sigreg Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Witam, Ostatnio trafila do mnie katana mini ze stajni PA, nie powiem, bardzo ladne dla oka latadlo, i swietnie wykonane. Katana w zestawie ma kola o srednicy 45 mm, i pierwszemu wlascicielowi na pasie asfaltowym w zupelnosci wystarczaly. Niestety ja dysponuje jedynie miejscowkami trawiastymi, z trawa rowna, wykoszona, jednakze daleko jej do asfaltu. W zwiazku z tym pytanie, jakiej srednicy kola polecalibyscie na trawe ? czy 45 mm wystarczy ? Grzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksionc Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Raczej zależy od wysokości trawy :] Ja mam tez z tym problem, ale załaduje chyba jakieś z 70mm do swojego RWD, z tym że ja mam trochę nierówności dodatkowo... Ja bym po prostu metodą prób i błędów doszedł do tego na twoim miejscu. Definicja równo skoszonej trawy tez jest zależna od kosiarki, wysokości koszenia, trzeźwości osoby koszącej trawnik i innych czynników... :] Np. na typowo angielskim trawniku (około 1,5cm wysokości trawy) powinien już 45mm kółkach śmigać raczej... Ale i trawniki są różne:] na ten przykład trawnik łąkowy (ja taki mam pod domem) ma to do siebie , że czasem trafi się na nim jakiś "mleczyk" i już kapotaż gotowy (wiem z autopsji :? ) Nie ma reguły na jakich kółkach po trawie się śmiga dobrze, a na których już niekoniecznie :lol2: Więc trudno cokolwiek doradzić... No chyba że się mylę i jest inaczej :] Ale to już sie musi jakiś bardziej doswiadczony w tym temacie kolega wypowiedzieć :] Acha, dodam jeszcze że masz fajny avatar :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 zalecam TAAAKIE żadna trawa im nie straszna :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fischer8 Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 Widzę że dzisiaj ci humor dopisuje. :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Żadna? Jesteś pewien? Z tą, możesz mieć problem... :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 według mnie to nie trawa edit: nie rozpoznałem, a Madrian złośliwie nie podpisał licząc właśnie na to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 ...bambus zaliczany jest do traw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 W takim razie trzeba przeprowadzić testy empiryczne. Może jakiś wspólny forumowy projekcik? Oczywiście ta oponka będzie jako pomocnicza na kólko ogonowe, na główne koła trzebaby poszukać czegoś ciut większego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigreg Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Awatar sie robi Zalozylem kola piankowe 65 mm na "szprychowych" obreczach. Dosyc waski profil ale za to lekkie. Dzisiejsze pierwsze loty i testy na trawiastym lotnisku pokazaly ze 65 mm na "typowa polska łąkę" z wykoszona niezbyt gesta trawa wystarczaja w zupelnosci - jakby ktos stal przed podobnym dylematem 8) Grzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glaptus Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 No to całkiem równa ta trawka Ponieważ mi zależało na bardziej "dostojnym" dobiegu i rozbiegu zastosowałem 85mm. Zdecydowana róznica do 65mm U mnie nawet makietowo się to zfrało bo model to Ju 52 a on i w oryginale kółka miał niemałe:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 15 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2009 Ja mam 65mm i składane podwozie a wiec nie mam jak zmienić kół a chętnie wymienił bym na 85mm ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ksionc Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Ja dzisiaj zakupiłem w "majsterklepce" w lublinie takie gumowe 70mm.. myślałem że są mniejsze, na trawnik będą w sam raz :] (są wielgachne...) temat w sumie dość zabawny ale może się komuś przydadzą zawarte w nim informacje :wink: ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnzO_CK Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 zalecam TAAAKIE żadna trawa im nie straszna Ehh, forum modelraskie. Zapewne gdy to powiedział któryś z młodszych forumowiczow, został by zbesztany przez starszych kolegow ale coz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Callab Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Ja przetestowałem ostatnio piankowe koła o średnicy 100mm. Nie tylko trawę pokonują, ale wszelkie doły, o które i koń, co to ma nogi cztery, by się potknął ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRUUP Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Ja przetestowałem ostatnio piankowe koła o średnicy 100mm. Nie tylko trawę pokonują, ale wszelkie doły, o które i koń, co to ma nogi cztery, by się potknął ;-) Tez miałem te koła w modelu (bo u nas straszna trawa) poknuja nierówności bardzo dobrze, ale maja jedną wade, jak model stał i czekał na loty (waga 3,3 kg) wgniatały sie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.