go nie mieli.Jak na swoją cenę ma niezłe plastiki i porządne mechanizmy.Wadą jest słaba rączka ale w prestiżowej Futabie machanizm drążków jest np. dużo gorszy pod względem wykonania plastików/Wiem co piszę bo to mój zawód/. Często na forum koledzy piszą, kup aparaturę najlepszą na jaką cię stać i jest to prawda ,ale nie możesz w nieskończoność podbijać swoich możliwości . Patrik Svida wygrał Mistrzostwa Europy Aircombat WWII we Wrocławiu na Flashu 5 a Marek Dawidowicz Mistrz Świata w WWI lata na MX 12 lub Futabie 6 /2,4/.Wierz mi te modele lataja do 200 km/h i sprzęt musi być niezawodny . Co do MX 12 to mój Graupner współpracuje bez problemów z odbiornikami Hitec,Jeti ,Graupner a kwarce używam Jetiego zarówno do odbiorników na pojedynczą jak i podwójną przemianę. Bedziesz się długo zastanawiał a nie latał ,zostaną ci tylko marzenia. Syn( Mistrz Polski WWI 2009) dostał Futabę TC 10 i twierdzi ,że gdyby nie to że zaczął latać dużym helikem to nie byłaby mu taka potrzebna.Nie lata makietami i nie ma jak wykorzystać posiadanych funkcji.
ValdeK Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Opublikowano 14 Listopada 2009 Ja też sądze że wystarczy mi mx-12 za które w poniedziałek ide wpłacić kase i jak dostane może pod koniec tygodnia to wstawie fotki Planowałem kupić dopiero w kwietniu ale że pojawiła się fajna oferta to kupie wcześniej, sprawie sobie prezent na święta hehe i zdąże też poćwiczyć na symulatorze przed zakupem pozostałego sprzętu co chyba jest dobrym rozwiązaniem Będę miał co robić w zimowe wieczorki.
ValdeK Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Opublikowano 15 Listopada 2009 Teraz mam pytanie nie za bardzo związane z modelarstwem. Otóż będę zamawiał w późniejszym okresie przez hobby city. Czy można wpłacać im kasę poprzez przelew bankowy, czy trzeba mieć kartę ? Jak Wy płacicie ?
Barlu Opublikowano 15 Listopada 2009 Opublikowano 15 Listopada 2009 Przez pay pal. Musisz mieć konto na paypalu, tam przelewasz pieniądze przelewem bankowym i stamtąd formularzem zawartym przy zakupie na HC wysyłasz w doalrach do nich daną sumkę Jeśli coś jest niejasne pisz na gg [niewidoczny]
ValdeK Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Opublikowano 18 Listopada 2009 Cześć! mam pytanie, doszła do mnie przesyłka mx-12. Jak ją włączam to wyświetlają się informacje na temat modelu itd. Ale jak naduszę jakiś przycisk np. up/down to nic się nie dzieje. Powinno chyba pikać co? jak sprawdzić czy aparatura w pełni działa bez modelu?
Paweł R Opublikowano 18 Listopada 2009 Opublikowano 18 Listopada 2009 I tak powinno być pikają tylko trymery a aby przejść do menu należy przycisnąć select i down lub up jednocześnie 8)
ValdeK Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Opublikowano 18 Listopada 2009 Aha uffff Boże jak ja sie martwiłem...Wielkie dzięki Paweł! Zastanawia mnie jeszcze przycisk który sie nazywa Hov. Thro Rocker - nie "pika" a ten po lewej stronie pika. WSZYSTKIE przyciski muszą pikać? a ten Trothle Hold flap/mix i ten po prawej flight mode throtle cut - tez musza pikac? Aby poprawnie podłączyć aparature do kompa w celu "polatania" na symulatorze to najpierw trzeba podłączyć nadajnik do komputera tak czy coś trzeba uprzednio ustawić ? Antene należy mieć wysuniętą podczas takiego ćwiczenia na komputerze czy należy ją wysunąć? Bo słyszałem że się kwarce mogą spalić czy coś. Edit: Ok z tym symulatorem chyba już wiem jak.
Paweł R Opublikowano 18 Listopada 2009 Opublikowano 18 Listopada 2009 Hov. Thro Rocker w trybie airplane nie pika w heli tak a te takie okrągłe nie pikaja przynajmniej nie w trybie airplane. Więc nie wszystkie muszą pikać Antenę odkręcić i wyjąć kwarc. Tryb ustawić na SPCM.
ValdeK Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Opublikowano 18 Listopada 2009 Antenę aby odkręcić trzeba zdjąć pokrywe tylnią czy wystarczy "normalnie" ją odkręcić ? Boje się o kwarc - wyjąć jak wtyczke z gniazdka ?
Paweł R Opublikowano 18 Listopada 2009 Opublikowano 18 Listopada 2009 Nic nie trzeba zdejmować wystarczy normalnie odkręcić antenę ja to zawsze ją na początku rozkładam coby lepiej chwycić za grubszy element A o kwarce się nie bój to nie aż takie czułe elementy możesz spokojnie wyjmować "jak wtyczkę z gniazdka"
ValdeK Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Opublikowano 18 Listopada 2009 Super ! Sorry za takie pytanie ale boje się coś uszkodzić a w google nie znalazłem odpowiedzi ..
Paweł R Opublikowano 18 Listopada 2009 Opublikowano 18 Listopada 2009 Nie ma za co o to samo pytałem parę miesięcy temu :wink:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.