Skocz do zawartości

Bleriocik :)

Patryk Sokol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od dawna chodziło mi po głowie zbudowanie czegoś z balsy, tak dla rozluźnienia.

I zawsze jakoś mi się to przeciągało, aż w końcu znalazłem plany Bleriota XI jako orzeszka (czyli 33cm). No i po dwóch zarwanych nockach wygląda to tak:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Aktualnie schnie CA na jednej połówce kadłuba, więc jak skończę pisać tego posta to biorę się do drugiej połówki :)

Wprawdzie ten model powstaje bardziej w celach treningowych, jako ozdóbka na półka dla dziewuchy. Za to później zrobię albo takiego Bleriota, albo jakiegoś dwupłata z IWŚ jako RC o rozpiętości ok. 45cm :)

Opublikowano

Witaj Patryk !

I zawsze jakoś mi się to przeciągało, aż w końcu znalazłem plany Bleriota XI jako orzeszka (czyli 33cm)

Plany są gdzieś w sieci :)?
Opublikowano

Ładne maleństwo :D .Zamiast budować model na półkę zapodaj mu jakąś malutką 3f,reszte micro wypasu z HC i na zimę będzie jak znalazł do latania po pokoju :mrgreen:

Opublikowano

Ładne maleństwo :D .Zamiast budować model na półkę zapodaj mu jakąś malutką 3f,reszte micro wypasu z HC i na zimę będzie jak znalazł do latania po pokoju :mrgreen:

To by była zbrodnia. :wink: Orzeszki muszą mieć gumkę. :mrgreen:

Opublikowano

No przy Bleriociku troszkę popracowałem. Co ciekawe robię największe pierdoły jakie są do zrobienia tutaj i które powinno się robić na końcu, ale to normalne. Nie cierpię robić stateczników po prostu :rotfl:

Nie mniej takielunek wygląda całkiem- całkiem. Ale ze to Bleriot to jeszcze w kratownicy beda odciągi :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opublikowano

Czas na dalszą część monologu ;)

Jeśli ktoś myślał, że żeberka do skrzydeł są małe, to polecam popatrzeć na to:

Dołączona grafika

Ale jak widać da się to poskładać w całość:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Swoją drogą podpórka pod ogonem to bezguście. Nie popisał się Louis :lol:

No i teraz mam największy zgryz, czyli jak tu zrobić koła?

Bleriot miał szprychowe, ale szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie, jak miałbym je wykonać. Ma ktoś jakiś dobry pomysł?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No w końcu Bleriocika ukończyłem.

Prace wykończeniowe zacząłem od "wytoczenia" różnych elementów do silnika. Wyszło to znośnie:

Dołączona grafika

A później przyszła kolei na masochizm w czystej postaci czyli kółka szprychowe

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Oponkę zrobiłem z o-ringa, szprychy to najcieńsza igła lekarska (0,6mm bodajże), a piasta to rurka z wkładu od długopisu. No i co ja mogę powiedzieć? Każde kółko to 4h siedzenia z iglaczkiem, cięcia igieł na kawałki, doszlifowywania ich też iglaczkiem, a następnie układanie pensetką na swoim miejscu i klejenie na CA. Nie polecam nikomu, straszna robota :rotfl: Jakkolwiek efekt jest ok. Nie ma rewelacji, ale wygląda to lepiej niż cokolwiek nieszprychowego i summa summarum było warto :)

No i efekt końcowy:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Z reguły jestem samokrytyczny i to mocno, ale teraz jestem naprawdę zadowolony :)

No i nastał czas na budowę wersji RC, ale to dopiero w weekend :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.